“Hülyeség az új rendszer” – Lauda az F1-ről

Lauda véleménye az új F1 kvalifikációról

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A háromszoros világbajnok nemes egyszerűséggel "hülyeségnek" nevezte a Forma-1 új, már idénre tervezett kieséses kvalifikációját.


Lauda öreg róka, az osztrák rutinra pedig oda kéne figyelni, mert nem szokott "hülyeségeket" beszélni. Elvileg már az évkezdő Ausztrál Nagydíjtól kezdve új rendszerek lépnek életbe a Forma-1 világbajnokságon. A királykategória a legnézettebb minden autósport közül, az utóbbi időben mégis unalmas lett, nem beszélve a V6-osok kiábrándító hangjáról. Most az új kvalifikációs rendszerrel szeretnék felforgatni az állóvizet. Az új rendszert azonban sok pilóta nem fogadta jó szemmel, szerintük a régi teljesen jó volt. Lauda, aki amellett, hogy kommentátorként ügyködik az F1 világában, egyik elnöke is a Mercedes csapatnak és csatlakozott az ötletet ellenzők csoportjához, bár elmondása szerint még ez is jobb alternatíva, mint a fordított rajtrács, amit Bernie Ecclestone javasolt. Az utóbbi ötlet több bajnokságot is izgalmassá és kiszámíthatatlanná tett, például a WTCC-t, csakhogy világbajnoki példát hozzak, ám ezek általában két futamosak, míg az F1 nem ilyen. „Az új formátum hülyeségnek tűnik" – mondta Lauda egy olasz lapnak. "A stratégiai testület tagja vagyok és Ecclestone jött az ötlettel, hogy változás szükséges a pole pozícióért folyó csatában, hogy több versenyt lássanak a nézők. Az eredeti javaslat a fordított rajtrács volt. Számunkra a Mercedesnél nem volt meggyőző az ötlet. Így jobb volt elfogadni a másik javaslatot, de nem tudom, hogy minden kész lesz-e Melbourne-re." A háromszoros világbajnok osztrák azt is hozzátette, hogy a Mercedes továbbra is éllovas maradhat, de szerinte a Ferrari hozott a hátrányából. „Múlt évben fél másodperccel voltunk a Ferrari előtt, idén ez két tizedre csökkenhet szerintem.”
Hirdetés
Végül arra a következtetésre kell jussunk, hogy a Forma-1 világa sose lesz olyan izgalmas, mint mondjuk egy rallycross, ahol a jokerkör úgy megkeveri a mezőnyt, hogy a nézőterek felrobbannak a döntőkre. Persze van jó példa gyorsaságira is, ott az Argentin bajnokság, vagy csak képzeljük el a WTCC-t Citroën nélkül. Ám az F1-et mindig inkább a háttérben megbújó viták és kapcsolatok tették érdekessé az emberek számára, és ez így is van rendjén. A száguldó cirkusz robog tovább.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 07:11
    Permalink

    Direkt megvártam az első időmérőt, és egyelőre – hogy finom legyek – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az új rendszer. Bernie törheti tovább a fejét, hogy tegyen keresztbe Hamiltonéknak:)

Vélemény, hozzászólás?