Drágán védd az életed! Mercedes C-osztály teszt

Mercedes-Benz C 220 BlueTEC teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Azt nem mondanám, hogy jobb a riválisainál, de az azért elég durva, mi mindent tud az új Mercedes C-osztály. Persze az ára sem hétköznapi.


Vallomással kezdem: számomra eddig az E-osztálynál kezdődött a Mercedes. Az E-nél kisebb Merciket is találtam már remeknek, sőt, de valamiért a márka legeladottabbja, a C-osztály meg a többi bébi-Benz nem fogott meg. Na jó, kivéve a bestiális C 63 AMG-t. Erre itt ez az új, a 2007-től 2,4 millió példányban gazdára találó elődöt követő negyedik C-osztály, és én átértékeltem korábbi álláspontomat.
Hirdetés


Azt ugyanakkor nem mondanám, hogy a kecskeméti CLA-val szemben rendes hátsókerekes C Merci ezzel a lendülettel jobb is az Audi A4-nél vagy a 3-as BMW-nél, viszont igen komoly, persze édes egy problémával szembesülnék, amennyiben döntenem kéne: melyiket vegyem? „Szerencsére” nem nyomja vállamat ily’ szörnyű teher, de őszintén: fogalmam sincs, miként rangsorolnám a nagy német prémiumtrió középkategóriásait. Jó lett volna összevetni őket – talán majd máskor.

És milyen az új C-osztály? Az a megállapítás, hogy olyan, mint egy S-osztály, csak kisebb, szóval ez nyilván nem segítség, hiszen a többségnek nemhogy az S-ről, a C-ről sincs lövése. Használtan se nagyon. Pedig olyan a C, mint az S, mármint stílusában, formavilágában, s technikájában is, de erről még majd később. Előbb csodáljuk meg a tesztautó orrát, sziluettjét, fenekét, mert van mit csodálni. A 18 colos könnyűfém kerekekkel is járó AMG-csomag „természetesen” sokat dob a kiálláson, de az elöl-hátul LED-es lámpák, a hosszú orr, a rövid túlnyúlások, a törésvonalak, az övvonal, a tetőív, a lemezek és az üvegek aránya, a LED-irányjelzős tükör együttesen több mint megnyerő, finoman harmonikus képet alkotnak. És nyújtják a részletgazdagság kánaánját.

Megemelem a nem létező kalapom a dizájnerek előtt, mert úgy sikerült fiatalosabbra, dinamikusabbra venniük a figurát, hogy a sportosnak szánt autó közben csernobili erővel sugározza a márka konzervativizmusát is. Vagy csak az évszázados Mercedes-üzenet miatt gondolom ezt? Passz. Az bezzeg egyértelmű, hogy jót tett a hosszban majd’ 10, tengelytávilag 8, széltében 4 centis növekedés – igen, kényelmi és helykínálati szempontból is.

Két ponton azért veszem a bátorságot, és csak belekötök a külsőbe: szerintem az AMG-s lökhárító fényes műanyag legalsó része bazári, és - nekem legalábbis - az szintén gáz, hogy a diffúzoros hátsó fertály dupla kipufogóvége holmi dísz, nem más. Az egyke bal oldali cső a kötény takarásában szomorúan biggyed lefele, na mindegy. Az utca népét úgyis elvarázsolja a csillag és az elegáns LED-es nappali menetfény.

Sötétben meg az egész kocsi egy lenyűgöző fényjáték. Ahogy kinyitod, elképesztő fényorgiával válaszol. A LED-es DRL kékesen kezd, s megy át vakító fehérbe, a hátsó piroskát a mesebeli farkas sosem kapta volna be, de a kilincsek tájékáról, a tükrök és az ajtók aljáról szórt környezet-megvilágítás is pazar. Plusz az utastér is már-már zavarba ejtő fényárban tud úszni. Az egész fényfeneség ereje és színe is változtatható, naná.

Ennél gyakorlatilag azért fontosabb, hogy a növekedés révén hátul is egész jól el lehet férni – két utasnak úgy 180 centivel a 180 centis sofőr és anyósa mögött feltétlen. A fekete szövet tetőkárpitra kontrázó kétrészes, félig nyitható panorámatető sem annyira helyigényes, hogy lemondjon róla a többség. Ami bajos, de minimum szoknivaló, hogy hátra beszállni nagyon nem leányálom, elsőre fejbeverős – ebben nem az S-re, hanem a kupés CLA-ra rímel a C-osztály.

A kétszintes csomagtartó nőtt egy picit, 480 literes, fedele motorosan nyílik-csukódik, használhatósága persze limuzinos: szűk a rakodónyílás, hosszú, de lapos a tér. Bővíteni, hátsó üléstámlát dönteni egy-egy kar meghúzásával is lehet. Már ha egyáltalán megrendeltük a dönthető hátsó ülést, mert ezer másik tétel mellett bizony szégyenszemre ez is extra – üdv a prémiumklubban. Még egy fekete pont, aztán ugorjuk ezt a témát: nevetséges, de alapból alig 41 literes az üzemanyagtank. Ha nagyobbat szeretnénk, 66 liter térfogatút, azért is csengetni kell. Húszezret.

