Szívós kihívó – Mazda CX-5 G194 teszt

Mazda CX-5 G194 AWD Revolution Top automata teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Dízelből már járt nálunk a csúcs, most pedig benzinesből hajtottuk meg a 194 lóerős 2,5 literes szívó benzinest. Nagy motor, nagy karosszéria, összkerékhajtás. Vajon mennyire fog ez fájni fogyasztásban?


Uralkodó és most már egyre inkább hivalkodó a KODO formanyelv az új Mazdáknál. Az olaszos beütésű dizájn épp az előző CX-5-nél jelent meg 2012-ben, amely nagy sikert aratott, azóta az összes modellnél ez dominál. A tavaly tavasszal megjelent második generációnál a külső megtartotta régi jellemvonásait, itt-ott azonban frissítettek rajta. A kevesebb több filozófia is egyre inkább jellemző lesz a soron következő Mazdákra, ezt a tesztautónknál is megfigyelhetjük: eltűntek a ködlámpák, helyette indokolatlan méretű üres felületek maradtak a keskenyre húzott lámpatestek alatt. A legmarkánsabb változás kétségtelenül az orr részt érintette, a hőtőmaszk egyesek szerint cápa-szerű lett, engem viszont sokkal inkább egy méretes harcsaszájra emlékeztet.
Hirdetés


Tovább haladva méretes kerékjárati ívekkel találkozunk, amelyek a nagy hasmagasság mellett igen magas üléspozíciót is adnak. Oldalnézetből egyébként nem sokat változott a CX-5, a motorháztető lett hosszabb, és az A-oszlop más szögben emelkedik, mint korábban. Hátul szintén karcsúbb és a karosszériából kidomborodó lámpatestek várnak, amelyek az elsőkhöz hasonlóan teljes egészében LED-esek. Visszatérve előre, érdemes még megemlíteni, hogy a mérnökök frappánsan oldották meg a szenzorok elhelyezését. Azok a méretes Mazda logó mögött figyelik az előttünk haladó forgalmat és a környezetet. Ebből is lehet tudni, hogy csúcsfelszereltségű modellel van dolgunk, a hagyományos, távolságtartó nélküli tempomattal felszereltek ugyanis kisebb és domborúbb emblémát kapnak.


Az utastér világos színű bőrkárpitja tökéletesen passzol a külső Soul Red Crystal fényezéshez. Egyetlen hátránya, hogy szépségét hamar el lehet rontani, kivéve, ha sűrűn tisztítjuk. Szerencsére ez a szín már feláras, alapból fekete jár hozzá, érdemes inkább azt választani. Negatív meglepetésként ért az is, hogy eléggé csúszós a bőr felülete, igaz befészkelve magamat az ülésbe nem volt gond ezzel. Az ülések viszont látható módon átalakultak az előző generációhoz képest. Míg ott sportosabb kinézetet kaptak, itt inkább komfortosabb a megjelenés, amelyhez nem csak látszólag tartoznak rövidebb ülőlapok, a mérések is ezt igazolták vissza. Ennek ellenére a kényelem jó, az üléspozíció pedig hozza a Jinba Ittai élményt.

Sőt! Nem csak az üléspozíció, a vezetés is. A pedálok, az ülés, a kormány, minden tökéletes helyre került, ennek köszönhetően élmény a CX-5-tel autózni. Méretét meghazudtoló könnyedséggel lehet irányítani, parkoláskor is meglepően jól lehet vele manőverezni, egyáltalán nem érezzük úgy, mintha egy SUV-ban ülnénk. A magas üléspozíció miatt a tempó még kevésbé érződik, mint a többi szabadidő-autóban, ezért érdemes sűrűn rápillantani a sebességmérőre, ami még inkább szem előtt van. Már nem plexilapra, hanem szélvédőre vetít a Head Up Display. Nem is baj, hogy nem kell a mutatós műszert nézni, mert egy az egyben azt a dizájnt hozza, mint elődje. A 6 éves konstrukció ellenére még ma is jól mutat, főként, hogy már szinte az összes gyártó vetített műszerfalat használ. A Mazda egyelőre meghagyta mind a km/órát, mind pedig a fordulatszámmérőt is analógnak. Emiatt legalább úgy érezzük, hogy autóban ülünk, nem pedig egy glass cockpites repülőgépben.

A 2,5 literes szívó benzines 194 lóereje már elégnek bizonyul ebbe a karosszériába. A nemzetközi menetpróbán ugyanis a 160 lóerős kivitelt kissé gyengének éreztem, főként ha jött egy kis emelkedő az úton. Egy dologban volt jobb a 2,0 literes: manuális váltóval volt szerelve. A csúcsváltozat ugyanis csak hatgangos automatával rendelhető, ami hideg motor mellett érdekesen működik. Ilyenkor kicsit CVT-s beütése van és 3-4 ezer között vált normál módban is. Sportba át se mertem rakni ilyenkor. Talán a gyorsabb motorbemelegedésre mentek rá a mérnökök azzal, hogy így hangolták. Üzemmeleg motornál ugyanis már szépen elváltja 2000 1/perc körül a következő fokozatot. Visszaváltásnál nincs olyan gyors, mint egy 8-as ZF, de ha szükséges, akkor kézzel is visszakapcsolhatunk. Sajnos csak a váltókaron, a kormány mögé nem kerültek váltófülek, pedig ma már nagyon elterjedt ez az összes versenytársnál.

