Több mint 370 km/órás tempóra volt képes a leggyorsabb SUV

Világrekord sebességet ért el egy Toyota Land Cruiser

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár a Toytoa Land Cruiser elsősorban terepképességeiről és elnyűhetetlenségéről ismert, most egy reptéren sebességrekordot döntöttek vele.

Bár az idén 66 éve megjelent Toyota Land Cruiser hírneve eddig is igen jelentős volt, továbbá számos díjjal és elismeréssel is büszkélkedhet a modell, múlt hét pénteken egy olyan világcsúcsot is elhódított, amit nem feltétlenül tőle vártunk volna. A legendás terepjáró egy különlegesen felkészített példánya 370,2 km/órával száguldott, amivel a világ leggyorsabb SUV-jának számít.
A hitelesített és videón is dokumentált rekordkísérletben részt vevő Toyota Land Speed Cruiser persze nem hétköznapi példány volt, bár motorjának alapját a csúcsmodell szériakivitelű, 5,7 literes V8-as benzinese adta. Erre illesztettek rá két darab gigantikus, egyenként 3,8 baros (!) töltőnyomásra képes Garrett turbófeltöltőt. A hatalmas igénybevétel miatt szinte teljesen átépítették a motort: többek között új hajtókarok és dugattyúk kerültek bele, továbbá vadonatúj szívócsonkot terveztek hozzá. A végeredmény több mint 2000 lóerő, amelyet a Craig Stanton tesztpilóta által vezetett csapat elegendőnek ítélt meg a vágyott végsebesség eléréséhez.
A teljesítménynövelés mellé természetesen egyéb átalakítások is dukáltak: a mérnökök megerősítették az autó vázszerkezetét, leültették felfüggesztését, a futóművet közel 8 centiméterrel keskenyebbre szabták, hogy elférjenek a karosszéria alatt az extra széles Michelin Pilot Super Sport abroncsok.
Hirdetés
Az átépítést követően a Toyota volt NASCAR-pilótája, Carl Edwards gondjaira bízott Land Speed Cruiser több mint 30 km/órával szárnyalta túl a korábbi világcsúcsot. A végeredményt egyébként nem a Toyota képességei, hanem a rendelkezésre álló aszfaltcsík korlátozta: a kaliforniai Mojave légibázis 4023 méteres felszállópályája rövidnek bizonyult ahhoz, hogy a Land Speed Cruiser kifussa magát, a résztvevők szerint hosszabb útszakaszon még nagyobb sebességre (akár 400km/óra körüli eredményre) is képes lehet majd a földöntúli képességekkel rendelkező Toyota.
„362 km/óránál elkezdett kicsit bizonytalankodni az autó, de eszembe jutottak a projektet koordináló Craig Stanton szavai: akármi történik, ne vedd el a gázt! Így nem vettem el, és minden további nélkül sikerült átlépnünk a 370 km/órás határt” – nyilatkozta közvetlenül a sikeres világcsúcs-kísérlet után Carl Edwards autóversenyző, aki a világ leggyorsabb és talán legfélelmetesebb szabadidőjárművét segítette a dobogó legfelső csúcsára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 18:48
    Permalink

    Tudnám, minek kell egy Land Cruiserrel 370km/órával száguldozni.Legközelebb majd arról olvashatunk, hogy egy F1-es autó átlag feletti terepjáró képeségekkel megmászta az Everestet?

  • 2017.10.27. at 18:48
    Permalink

    Aszongya: “Land Speed Cruiser”:) Bírom az ilyen beteg humort… Na, ez még az olyan vaddisznókat is megeszi reggelire, mint a Grand Cherokee SRT – pedig az se kutya:)

    Kicsit furcsállom a dolgot olyan szempontból, hogy a Land Cruiser neve annyira nem forrt össze az USÁ-val, úgy tudom, ezeket az újabb generációkat nem is forgalmazzák ott – Lexusként kaphatók(LX), azokkal meg terepre úgysem merészkednek. Hitelesebb lett volna egy arab emírségek-beli helyszín(pl. Dubai), ahol ikonként tisztelik a Land Cruisert, de a Patrolt és a Pajerót is.

Vélemény, hozzászólás?