Nem olcsó, de a legolcsóbb. Dacia Duster teszt

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Frissült, turbós benzinmotorral és egy rakat kényelmi extrával is gazdagodott az a Dacia Duster, amit mi most dízelként, kiváló összkerékhajtással teszteltünk.


Megújult Magyarország kedvenc terepjárója, a Renault szárnyai alatt mind kedveltebb Dacia félidős frissítést eszközölt a méltán népszerű Duster szabadidő-autón. Avagy terepjárón, mert sok más gyártó sok más SUV-jával ellentétben a Duster nem csak hogy 4x4-gyel is kapható, de egészen kiváló a tereptudása. Hogy erről magunk is meggyőződhessünk, egy kapcsolható összkerékhajtású tesztautó gondoskodott magasan hordott orrában 1,5 literes dízelmotorral.

Hirdetés
Különben ugye a kategóriájában itthon osztályelső, de a miénknél jóval nagyobb és fontosabb piacokon is hasító Duster már 1.2-es, 125 lovas turbós benzinmotorral (hozzá szimpla fronthajtással) is kapható, ami jó hír, mert egyrészt a turbós, papíron takarékos benzinmotor zöld divat, másrészt sokaknak semmi szükségük nincs a szükségtelenül csak súly- és fogyasztásnövelő 4WD-re.

A facelift ránézésre még új hűtőmaszkot, átrajzolt, (nem LED-es) nappali menetfényes lámpatesteket, új színeket és alufelnit, nevesített (akár matt króm) tetősínt, ezüstös tükörházat, krómozott kipufogóvéget, sötét hátsó ablakot hozott, a típus ismerőinek pluszban az tűnhet fel, hogy csöppet máshol figyel az összkerekes változatok 4WD felirata. Kívül máshoz nem nyúltak, a – kompakt - méretek a régiek, az összkép némileg elegánsabb. Bent a középkonzolról az ajtóra költöztek az ablakemelő gombjai (egyedül a vezetőoldali automata), új az ajtókárpit, s van már érintőképernyős Media Nav USB-csatlakozóval és Bluetooth-kapcsolattal, sebességhatárolós tempomat, Eco-mód, váltási segédlet, külsőhőmérséklet-jelzés, komfortindex, tolatóradar, hálós zseb az ülés oldalán is. A menetstabilizáló visszagurulás-gátlós, ami - a fékről le-, a gázra átlépve pár másodpercen keresztül az autót megtartva – igen hasznos lehet lejtőn vagy emelkedőn induláskor.

