5 emlékezetes filmszerep a Lexustól

Neked melyik filmes Lexus tetszett a legjobban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nemrég a három Oscar-díjat bezsebelt képregényfilmben kapott főszerepet a Lexus, de nincs megállás, hamarosan egy újabb sci-fiben láthatjuk.

Úgy vélem az egyik legjobb marketing eszköz az autógyárak részéről, ha mozivászonra, vagy a napjainkban oly kedvelt sorozatokba küldik a termékeiket. Ugyanis az izgalmas filmekben (vagy akár játékokban) látott járművek iránt nagyfokú kötődés tud kialakulni, gyerekkorban talán még inkább.

Ki ne akart volna egy DeLoreant a Vissza a jövőbe filmek után, vagy épp a Knight Rider nyomán egy Pontiac Firebirdöt?

De a Transformers is megdobta a Camaro népszerűségét, és még hosszan sorolhatnám. Ezért is döntöttem úgy, hogy útjára indítok egy sorozatot, amelyben összegyűjtöm az autómárkák emlékezetes (vagy épp kevésbé emlékezetes, titokzatos) filmszerepeit. Előrebocsátom, hogy teret engedek a szubjektivitásnak, így előnyt élveznek majd azok a típusok és filmek, amik bennem is mélyebb nyomot hagytak vagy egyszerűen csak élénkebben emlékszem rájuk. Éppen ezért arra kérek minden kedves olvasót, hogy a kommentszekcióban bátran írja le, ami kimaradt vagy nagyobb hatással volt rá! A sort a Toyota luxusmárkájával kezdem, hiszen nemrég a Lexus RC F és RC F Track Edition menetpróbáján betekintést nyerhettem a Universal Studios élményparkjába, ahol bizony a filmes autóknak is szenteltek egy tárlatot, ahol a Halálos Iramban filmek egyik Toyotája is helyet kapott. A Toyota lesz egyébként a cikksorozat második szereplője, ám a Lexust szerettem volna előre venni, ugyanis nemrég több Oscar díjjal gazdagodott az egyik film, amelyben főszerepet kapott. Valószínűleg a kép nélkül is kitalálták sokan, hogy a Marvel moziverzum Fekete Párducáról van szó. Az 1,35 milliárd dolláros bevételt hozó képregényfilmben egy Lexus LC 500 áll a szuperhős szolgálatában. A golyóálló autót az egyik jelenetben high-tech módon a távolból irányítja a Fekete Párduc hugicája egy közepesen látványos üldözéses jelenetben. Ám sajnos csúnya véget ért a hajsza. Viszont a film hatalmas sikert aratott és begyűjtötte az Oscar gálán a legjobb látványtervezés, a Legjobb jelmeztervezés és a legjobb eredeti filmzene kategóriákért járó szobrot. Előszeretettel szerepeltet a Lexus egyedi autókat is, amelyek különböző sci-fikben bukkannak fel. Nagyon érdekes példa erre a 2054 EV, amely a Különvélemény című Steven Spielberg filmben kapott szerepet. Sőt, konkrétan még egy Lexus hirdetést is beleszőttek a cselekménybe, amolyan reklámfilm a filmben módon. A főhős ugyanis személyre szabottan kapja az arcába a reklámokat egy menekülős jelenetben, köztük a Lexusét is. A film 2002-es bemutatásakor már biztos érezték, hogy a közeljövőben nagyon hasonló lesz a helyzet, és el is találták ugye?

Az autó további érdekessége, hogy Spielberg kimondottan a Lexust kereste fel, hiszen ő maga is a márka egyik vásárlója.

A japánok igent mondtak, és a kaliforniai dizájnstúdiójukban meg is tervezték az „üzemanyagcellásnak” álmodott, futurisztikus masinát. Szintén nem lehet elmenni szó nélkül a tény mellett, hogy az autót újra felhasználták egy másik filmben, a 2005-ös, A sziget című blockbusterben, ami már Michael Bay nevéhez fűződik. Csak épp itt már kék-ezüst színben gurult az utcán az egyik jelenetben. Ó, és akkor eljutottunk a legendás Michael Bay urasághoz! Na, meg a Transfomrers filmekhez, amelyek közül az egyikben mi más is történne a Lexus járgányokkal, mint hogy összetörnek. Bár nem szorosan a Lexushoz fűződik, de érdekesen kapcsolódik a Szigettel, hiszen a harmadik Transformers filmben felhasználták az egyik üldözéses jelenetét. Gondolták hat év nagy idő, úgysem emlékeznek majd a nézők, hogy ezt már látták valahol? De visszatérve a Lexushoz. A 2017-es Transformers: Az utolsó lovagban RX F Sport modellek bukkantak fel, szám szerint 4 darab. Az a filmbéli szervezet használta őket, amely az alakváltó robotokat próbálta levadászni, szóval nem is meglepő, hogy néhány SUV rommá tört a kaland során. Maradva a sci-fi műfajnál, a sok kritikus által lehúzott, de azért mégiscsak szórakoztató Valerian és az ezer bolygó városában is feltűnik egy Lexus, igaz ez már nem négy keréken gurul. Az Ötödik elemre sok tekintetben hasonlító alkotásban lényegében egy repülő alkalmatosság viselte a Lexus emblémát.
Hirdetés
A SKYJET névre keresztelt jármű formatervének fontos része a Lexus védjegyének számító „orsó formájú” hűtőrács, amit ötletesen sikerült a repülőgép orrára rajzolni. Ráadásul az LC fényszóróinak formája is visszaköszön róla. A Lexus még egy videósorozatot is szentelt neki amelyből az érdeklődők megtudhatják, milyen utat járt be a SKYJET az első vázlatok születésétől és Luc Besson elképzeléseitől kezdve mindaddig, amíg Ben Mauro vezető formatervező és a Lexus szakemberei formába öntötték azt a járművet, amely a rendező szerint tökéletesen illik a 700 évvel későbbi környezetbe. Végül egy olyan film következik, amely egyelőre csak a várólistán szerepel, bár hamarosan a hazai mozikba is eljut. Talán nem meglepetés, hogy ez is egy science fiction, abból is a humorosabb fajta. A Man in Black folytatásáról van szó. A Sötét zsaruk a Föld körül című filmben Will Smith és Tommy Lee Jones párosát Chris Hemsworth és Tessa Thompson váltja.