Sebaj. Jól megy így is a CX-5, könnyű vele előzni, a nagyobb lökettérfogat miatti 50 Nm nyomatéktöbblet pedig jól jön a 2,0 litereshez képest. Utazás közben számos dolog segít minket vezetés közben. Az aktív sávtartó automatika bele-bele nyúl a kormányba, ha szükséges, az adaptív tempomat lassít, sőt teljesen meg is állít, ha szükséges. Autópályán ezek az extrák kényelmessé teszik az utazást, amihez hozzájárul a csendes beltér is. Az első generációnak igen nagy hátránya volt a nagy szélzaj, a mostani modellben ezt igen jól sikerült orvosolni. Mérete ellenére csendesen suhan 130-140 km/órás tempóval, úgy beszélgethetünk az utasokkal, mintha egy szobában ülnénk. Ha unjuk a csendet, akkor a Bose hifi 10 hangszóróján keresztül kényeztethetjük füleinket. Hideg napokon az ülés mellett a kormányt is fűthetjük, a szellőztetés viszont sajnos kimaradt az első ülésekből is. Ma egy ilyen autóban ezt elvárná az ember, remélhetőleg a modellfrissítés során pótolják a hiányosságot.

Nem csak ezt hiányolom, hanem a konfigurálhatóságot is. A kisebb teljesítményű modellek több felszereltségi szinttel, első- és összkerékhajtással, váltót tekintve manuálissal és automatával is elérhetők. A csúcs, 194 lóerős benzines csak a csúcs, Revolution Top szinttel kapható, melyhez alapból jár az összkerékhajtás és a hatos automata. Pedig milyen jó lenne ez a blokk egy kézi váltóval! A bőrkárpit, a tetőablak és néhány vezetési segéd sem feltétlen kellene bele, de nincs választási lehetőség. A Revo Top mindent ad, emiatt az ára is magasabb. Kereken 11 millióról, indul, ami a bordó fényezéssel és a fehér bőrrel 11,28 milliónál áll meg. Méretéhez, teljesítményéhez és ellátmányához képest ez rendben is van. Az étvágyára sem lehet panasz, 8,7 l/100 km-es átlagot sikerült kihozni belőle 800 km alatt, amelyben bőven volt autópályázás. Jó hír, hogy ott sem kúszott ennél feljebb, sőt. 8,5 l/100 km körül értek véget a pályás szakaszok, a 2 deci többletet a városban sikerült összehozni. Nagy frontfelület, 2,5 literes szívó motor, automata váltó, összkerékhajtás. A 9 l/100 km alatti fogyasztás parádés. Nem hiába, a japánok Skyactiv motorja az új CX-5-ben is hozza a korábban megszokott étvágytalanságot. Az autó maga viszont igen étvágygerjesztő, még az apróbb hiányosságok ellenére is.
Értékelés
Pozitív
Látványos külső, kényelmes belső, jó vezethetőség, kedvező fogyasztás, csendes beltér
Negatív
Csak egy felszereltségi szinttel és automatával érhető el a 2.5 literes benzines, csúszós bőrkárpit, a hátsó ülésfűtés gomb elhelyezése nem átgondolt
Árak
Tesztmodell alapára
11 000 000 Ft (2018.03.10.)
Tesztautó ára
11 279 900 Ft (2018.03.10.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2488 cm3
Teljesítmény:
141 kW (192 LE) 6000 1/min-nél
Nyomaték:
258 Nm 4000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,2 s
Végsebesség:
195 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
7,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4555 mm
Szélesség:
1840 mm
Magasság:
1670 mm
Saját tömeg:
1560 kg
Össztömeg:
2000 kg
Terhelhetőség:
440 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
503 l
Belső szélesség elöl:
1450 mm
Belső szélesség hátul:
1430 mm
Belmagasság elöl:
960-1010 mm
Belmagasság hátul:
990 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
260 mm
Ülőlap hossza elöl:
480 mm
Ülőlap hossza hátul:
460 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1370 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1050 mm
Csomagtér magassága:
820 mm
Csomagtér hossza:
960 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1700 mm
Raktérnyílás szélessége:
1050 mm
Raktérnyílás magassága:
850 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
2488 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4
Sebességváltó:
automata (6 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
258 Nm 4000 1/min-nél
Teljesítmény:
141 kW (192 LE) 6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
195 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,2 s
CO2-kibocsátás:
165 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
7,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,7 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
61 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?