A Honvédelmi Minisztérium szerint indokolatlan a hangulatkeltés

Nem tudtuk meg, hogy mehetünk-e autónkkal, ha behívják. Állítólag nem hívják be

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Honvédelmi Minisztériumnak azt a kérdést tettük fel, hogy autónkkal tarthatunk-e, segíthetjük-e a hazát magunk is a járművel. Ám állítólag nem kell aggódni.


Miként arról magunk is hírt adtunk, az Index olyan, idei keltezésű levelek birtokába jutott, melyekben magánszemélyek tulajdonában lévő terepjárókat és kisbuszokat "listáznak", hogy szükség esetén azokat rekvirálhassák. Ha a honvédség igényt tart az autókra, akkor a tulajdonosok információink szerint tele tankkal, érvényes műszakival és kötelező biztosítással, feltöltött akkumulátorral, pótkerékkel kell átadják autójukat, valamint annak kulcsát, forgalmi engedélyét. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy van-e arra mód, hogy az autótulajdonos a haza védelme és szolgálata érdekében, meg persze azért, hogy autóját ne vezesse más, azzal együtt "bevonuljon".
Hirdetés
Konkrétan így hangzott a kérdés: "Választhatja-e azt egy autótulajdonos, hogy autójával együtt ő is segítse a hazát, ám úgy, hogy autóját csakis ő vezesse? Magyarán van-e arra lehetőségük a tulajdonosoknak, hogy autójuk vezethetőségét ne kelljen kiadniuk kezükből?" Közel két nap után az alábbi választ kaptuk:
Tisztelt Katona Mátyás!
A gépjárművek nyilvántartásba vétele kapcsán az alábbi HM közleményt ajánljuk szíves figyelmébe:
A sajtóban számos téves, a közvéleményt félrevezető információ jelent meg a honvédség gépjármű-adatbázis frissítésével kapcsolatban. A tények a következőek:
A nemzetgazdasági erőforrásokra vonatkozó adatok kezelése a Magyar Honvédség feladatkörébe is tartozó kötelezettség. A rendszerváltás óta meglévő szabályozást nemzetközi példák sora támasztja alá, hiszen az eljárásrend nem pusztán hazai sajátosság, hanem minden, a biztonságáról felelősen gondolkodó ország társadalmának alapvető érdeke. Ez a feladatrendszer nyilvántartások vezetésével és pontosítások végrehajtásával valósul meg.
Az eddigiek során valamennyi kormányzat feladata volt e komplex feladatrendszer végrehajtása és ellenőrzése, mely magánszemélyek gépjárműveire nem terjedt és nem is terjed ki.
Ebből adódóan teljes mértékben indokolatlan az a fajta hangulatkeltés, amely az utóbbi időben a média részéről ez ügyben irányult a közvélemény felé.
Tisztelettel:
HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
Miniszteri Kabinet
Kommunikációs Osztály
Elnézést kérünk a hangulatkeltésért, reméljük, hogy információnk valóban tévesek voltak, és a "komplex feladatrendszer ellátása" magánszemélyek gépjárműveire valóban nem terjedt és nem is terjed ki.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Sokkal jobb lenne a helyzetünk, ha az a pár eszetlen birka húzna el innen a francba, aki még most is bízik ebben a jelenlegi csürhében.
    Itt is van legalább egy belőlük, de nem is tudom hogyan nevezzem, mert mint egy gerinctelen f.reg állandóan változtatja a neveit.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    [i]A HM 298,6 milliárd Ft-os büdzséjéből oldják meg a szállító kapacitást, és kész! [/i]

