Más motorral, de kéne. BMW 420d Coupé teszt

BMW 420d Coupé teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új nevet kapott a bajorok középkategóriás kupéja, az igen szépséges BMW 420d tesztautót M-csomagosan élveztük. Bizony nehéz nem beleszeretni, csak motorból érdemelne finomabbat.


Heveny párosításba fogtak a bajorok: ahogy két luxuskupéjukat, a Coupét és a Gran Coupét, illetve luxuskabriójukat jó ideje 6-osnak hívják, immár középkategóriás kupéik, a Coupé és a Gran Coupé, továbbá kabriójuk a 4-es névre hallgat a korábbi 3-as helyett. Sőt, kompakt kupéjuk és kabriójuk pedig 2-es típusjelzést visel, s nem 1-est. Vagy nem, csak a forgalmiban, ha a tulaj a típusfelirat opciós elhagyása mellett dönt. Ez legalább ingyenes extra.

Hirdetés
Amit a képeken és a videóban tetszenek látni, az egy 4-es kupé. A kabrióra még egy kicsit várni kell, ahogy a 2-es sorozatra is, ami pluszban nemsoká a BMW első kompakt és szentségtörés vagy sem, de fronthajtású egyterűjével bővül. A 4-essel kapcsolatban a márkafanatikusok még jegyezzék meg, ha eddig nem tették, hogy a kódjele F32, a laikusok meg nyugodtan kérdezzék meg, mit is csodálnak éppen. Tőlem a teszthét során tucatnyian érdeklődték meg, hogy mivel is van dolguk, ugyanis vagy egy importőri ötlet nyomán maradt el a típusjelzés (ez a jobbik eset), vagy lelopták a kocsi hátuljáról.

A kocsi szépséges hátuljáról. Mert baromi formásra sikeredett ez a fenék, ahogy a sziluettje, s az orra is felettébb látványos. Mondom én, de ami fontosabb, mondták sokan, akik megszólítottak, a lámpánál átkiáltottak, avagy alaposan megnézték maguknak az autót és sofőrjét is, mert igen, ez egy ilyen sztori: amennyiben puccos BMW-vel jársz, nem menekülsz a kíváncsi tekintetek elől. Persze nyilván nem is akarsz, ezért is fizettél érte annyi pénzt…

De én nem fizettem érte, csak használtam és próbáltam, és hiába próbáltam láthatatlanná válni. Mindegy, elkönyveltem, hogy ebben a szerintem semleges Mineral szürkemetál színben is szupermágnes a gép, ami a BMW-nek tuti, hogy örömhír. Abszolút pozitív visszajelzés a dizájnerek felé, akik azért mostanság nem is egy „érdekes” formájú dömperrel ütköztették meg a márkát anno sportosként megkedvelő autóbolondokat. Lásd X1, 3 GT, 5 GT…

Viszont itt ez a 4-es Coupé, és gyönyörű. Elődjénél, s a 3-as szedán/kombi duónál is hosszabb, szélesebb és laposabb. Az E92-höz viszonyítva tengelytávja is nyúlánkabb. Szintén szélesedett nyomtávban, az alja közelebb van a földhöz, alig 130 mm-re, M-csomagja meg hab a tortán. Full hátulról látni, mekkorát terpeszt, első kerekei mögött pedig állítólag aerodinamikai funkcióval is bír az a kis Air Breather nyílás. Hogy valóban így van-e vagy sem, voltaképp nem is számít.

Az irtózatos méretű, természetesen ablakkeret nélküli ajtókon túl aztán hamisítatlan, vezetőközpontú BMW-hangulat fogad. Az nem szokatlan, hogy szinte a padlón is lehet ülni, az ellenben egyszerre elegáns és praktikus, hogy a biztonsági övet egy motor tálcán szolgálja fel, nyújtja előre, így nem kell érte kifacsarodva hátranyúlni. Az M-es kormány átmérőre, vastagságra, külalakra is lélekemelő, az elektromos derék- és oldaltámasszal, manuálisan billenthető, laphosszúságával is variálható sportülés meg dettó a legjobbak közül való. Satuként szorít, ha úgy tetszik – nekem úgy tetszett. Nagyon. Az is, hogy nem bőrkárpitos volt, hanem szövettel és alcantarával borított, s még az Estoril kék és alumínium dekorbetétek látványa is rabul ejtő egy olyan világban, amit lassan maga alá temet a zongoralakk. Persze bőr, fa, stb. is választható.