Krómszegélyű a műszerfal, piperetükrös a napellenző, újfajta szövet üléskárpit is van, mondjuk a tesztautó csekély formázottságú és rövid ülőlapú székei sajnos bőr/műbőr huzatot viseltek, ami azon túl, hogy 150 ezer forintos kiadás, nem is valami finom anyag, továbbá idő, mire az ülésfűtés belelendül. Csak elöl. Ami a Media Navot illeti: lehetne magasabban a képernyő, cserébe egyszerűen kezelhető, pillanatok alatt tanulható és teljes Európa-térképes, iGO-alapú navigációstul is megfizethető. Az Eco-mód tompább gázreakcióval veszi elejét a fölös üzemanyag-égetésnek, s ebben partner a váltások esedékességére figyelmeztető nyilacska is – üdvös, hogy nem kizárólag fel-, hanem visszakapcsolásokra is buzdítja a sofőrt.
A már kivehető, merev kalaptartós csomagtér (4x4-esen) alapból 408 liter, osztott támlás üléshajtással bővítve 1,57 m3. Az anyósülés támláját előrehajtva 2,7 m hosszú valamit is elnyel a Duster. Az anyagminőség továbbra is közepes, a dudát még mindig a bal oldali bajuszkapcsoló végén kell keresni, a vezetőülés magasságállítása még mindig az a kissé szerencsétlen előre nyúlsz, súllyal lenyomod, vagy felrántod fajta. A hátsó még mindig dobfék, automata klíma még mindig nincs, a visszapillantó tükröket még mindig a kézifékkar tövéből lehet állítani, a tempomat főkapcsolója meg a középkonzolra került. A kormányt tengelyirányban még most sem lehet állítani. Pakolórekeszből több lett, van elég, automata váltó nincs. Jó azért, hogy ilyesmik eszünkbe jutnak, mert ez azt jelenti, hogy a Duster amúgy jó áru. De hogy jó árú is maradjon, mindent nem adhat.
Nem ad például vezetési élményt, legalábbis aszfalton. Mert magas építésű, elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóművének hangolása alapvetően lágy, kanyarban hát dől, terhelésváltásoknál bólogat. Sok visszajelzést a kormány felől sem érdemes várni, viszont ez a faceliftes darab elődjénél gondosabban szigetelt, halkabb, kellemesebb útitárs. Hatodikban percenkénti 3000-et forog a 8 szelepes dízelmotor, ami 109 lóerős, tekintélyes 240 Nm nyomatékcsúcsát pedig 1750-nél nyújtja. Százra 12,9 mp alatt gyorsítja fel a bő 1,3 tonnát, az autó végsebessége 168 km/óra.
A már említett új 1.2 TCe benzinesen kívül maradt még ugye a palettán az 1.6-os szívó benzines 105 (LPG-sen 102) lóval, s az 1.5 dCi-nek is van egy gyengébb, 90 lóerős kivitele. A váltó a fronthajtású 1.6-osokat leszámítva 6 fokozatú, a felezőpótlék első sebesség extrém rövid. Igazából az első három fokozat mind nagyon rövid, kettesből, sőt hármasból sem művészet leindulni. A negyedik alig 30 km/óra fölött kapcsolható. Szokni kell ezt a fura áttételezést, de amint „megvan”, utána már jó játék, terepen meg szuper.
Szuper az is, hogy Auto módban az autó kb. mindenhol átmegy, a hajtást fixre zárni csupán szélsőséges helyzetekben kell. Az összkerekes verzió hasmagassága 21 cm, terepszögei (első/rámpa/hátsó) 29,3/23/34,9 fokosak, gázlómélysége 35 cm. Fronthajtásnál és Auto módban az ESP 50 km/órás tempóig iktatható ki, a tengelyek közti egyenletes nyomatékosztásnál bezzeg már 100 km/óra a korlát – csúszós földutakon kvázi élményautóvá, mókás tereprali-autóvá változik a Duster. A tesztautó 215/65 R16 méretű Dunlop „majdnem” terepgumijai meglepően jól fogtak.
Összkerékhajtással az erősebbik 1.5 dCi mellett az 1.6-os benzinest lehet kérni. Ez a 4x4-es dízel csúcsmodell gyárilag 5,2 l/100 km fogyasztású, a tesztautó hidegben, sok várossal és nem kevés terepezéssel is elvolt 7 alatt. Az új Dacia Duster alapára (Access) 2,8 millió forint 3 év/100 ezer km garanciával, széria menetstabilizálóval, kipörgésgátlóval, vészfékrásegítős blokkolásgátlóval és 4 légzsákkal – verhetetlen ajánlat. A már klímás, illetve első elektromos ablakos és távirányítós centrálzáras Cool 3,1 millért vihető haza szintén 1.6-os benzinesként, míg az LPG-felár 300 ezer Ft, a 4x4-felár 550 ezer forint, a dízelfelár 400 ezer forint. Turbós benzinest legolcsóbban 3,8, összkerekes dízelt 4,24 millióért kapni. Listán.
Páran most a szívükhöz kapnak, de tesztautónk ára már több mint 5 millió Ft, azonban tán (mű)bőrülésre, metálfényre, alufelnire, fényezett mindenre és a csicsákra kár költeni - nélkülük még szimpatikusabb a Duster. Ami nem a legjobb áru, de a legjobb árú. Ár/értékben bajnok. Hogy mennyire számít olcsónak, hamarosan külön cikkben boncolgatjuk.
Értékelés
Pozitív
Tetszetős forma, tágas utas- és csomagtér, takarékos motor, kiváló összkerékhajtás, kényelmes futómű, remek váltó, jobb hangszigetelés, jobb felszereltség, remek ár/érték arány, relatíve olcsó
Negatív
Rövid ülőlap, nehézkes ülésállítás, indirekt, csak le-fel állítható kormány, gyengécske világítás és ablaktörlés
Árak
Tesztmodell alapára
4 240 000 Ft (2014.02.03.)