    Megoldották a szállítást eddig is, nem? Arról nincs is szó, hogy ne tudnák, járműfronton szerencsére folyamatos a “vérfrissítés” az elmúlt 10 évben. Annyiszor le lett már írva, hogy ez háborús, illetve katasztrófa-helyzetekre vonatkozik, olyan eshetőségekre, amikor a hadsereg járműparkja jelentős veszteségeket szenvedhet, és akkor az évi 300 milliárdos költségvetést bökheted, nem fog tudni a Rába máról holnapra több tucat újabb MAN és G-Merci licenszes terepjárót legyártani. Nem kell ennek az ép ésszel való felméréséhez több diploma.
    Továbbra sem értem, miért lenne sportértéke ezen rugózni demagóg közhelyekkel megmondóemberkedni, mikor ez évtizedek óta törvényben van lefektetve, hogy ilyen helyzetekben a hadsereg igényt tarthat polgári járművekre, csak éppen adminisztratíve most vette komolyan ezt a HM.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Inkább mentesítsd magadat ettől a demagóg agyatlan szövegtől, s kezdj el gondolkodni. Az autómat sem adnám, nemhogy az életemet! Nincs joga a mindenkori hatalomnak arra, hogy az életeddel rendelkezzen. Az állampolgári kötelességeimet a tömérdek adó befizetésével le is tudtam (amit jóízűen megdézsmálnak) . Részemről ennyi! :-(Ha te katona vagy és az a hitvallásod, akkor nyugodtan áldozd fel magadat a hazádért, és a magasztos fennkölt eszékért. A többség azonban élni akar. A HM 298,6 milliárd Ft-os büdzséjéből oldják meg a szállító kapacitást, és kész!

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Ezért az országért egy szöget nem vernék be sehova, nem hogy oda adjam amiért dolgoztam. Szégyen ami itt megy, alig várom hogy elköltözzek véglegesen innen.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Egészében kell látni a dolgokat.
    Amikor nagyon sok hír arról szól, hogy mi mindent lopnak, csalnak, hazudnak a kormány tagjai és a sleppje, akkor egy ilyen hír olaj a tűzre.
    Az átlag polgár a sajátját nehezen adja a közösbe, akkor amikor a vezetői mindent ellopnak tőle.
    Ez emberi gyarlóság, függetlenül attól, hogy mennyire szükséges vagy logikus az a lépés.
    Mellesleg jegyzem meg, ha nem lett volna világos, hogy ez az intézkedés sajnos egyáltalán nem meglepő és azt sem mondanám, hogy inkorrekt. De a dolgok mögé kéne nézni.
    A kormány intézkedéseinek 90% dilettáns és szakmaiatlan. Ezt kár vitatni.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Nézd, megint, mint oly sokszor, felheccelte az “elnyomott” ellenzéki média a nép egy részét a semmire, mint korábban, hogy erről szóljon pár napig minden.
    Vannak a kormánynak meredek és nehezen érthető intézkedései, de attól még nem gondolnám, hogy ezt csak fekete-fehérben nézve objektív lesz, ahogy az a gondolkodás sem az, hogy csak az a normális ember, aki a kormány összes intézkedését dilettánsnak és szemétnek tartja. Ez elég beszűkült nézetre vall.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    A hazádért az életedet is adnod kell ha arról van szó, nem csak az autódat. Ez itt az internet ostoba népének tudatos hergelése volt. Ugyanis ez nem hír, hanem belülről fakadó állampolgári kötelesség.
    Menőmanó te egy fokkal sem kevésbé buta, mint a hírt indító indexes firkász. A politikai nézeteid nem érdekelnek, a személyed meg olyan, amilyenek az írásaid.
    Mentesítelek!
    Bármilyen színű kormány hozna ilyen döntést, azt egy magyar embernek kérés nélkül is teljesítenie kellene. Még ilyenebbet is.

    A végére egy jó hír mancinak meg a haverjainak, így szaporodtok ti címmel:
    [url]http://www.rockbook.hu/hirek/slayer-gitaros-gary-holt-szerint-az-internet-mindenfele-idiotat-tenyeszt[/url]
    Mindhalálig rock ‘n’ roll!!!!!!!

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Nem hiszem, hogy ettől a hírtől bárkiben felelem alakult volna ki.
    Inkább düh és megvetés kiváltása a lényeg, a dilettáns és szemét jelenlegi hatalommal szemben.
    Ezt el is érték, bár nem igazán van rá szükség, mert az általános hírek is ezt ébresztik minden normális emberben.

  • 2017.10.28. at 07:37
    Permalink

    Valójában az a baj, hogy a média egy részének érdeke a félelemkeltés, az emberek bizonytalanságban tartása, akár ilyen félinformációkkal is. Az Index ebben mindig élen jár.

    Elég kicsavart egy logika, amit írsz. Ha én azt mondom rád, hogy te egy pulyka vagy, és tagadod, attól igaz lesz az állításom?

Vélemény, hozzászólás?