A műszerfal nem vetített, mint a faceliftes 5-ösökben, a kézifék hagyományos, a taposó M-es, a pedálok érzésre mintha kicsit kevésbé lennének eltolva, mint ahogy a korábbi BMW-kben tapasztaltuk. A középkonzol tetején bitang képernyő trónol, tövében rekeszbe és tálcára is lehet pakolni, ha utóbbit preferáljuk a pohártartók helyett. Kár, hogy ez az első-hátsó kis vacak egy tároló csomagot tesz ki és 53 300 forintba kerül, na de ettől is BMW a BMW. Mi van még a kezünk ügyében? Üzemmód-választó Eco Pro, Comfort, Sport és Sport Plus állással, iDrive írásfelismeréssel, csúsztatható kartámasz a rejtekében USB-vel, miegymással. A tesztautóban a standard 6-os manuális helyett automata váltó volt, hogy egyrészt a tesztelő elmormoljon egy fogalmam sincs már, mikor vezettem utoljára kézi váltós BMW-t mondatot, másrészt, mert a 8 fokozatú ZF remek darab, és hát ez is adja, adhatja a kézzel gangolás élményét úgy a karról, mint a kormány mögötti fülekkel.

Ha még nem említettem volna, a 4-es BMW 4 személyes. Hátra be- és onnan kiszállni kupésan kényelmetlen, a második sor széltében és lábtérben jó, fejtérben csak gyerekeknek (és alacsony felnőtteknek) megfelelő. A csomagtartó egész nagy, 445 literes, „alárúgva”, láblendítéssel is feltárul, ami a kulcs nélküli nyitással járó extra. Praktikus ez is, az is. Apropó, kulcs: az M-csomaggal a kulcs is M-es, kék díszítésű. A felni 18, de 19 colos is lehet. Ami a felszereltséget illeti: széria például a kétzónás klíma, a xenonlámpa, a stop-start rendszer. Az extralista nyilván végtelen. Tesztautónk közepes felszereltséggel jött (pazar Professional navigáció, komfortbejutás, M-pakett, üvegtető, ülésfűtés elöl, parkolóradar elöl-hátul, adaptív kanyarvilágítás, adaptív M-futómű, aktív kormány, stb.), modern sofőrsegédeknek híján volt, híján volt valami klassz, méltó hifinek is.

Pedig egy jobb hangrendszer feledtethette, elfedhette volna a négyhengeres dízelkerregést – a 20d motor szerintem nem elég finom ehhez az autóhoz. Ehhez az autóhoz sem, teszem hozzá. Nem az erejével van a baj, mert a 4000-nél 184 LE és a percenkénti 1750-től 2750-es fordulatig rendelkezésre álló 380 Nm simán elboldogul a 1,5 tonna alatti tömeggel. A nyomatékcsúcs hamarabb, mélyebben van meg, mint az E92 esetében (ott 1900-as fordulaton ébredezett), automata váltóval 7,3 mp alatt sprintelhetünk 100 km/órás tempóra, s a végsebességre sem lehet panasz, ami 232 km/óra (manuális váltóval utóbbi értékek 7,5 mp és 240 km/óra). A rugalmasság is szuper, de.

De tényleg kerreg, csörög és hangos a 20d motor – drágább, egyszersmind kellemesebb 6 hengeres dízelért, vagy hát benzines cseréért kiált. Ugyanakkor utazáskor elcsendesedik, s a fogyasztása is derék. Gyárilag 4,6 l/100 km. Ennyit jelzett a fedélzeti számítógép is, de csak egy kezdeti békés andalgás során. Majd városi szüttyögések és némi sportosabb menetek következtek, végül a computer 6,7-es átlagot mutatott, a visszatankolás utáni számolás meg 7,3-at. Korrekt. Ami nem korrekt, az a bosszantóan nagyot rántó stop-start automatika. A benzinmotorokkal és a 6 hengeres dízelekkel joviálisabb szokott lenni.

Sebaj, a vezetni szerető ember talán mindezt megbocsátja, mert annyira, de annyira jó autózni a 4-essel. Legalábbis így az, ha aktív, változó áttételű a kormány, M-es az ülés és M-es a (vészesen nem is rázó) futómű. Zseniális, ahogy fordul a kocsi, súlyelosztása fifti-fifti, a tömegközéppont jól lent van, a kerekek a sarkokban, ahogy kell. A vigyázó elektronika Sport+ módban is figyel – a hátsókerék-meghajtás és a kraft ellenére csúnya ostobaságot „kell” művelni ahhoz, hogy baj történjen. A menetstabilizáló amúgy ki is iktatható, még szép. És rajtautomatika is van (élménykapcsoló Sport Plusba, váltó Sportba, bal láb a fékre, jobbal padlózol, fékről lelépsz és hajrá), ha gumit kennél az aszfaltba.

