Egymillió forint támogatás jár autóra a mozgáskorlátozottaknak

Jövőre akár 841 rászoruló kaphat állami autóvásárlási támogatást

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Négy évvel ezelőtt indult el a mozgáskorlátozottak autóvásárlási támogatása, ma adták át a 2500. általa megvásárolt autót.


Idén áprilistól már akár egymillió forint támogatást kaphat autóvásárláshoz az, aki mozgásában korlátozott, illetve aki mozgáskorlátozott családtagja szállításához vásárol autót. Ha egy új Lada/Dacia árához mérjük ezt a támogatást, akkor akár jelentősnek is tűnhet, ám a megfelelően átalakított autók árához képest ez az összeg sajnos elenyésző. A támogatási összeg idén áprilisban nőtt meg 900 ezerről egymillió forintra, ám csak az kaphatja meg a maximális támogatást, aki új autót vásárol. Az anyagi okok miatt használt autót venni kényszerülő mozgáskorlátozottak legfeljebb 600 ezer forint, a vételár 60%-ánál nem magasabb "gépjárműszerzési támogatást" kapnak. Sajnos nem automatikusan, hanem a kormányhivatalokba benyújtandó, szakvéleménnyel alátámasztandó igény alapján és legfeljebb 7 évente. A támogatás csakis legfeljebb 5 éves autókhoz igényelhető, ami szociális voltát igencsak megkérdőjelezi, hiszen

aki csak idősebb autót tudna megengedni magának, az egyáltalán nem kap támogatást.

Kár, mert a program célja a társadalmi integráció elősegítése, hogy az érintettek mindennapi életvitele, munkába járása könnyebbé váljon.
Hirdetés

A négy éve elindított (akkor ugyancsak bemutatott) program keretében a 2500. autót épp a mai napon adták át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott tájékoztatás szerint 2012. január 1-jétől 2016. április végéig 1617-en vásároltak új, míg 943-an használt gépkocsit. A költségvetési tervezet szerint jövőre 841 millió forint lesz a keretösszeg, ami még akkor is 841 mozgáskorlátozott számára nyújthatna támogatást, ha mind új autót vásárolnának. Azonban láthatjuk, a hazai lakosság átlagához hasonlóan jellemzően ők sem (ők pláne nem!) tudnak megengedni maguknak új vagy 5 évnél fiatalabb autót.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 04:54
    Permalink

    kötekedés… Tudod, az én lányom kerekes-székes. Nem élünk 1 háztartásban, de hetente viszem iskolába, haza. Ha szeretném átalakíttatni az autómat (ne kelljen vállamon beemelni az ülésbe, hanem rámpa, kerekesszék rögzítő, stb) az alsó hangon fél milla. A kedvezmény az, hogy az eszközt megvehetem a saját egészség-kártyámra, a vizsgáztatással, engedélyeztetéssel járó 200 ezret arra sem. Szóval nem elég kötekedő a cikk – szerintem
    Az már csak hab a tortán, a kártyáját sem egyszerű használni – már ha véletlenül nálam van…

  • 2017.10.28. at 04:54
    Permalink

    Szerintem inkább csak rámutat arra a szomorú valóságra hogy a segítséggel élő emberek mennyire nehéz helyzetben vannak ha szeretnék mobilitásukat saját gépkocsival megoldani.

    Egyébként osztom a BMW-s dolgot. 🙂

  • 2017.10.28. at 04:54
    Permalink

    Többnek gondoltam a támogatást, látva hogy mennyi X5ös parkol rokkant-kártyával 🙂

    De komolyra fordítva a szót, korrekt dolog a támogatás.

    Sok a kötekedés a cikkben…

Vélemény, hozzászólás?