Itt danolt a mester, búcsúztassa egy filmes autós toplista

K.I.T.T. és a többiek – Top 10 kedvenc autós film

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Igen, más méltán népszerű előadókkal itt volt David Hasselhoff, s ha már jött vele K.I.T.T. is, piedesztálra velük és egyéb hőseinkkel.


Itt volt, énekelt, a dicső 80-as és 90-es évek elképesztő slágereit szédületes retrópartin ünnepelve a Hungaroringen egész biztos nagysikerű koncertet adott David Hasselhoff, s hozta magával ikonikus csodajárgányát, a Knight Industries Two Thousand intelligens autót. Sokunk gyermekkorának meghatározó, a modern kori hiperszonikus személygépjárművek bámulatos sofőrsegédeit már évtizedekkel ezelőtt adó K.I.T.T.-jét, az eredeti tévésorozatban sármos Mihály lovagjával a jó ügyért, a világbékéért foggal-körömmel és infravörös-röntgensugaras futófénnyel harcoló fekete Pontiacot. Ahogy az ő sejtelmesen piroskás fénye futott a pisze bukólámpás orrán, fény úgy nem fut máshol. Az alábbi videóból az is képbe kerül, aki fiatal, akinek az örökbecsű Knight Rider nem aranyozta be dolgos mindennapjait, s a szenzációs főcímzene is mixelt, szóval divatos, de nagyon.

Hirdetés

A beszélő-gondolkodó-turbóbúsztoló, szükség szerint utánégető és akár 300 mérföld/órás sebességre is képes, 60 mérföldes tempóra 0,2 mp alatt katapultáló K.I.T.T. az eléggé jóképű Májkellel egészen biztos A legjobb, csak az övé lehet autós filmes toplistánk első helye. Tehát feltétlen a Knight Rider a number one, de melyek még azok a filmek és/vagy tévés eposzok, amiket nézve az autóbolond vágyra gyúl? Bullitt, Vanishing Point? Ugyan már! Vagy a modernebbek közül a Drive, a Rush, esetleg Matt Damon minis száguldása a Bourne-rejtélyben? Sansztalan. Az ezüst vita nélkül a Mint a Villámé. Na jó, megosztottan a Felpörgetve című ikonikus mozival. Tom Cruise-zal és Sylvester Stallonéval a főszerepben. Motorsportos gyöngyszemek inkluzíve magvas gondolatok, semmiképp sem sablonos párbeszédekkel, pörgősen, életszerűen, hitelesen, zseniálisan, na.

A bronzos a Cobra 11. Ki ne imádná a „német” rendőrhősöket, akik rettenthetetlen bátran és autóikkal, általában szuper BMW-ikkel kíméletesen bánnak, ugyanakkor a kedves nézők kedvéért több kocsit küldenek a bontóba, mint a roncsprémiumos akcióval vevőtoborzó márkakereskedések. És ugye körzetük az autópálya, tempójuk halálos. Nem véletlen tart 18 szűk esztendeje, s nem érdemtelenül vetítik bolygószerte. Példaértékű.

Negyedik helyezett az 1971-es Párbaj Steven Spielberg rendezésében, hogy a klasszikusokról se feledkezzünk meg. A film holmi 450 ezer dolláros minimálbüdzséből állt össze, s ki nem érezte már magán Mr. Mann bőrét? Ki ne szurkolna szerencsétlen Dávidnak a dühöngő Góliáttal szembeni halálos küzdelemben? Ki az, aki ne maradt volna valamikor egyedül a gondjával, nem találván a kiutat a kelepcéből? Szerényen szignifikáns, üldözéses-izgalmas thriller, nézze, aki nem látta még, nézze újra, aki ujjongva sírt már a kamion teteme felett.

Magnum: azért csak ötödik, mert a David Hasselhoffnál sokkal bajszosabb Tom Selleck túl magas volt a Ferrari 308 GTS-hez, mindig kilógott a feje, azaz nem volt ideális az autóválasztás. Jobb lett volna neki Robin Masters GMC-je. Na de így is 162 epizód készült, hála a magasságosnak.