Tesztautó ára
5 201 000 Ft (2014.02.03.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1461 cm3
Teljesítmény:
80 kW (109 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
240 Nm 1750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12,9 s
Végsebesség:
168 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,2 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4315 mm
Szélesség:
1821 mm
Magasság:
1695 mm
Saját tömeg:
1325 kg
Össztömeg:
1875 kg
Tengelytáv:
2674 mm
Karosszéria-kivitel:
SUV
Csomagtér:
408-1570 l
Belső szélesség elöl:
1370 mm
Belső szélesség hátul:
1360 mm
Belmagasság elöl:
920-960 mm
Belmagasság hátul:
930 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
210 mm
Ülőlap hossza elöl:
480 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1000 mm
Csomagtér magassága:
400-730 mm
Csomagtér hossza:
940 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1720 mm
Raktérnyílás szélessége:
980 mm
Raktérnyílás magassága:
790 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 5
Hengerűrtartalom:
1461 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/8
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
240 Nm 1750 1/min-nél
Teljesítmény:
80 kW (109 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
168 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12,9 s
CO2-kibocsátás:
135 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,2 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,9 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
59 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
69 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    személyes tapasztalataim a következők a régi és a faceliftes dusterekkel: kb 25 000 km megtétele után (vegyesen első szériás összkerekes, és az újabb összkerekes dízellel. )
    Szélsőséges időjárási körülményeket jól viselik, rozsdásodás még nem jelentkeztek. Jól bírta a marokkói 40 fokot is homokviharokkal tűzdelve. A légszűrő cseréje a helyi sajátosságoknak megfelelően gyakrabban igényelte a cserét.
    Terepen eddig csak pozitív meglepetést okozott, gyakorlatilag nem sikerült elakadni vele. Ár érték arányban verhetetlen ezen a téren!
    Elég jó az alváz és motor védelme a burkolatoknak köszönhetően.
    Hangszigetelése a faceliftnek szuper, autópályán is kellemesen lehet beszélgetni 130-as utazónál.
    Most jöjjön a feketeleves..
    sajátossága az autónak (mind a két széria), hogy az utastér valahogy nem szellőzik, valószínűleg a kis belső légtér is hátrányosan hat. Ez hosszú távon zavaró. Klíma nélkül 20 fok felett napsütésben már kimondottan kellemetlen. 4 utassal a klíma hatásfoka gyengének mondható. menetdinamikája jelentősen lecsökken. nevezhetjük nyugodtan erőtlennek ilyenkor az autót.
    Kanyarstabilitása és az alapvető útfekvése kielégítő, budapesti utakra kiváló, jól viseli a kátyúkat is.Nagy tempónál viszont előjön a billegős, magas kaszni hátránya, 120 felett hiába a hosszú áttételnek, jelentősen nő a fogyasztás.
    A minőségre ennyi pénzért nem lehet panasz, bár 10e kilométer után már kezdenek nyöszörögni az ülések, zörögni a műanyagok. (természetesen ez nem általános használat mellett )
    190-es magasság mellett az ülések elöl rövid távon kényelmesek, keménységük megfelelő, hosszú távon viszont kimondottan kényelmetlenek. a biztonsági öv magassága hiába állítható, kényelmes üléspozíció mellett sajnos nem véd megfelelően.
    a hátsó ülések rövid távon is kényelmetlenek, a biztonsági öv itt kimondottan zavaró bekapcsolva. Az ablaktekerő karja folyamatosan nyomja a térdet felhúzott pozícióban. Viszont a fejtámla magassága remek.
    Semmikép sem ajánlanám rendszeres utazó autónak hosszú távokra 4 felnőttel.
    Fogyasztása kedvező általános használt mellett. Terhelten klímával, kevés terepen-földúton használva jelentősen megugrik. (8-10 l) kényes a rossz minőségű gázolajra.
    Indításkor gyakran fullad, erőtlen. (pár ezer kilóméterrel a motorban) bár ez lehet a helyi üzemanyagnak köszönhető, hiába a shell prémium gázolaja ( Töröko., Marokkó)
    A karosszéria merevsége kielégítő. Eleje masszív, hátulja kevésbé. A műanyag rács a hűtők előtt aktív terepes használat előtt cserélendők.
    A motorháztető csukásakor érdemes figyelni az ablakmosó csövére, mert rá tud záródni.
    Az extraként rendelhető navis hifi kimondottan jól szól, a bluetooth rendszer kiválóan működik.
    Vezetési élményről nem beszélhetünk, pakolhatósága és a személyek kényelme korlátozott, ennek ellenére, városban, országúton 110ig kimondottan dinamikusan vezethető a 6 sebességes váltónak és a 2000-es fordulattól toló motornak köszönhetően. Terepen bizonyított, igénytelensége, egyszerűsége az előnye is.