A Ford LTD Crown Victoriát pedig az új Lexus RC F, ám a film előzeteséből kiderül, hogy többféle Lexus modell is felbukkan majd a történet folyamán.

A Lexus és a Sony Pictures közötti megállapodás alapján közös tv-reklámok és egy egyedi Men in Black RC F változat is készült, illetve a Lexus a filmpremier szponzorálásából is kiveszi a részét. Itthon június 13-tól lehet megnézni a moziban a Toyota luxusmárkájának legújabb szereplését. Szóval, ha bárkinek vannak még mozis élményei a Lexusról, nyugodtan ossza meg a kommentek között!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.05.14. at 09:52
    Permalink

    Érdekes válogatás, így márka szerinti bontásban még nem is láttam. A Lexus jó úton jár ezzel a marketingstratégiával. Persze mellé is lehet nyúlni, egy film sikere sosem vehető készpénznek. A MIB esetében pedig odolom most hagyják egy picit pihenni Neeson szerencsétlen nyialtkozata után (pedig mennyire biztos pontnak tűnt a projektben).

    Pár apróság:

    “Nemrég a három Oscar-díjat bezsebelt képregényfilmben kapott főszerepet a Lexus, ”
    óhhh, plíz… Kicst bontsuk le a gyári marektinganyagot: termékelheyezést vásárolt a Lexus, amit köszönünk, mert nélküle nem jött volna létre a film. 🙂

    “Ki ne akart volna egy DeLoreant a Vissza a jövőbe filmek után”: csakhogy addigra a Delorean már rég nem létezett. A kocsit futurisztikussága és abszolút dögössége miatt választották (de gyanítom benne volt az is hogy a bedőlt cég romjain ennél olcsóbban nem kapnak szupersportkocsinak látszó tárgyat).

    Ami a Michael bay akcióit illeti, a főszer sosem az eredetiségre gyúrt 🙂 de azért a Sziget autós üldözése a leguruló vonatkerekek VS páncélautó igen komoly látványt biztosít, és meglepne ha a számítógápes trükkök előtt bárki ilyen komoly karambolokat varázsolt volna. Személy szerint fel is vettem a top15- ös autós üldözős listámra… ( http://egzostive.com/minden-idok-15-legjobb-autos-uldozese/ ), egyébbként vicces hogy Bay messze legjobb filmje és ez teljesített a leggyengébben a kasszáknál.

    Egyébbként érdekes hogy nekem azok jöttek be leginkább amikor nem a cég vásárolta be magát hanem az alkotóknak tetszett meg, pl a Matrix egy régi limói is joban festettek mint a szponzorált Caddy (bár az még relatíve passzolt is), de a Rázós futem Trans Ame és a Capri versenyautó párbalya az új zélandi felutón se lett volna akkora szám, ha a Ford betol egy Mondeo ST-t :).

    A régi MIB szolgálati autók is dögösebbek mint az E Klassze vagy a Lexus (bár legalább az E klassét K ügynök megindkolja 🙂 )…

    • 2019.05.14. at 12:52
      Permalink

      A DMC 1982-ben szűnt meg, a Vissza a jövőbe pedig 1985-ös, szóval ne túlozzunk a “rég nem létezett” kifejezéssel. 😉
      Természetesen igazad van, hogy a futurisztikus külső miatt válogatták be, de a mondandóm lényegére összpontosíts. Óriási vágyfokozó volt a szerepeltetése.
      Az első idézeted meg…hát…hmmm..igen erről szól az egész, hogy marketing az autók szerepeltetése és ezt le is szögeztem az elején. Kérlek, ne köss bele fölöslegesen a mondandómba, nagyon nem szeretem, amikor kiforgatják a szavaimat.

      • 2019.05.14. at 14:11
        Permalink

        Nem is kötekedésnek szántam, a cikk teljesen jó.

        De szerintem érdemes megkülönböztetni azt amikor egy terméket a gyártó elhelyez (pl Lexus MIB 4) és amikor az alkotóknak megtetszik a kocsi a szerepre (Delorean – vissza a jövőbe).

        Meg persze van a kettőnek érdekes kombinációi, mint amikor a Lexus kihozott egy tanulmányt a Különvéleményben.

        Az is érdekes hogy mikor vállalják fel a rosszfiú szerepet, pl a Lexusok a Transformersben, de pl ott a kedvenc reklámom ami a még egy kis pánik egyetélen igazán humoros jelente számomra. “Its a Toyota, remember pearl harbor”, és csak a végén fordul oda az értékesítendő verda 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=9d_22U8OW2I

        Vajon itt a Lexust emgkérdezték? 🙂

Vélemény, hozzászólás?