Le a kalappal, elvétve gyártanak már olyan autót, amit ekkora élmény vezetni. Hirtelen a Toyota GT86 ugrik még be. Hogy a BMW ezért alsóhangon 10,8 milliót kér (20i manuális váltóval), dízelként meg 11,5 milliót, hagyjuk is. Aki megteheti, hogy ennyit ad ki érte, sőt, lehetőleg más motorral, extrákkal inkább még sokkal többet, annak jó lesz. Hiszen csodás kocsit kap a pénzéért. Ami presztízsben is magasabbra tette a lécet a 3-asról 4-esre ugrással.
Értékelés
Pozitív
Forma, kényelem elöl, motorerő, fogyasztás, futómű, váltó, kormány, csomagtér
Negatív
Helykínálat hátul, magas ár, négyhengeres dízelkerregés, stop-start, drága extrák
Árak
Tesztmodell alapára
16 998 600 Ft (2014.03.10.)
Tesztautó ára
11 497 000 Ft (2014.03.10.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Teljesítmény:
135 kW (184 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
380 Nm 1750-2750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,3 s
Végsebesség:
232 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4638 mm
Szélesség:
1825 mm
Magasság:
1377 mm
Saját tömeg:
1465 kg
Össztömeg:
1985 kg
Tengelytáv:
2810 mm
Karosszéria-kivitel:
kupé
Csomagtér:
445 l
Belső szélesség elöl:
1530 mm
Belső szélesség hátul:
1420 mm
Belmagasság elöl:
870-940 mm
Belmagasság hátul:
890 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
200 mm
Ülőlap hossza elöl:
530-580 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1360 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
980 mm
Csomagtér magassága:
490 mm
Csomagtér hossza:
900 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1800 mm
Raktérnyílás szélessége:
1000 mm
Raktérnyílás magassága:
410 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata - 8 fokozatú
Nyomaték:
380 Nm 1750-2750 1/min-nél
Teljesítmény:
135 kW (184 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
232 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,3 s
CO2-kibocsátás:
124 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7 l/100km
Fogyasztás a használónál:
7,3 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
65 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Az unalomig ismert, szokásos ipari hulladék a bimmertől, csipás külső, ultragagyi bazári belső kombinálva az elmaradhatatlan tüdőrákgenerátor koromdízellel, mindezt csillióért. Hülyéknek is megéri, sőt tulajdonképpen csak azoknak.

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Aki nem érti hogy miről szól a kupé annak nem is való 😉
    Az vegyen sedant, vagy kombit, esetleg ha sportos akar lenni akkor gran coupet vagy GT-t hehe!
    Ez pontosan azért ilyen drága mert a hozzáértők tudják hogy miről is van szó.

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Nagyon jól néz ki ez az autó. Sportos, elegáns.
    Ezzel a motorral kicsit a farkasbőrbe bújt bárány kategória, de nem vészes annyira, hiszen a paraméterei a motorhoz képest egyáltalán nem rosszak.
    Az ára természetesen vicces, ahogy a legtöbb BMW-nek, de ez már megszokott. Talán nem is lenne vele gond, ha a tartalom hozzá igazodna, de mint tudjuk a “prémium” nem feltétlenül a tartósságról, megbízhatóságról szól. 🙂

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Nagyon rendbe tette a kupéját ezzel a modellváltással a BMW, pedig az előzőnek is csak egy igazi hibája volt, BMW-hez képest nem volt eléggé dögös (persze “kis” felárért ez hiányosság az elődnél is pótolható volt, M pakettel).

    Ahhoz hogy megértsük ezt a kocsit egy nyugati vevő bőrébe kell bújni: sok piacon csak ezzel a motorral lehet reálisan megvenni az adók miatt. Mondanám hogy annál jobb, mi majd megvesszük a többit nagy értékvesztéssel pár évesen, de sajna a használtban utazó vevőknek már csak az a sors jut, hogy abból tud válogatni amit újonnan odaát megvettek. Vagyis nem sok sorhatos lesz a piacon, és azokat a komoly másodpiac megvédi a tetemes értékevesztés nagyjától.

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Kifelejtetem , hogy egy élhetően extrázott normálisabb darab 420i 8 as váltóval pár lényeges extrával : 13.944.600 forint egy ugyan így felszerelt 520i : 14.255.000 forint , felmerül a kérdés vajon mikor a BMW nél kitalálták az árakat kinek gurult el a gyógyszere ennyi elkérni egy 3 asért ez pofátlanság és akkor még nem szóltam a gran cupé áráról ami 14.070.000 forint . 😀 😀 😀 Én inkább választanék egy 520i-t mint egy 420i-t főleg úgy hogy csak pár százezer a különbség köztük igaz másról szól mindkét autó de akkor is …

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Egy kis krómcsík az ablak körül feldobta volna a kocsit … ez a szín pont nem passzol ehhez az autóhoz . A beltér kék műanyag betétét sem értem egy majdnem 18 milliós autóban … oké , hogy fiataloknak szánják de melyik 20 éves fog bemenni a szalonba és megvenni 1et saját erőből ? A 35+ os korosztály aki már feltehetőleg ki tudja fizetni őket meg nem hiszem hogy érdekelné a rikító kék belső csík . Kíváncsi leszek az új 190 le-s BMW motorra ami ezt a ” régi ” 184 le-st váltja , hogy az vajon milyen hanghatást kelt majd .

  • 2017.10.29. at 12:42
    Permalink

    Miért kellett ebben a színben ilyen szép autót egyáltalán legyártani? Egy kicsit többet is írhattak volna a kocsi menet közbeni dolgairól, mert kívül-belül alapos volt az író.

Vélemény, hozzászólás?