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Hát én vezettem terepen (erdő) 3 terepjárót: Ford Ranger (2009-es) Dacia Dusder (2012-es) Lada Niva (2011-es) Ford:inkább hadjuk… szép+kényelmes de nem terepre való,megcsúsztunk kicsit meghorpadt 6 számjegyű lett a javítási számla… Dacia nem rossz de csak az összkerekes. Terepen mind a mai napig verhetetlen (tudom most sokan bőgnek,fujjognak,hetlekotlának,hogy szar meg minden de ami tény az tény) a Lada Niva a legjobb -és legolcsóbb- terepjáró!

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Nyilván írnak róluk, mivel a közelmúltban igen erős megújulást mutatott be a Dacia, nameg a legtöbb embernek ez az elérhető maximum, vagy inkább ez sem, sajnos. Személy szerint abszolúte nem érdekelnek a többszáz lóerős, több tízmilliós csodák tesztjei, eredményei, vezethetősége, sokkal inkább eredménynek tartom pl. hogy egy 8 mFt-os Megane RS a Nordschleife-n 8:07-et megy, mert az tényleg világszenzáció elsőkerékhajtással, ennyi pénzért. A Dacia-val sem véletlenül foglalkoznak ennyit, mert apró kompromisszumok mellett tudja az autóktól elvárható szolgáltatásokat valóban röhejes áron.

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Szerintem nem aránytalan. Azért az elmúlt időszakban a Dacia elég sokat tett azért, hogy ennyire téma legyen az autósvilágban (megjegyzem, ha a többi autós oldalra is ellátogatsz, szerintem ott is most kicsit jobban középpontban van). Épphogy bemutatták az új Logant és Sanderot, már jött is az MCV, most meg itt a ráncfelvarrott Duster. A másik az új autó-eladások. Vagy az olcsó autó roham. Mind kapcsán rendre szóban forog a Dacia. de én úgy gondolom, lassan vége ennek ennek a nagy Daciázásnak.

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Egyetértek Karbiddal. Nem a 10-20 stb. milliós álomautókról akarok olvasni, mert olyan nekem sohasem lesz. Az érdekel, amire esélyem van, hogy talán nekem is lehet, én is vezethetem. Nem érdekelnek a gazdagoknak gyártott játékszerek.

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Szívesen olvasgatom a Dusterről szóló írásokat és valóban igaznak tűnik a pozitív kijelentés az ár/érték arány összefüggésében. Valóban nehéz legyűrni a márkáról fenntartott sztereotípiákat….Nekem az autó oldalnézeti képéről egy esetlenül összefésült hármas jut eszembe,elöl Jeep Cherokee, középen koreai, a hátulja Nissan.-de összességében tetszik. A hajtáslánc az X-trailben már bizonyított, a motorok Renault örökségek, tehát nagy bukás nem lehet….A belső térből szerencsére eltűntek a Thaliákból ismert gusztustalan mosógép kapcsolók!!Az ülések műbőr kárpitjai olyan nyúlós hatásúak, de a szövet elég kultúráltan néz ki! Szerintem kissebb kerékjárati ívekkel, azaz az utastér ilyen irányú bővítésével,szélesítésével még konfortosabb járművet alkothattak volna. A karosszéria símán elbírna egy jóval nyomatékosabb és erősebb 1.9 Tdi, vagy 2.0Dci motort, ha lehetne rendelni ilyet, megfontolnám, hogy beújítsak egyet….de addig nem érdekel.Nem hiszek a kis motor, nagy lóerő kombó tartósságában.

  • 2017.10.29. at 13:50
    Permalink

    Miért is? Ez ma Magyarország legnépszerűbb autója a magánvásárlók között. Foglalkozzanak inkább – a csak nyálcsorgatásra jó – luxus autókkal, mint némelyik másik oldal, szaklap? Szerintem ne!!!

Vélemény, hozzászólás?