Hatodik? Egy asszony illata, mert eleve, mármint tényleg szórakoztató film az Al Pacino által megformált Slade alezredes karaktere miatt, másrészt a ferraris jelenetért. Amikor a világtalan veterán először is megtanítja Charlie Simmset, hogyan is kell váltani a Mondial T kabrióban, majd maga lép oda az olasz szépségnek. Bónuszként elküldi a viharba a Charlie fejére vágyó igazgatóságot, s a teljes iskolát, priceless.

A hetedik legyen a Torrente-kvadrilógia – s örömhír, hogy hamarosan érkezik az ötödik rész. A törvény gusztustalan, nacionalista, szexista, pénzéhes, a végtelenségig önző és szánalmas balkezét Santiago Segura ocsmányul jól tolja, s az a jelenet a zsigulis ős-SEAT-ban… Buzulás, az nuku.

A tízből alulról a harmadik az Amerikai Taxi, mert hát nem imádni valóak a maximum B-kategóriás mozik C-kategóriás koppintásai? És az Amerikai Taxi az isteni Queen Latifah-val imádnivaló. Mondjuk a Crown Vic egyértelműen kéne, talán csak nem sárgában. Vagy épp azért, mert Budapest-kompatibilis a színe.

Kilencedik legyen az eddig sajnos csupán négy részben legyártott Taxi, na nem a denirósos-öldöklős amerikai, de a Luc Besson-féle francia. Szurkolunk, hogy jöjjék egy ötödik film is, amiben Daniel elméletileg visszalép, mert a középkategóriás elődök helyett egy kompakt, de annál tágasabb és évautójább 308 SW-re vált, viszont az 1.6 e-HDi+robotváltó hajtáslánc sokkal takarékosabb annál, mintsem érdekelje a látszólagos presztízsveszteség és a fogyasztásoptimalizálós csigatempó.

S a tizedik: Rázós Futam. Bár lehetne az első is, annyira menő, ahogy Judd a pink Trans Am volánja mögött újra és újra talál egy fokozatot, s ahogy az arany Caprival meccselnek a hágón… A vényóc az vényóc. Kétszer vényóc meg egyenlő autós mámor.

Végül plusz egy, mivel a minap adták a tévében: a Gran Torino Clint Eastwood rendezésében és főszereplésével. A - valóban - gyönyörű 72-es Ford pont annyira van a háttérben, mint amennyire ez a cikk sem foglalkozik mélyrehatóan a filmsztárautók történetével és legendáriumával. Ez a mozi végképp melegen ajánlott, komolyan. Autóbolondoknak, s főleg nem nekik, mert ők sanszosan nem a Thao kölökre hagyták volna az álomverdát. Akit Walt Kowalski szimpatikusan túrónak hív.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 03:45
    Permalink

    ez most top10 legszarabb autos film? meg a nikolaszkédzs tolvajtempo hianyzik belole…
    two lane blacktop, vanishing point, dirty mary crazy larry, eredeti tolvajtempo, bullit,driver, na ezek autos filmek

  • 2017.10.29. at 03:45
    Permalink

    Ez most mi István??? Akiket az előző cikkben lefikáztál, azokat most fényesre nyaltad. Én értem, hogy szépíteni akarsz, de ez nem az volt, hanem köpönyegforgatás. Kitty lehetett volna legelöl és azzal megvolt a szépítés, no de utána.
    A belgrádi Fantomot látta valaki?

  • 2017.10.29. at 03:45
    Permalink

    Meg egy-ket film ami eme autos listat ki tudja egesziteni:

    Vissza a jövöbe – De Lorean no comment
    Convoy – Tele kamionnal
    Thunder Bolt (Jackie Chan) – Egy rakat 90-es evek eleji japan sportverda, versenypalyas üldözes, 3-as BMW
    Felelem es reszketes Las Vegasban – Impala cabrio a sivatagban tökeletes valasztas a Deneverorszagos jelentehez
    Smokey es a Bandita – Burt Reynolds azzal a Firebirddel felejthetetlen:)
    Porsche tolvajok – szinten no comment
    Hazard megye lordjai – ablakon bemaszos General Lee
    Strusky es Hutch – Grand Torino
    Petrocelli furgonja:)

    Es remelem meg sokan folytatjatok:)

Vélemény, hozzászólás?