Tényleg bölcsebb nem is foglalkozni azzal, hogy a W205-ös kódejlű új C-osztály szolgáltatásai közül mi széria, s mi nem – maradjunk annyiban, hogy ab ovo gazdag a felszereltség, de hogy igazán fényűző legyen az autó, hogy akár azt is elhitesse az emberrel, nincs szüksége mondjuk a méretesebb E-re, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Semmi meglepő nincs ebben, csak nem árt vele tisztában lenni. Rendhagyó mód itt és most gyorsan le is írom, letudom, hogy mennyibe kerül egy ilyen kocsi: alapára (220 BlueTEC) 10,4 millió forint, a tesztautó meg 21 milliós. Hűha, mi?

Nézzük, mit ad a Mercedes ezért a temérdek pénzért. Először is egy hatalmas adag Mercedes-hangulatot, kifinomultságot. Az Audinak és a BMW-nek nincs ilyen szaga. Illata. Az Audi és a BMW, ha magadra csukod az ajtót, nem tölt el ilyen végtelen nyugalommal, békével, hogy is mondjam, csenddel, belső csenddel. Jó-jó, az Audi és a BMW meg még például a Lexus is elönt a neked sikerült érzéssel, ám az Audi hűvösebben, olyan magától értetődően, újgazdagosan tolja. A BMW sportosan, némileg agresszívan, arrogánsan. A Lexus meg zöld technokráciával. Szerintem. Senkit nem szeretnék megbántani, ebben a ligában fantasztikus a színvonal, valakinek ez tetszik, másnak az, de a Mercedes az Mercedes, és kész.

Beleülsz, kizárod a világot. A bőrkárpitozás épp áfonya/fekete (fehér varrásos fekete az ajtón, a könyöklőn, s a műszerfal tetején) a dekor fekete kőrisfa, vagy annak látszó műanyag, nem tudom. A minőségérzet tökéletes. Az operatőr kolléga ugyan tapasztalt egy kis csorbát (a középkonzol jobb oldali díszléce púposkodott egy csöppet), de én nem tudok belekötni. Abba sem, hogy a szellőzőrostélyok műanyagok, nem olyan fémesek-nehezek-súllyal klattyanók, mint az Audi A3 Sedanban.

Az AMG-stílus jegyében a kormány lapított aljú, a szőnyeg feliratos. Mozi kettő is van: egy a műszerfal közepén, egy (Comand Online szinten 8,4 colos) tablet meg a középkonzol tetején. Szédületes grafikával, logikus menürendszerrel, könnyű kezelhetőséggel. Még az elsőre ijesztő forgókapcsoló+tapipad szoborcsoport kezelését sem nehéz megtanulni, csak azt nem tudom, miért jó ez a nagy duplikálás. Hogy kb. mindent lehet csinálni a tekerővel és/vagy az írásfelismerős touchpaddel is. Sőt, a középkonzolon is van egy sor (gyors)gomb a navigációhoz, a rádióhoz/médiához, a telefonhoz és az autó különböző paramétereinek a beállításához. Ez nem is szimpla duplázás, ez már triplázás.

És az említett középkonzoli gombsor, no meg az analóg óra fölött van a klímakezelő panel fémes billenőkapcsolókkal, elegánsan. A légkondi háromzónás, a hátsó sori hőmérséklet is külön szabályozható. A műholdas navigációval alagút-felismerős, ionizálós klíma gyors, kellemes, halk, s hoppá, elöl nem csak ülésfűtés, de ülésszellőztetés is van. A kihúzható combtámaszos, négy irányban állítható gerinctámaszos, részben elektromosan állítható ülés oldaltartása amúgy csupán átlagos, de ha nincs tempós kanyargózás, márpedig egy ilyen uras Mercedesben nincs, akkor szuperkényelmes.

A vezetői pozíció széles tartományban állítható – ilyen mélyre engedhető üléssel ma már ritkán találkozni. És a Burmester hifi hangszórói is szépen mutatnak, ahogy a küszöbvilágítás és az a kávéfőzőnek tűnő valami is szép a különben szűkös kis kesztyűtartóban. Kávéfőző? Mi van? Nem, nem az, hanem illatpatronokat lehet odatenni – na erre szerintem semmi szükség. A Head-up Display viszont jó cucc, állítható a magassága, a fényereje, ki is kapcsolható, s a megjelenített tartalmak is választhatók. Szóval három mozi van, nem is csak kettő.

És jó mozihoz jó hang is kell, s az egyik reggel egy csigával közösen hallgatott Burmester hifi, pardon, térhatású hangrendszer jó dolog. Naná, hogy digitális rádió is van, meg internet, DVD-váltó, digitális TV-tuner, minden, hátul 230 V-os csatlakozó is. És kulcs nélküli nyitás érzékelővel mind a négy kilincsen, aktív motorháztető a gyalogosvédelem okán, adaptív LED-es világítás olyan fényerővel, hogy az ész megáll, kanyarkövetéssel, távfény-asszisztenssel - ha jönnek szembe, s refizel, a szembejövőt a pászma kikerüli, s nem vakítja – elvileg. Próbáltam, s páran azért villogtak, hát nem tudom, mennyire okos a rendszer.

Az aktív sávtartással is ez a helyzet, vagy az is lehet, hogy Magyarországon nem eléggé láthatóak a felfestések. Mert ez a távolságtartós tempomattal együttműködő rendszer az útburkolati jeleket radarozza, és félig-meddig önmaga vezet. De tényleg: adaptív tempomatozol akár a pályán, akár a városi dugóban, az autó maga fékez, megáll, ha meglódul a sor, a gázpedál vagy a tempomat-kar pöccintésére ismét indul, tartja a beállított követési távolságot, vészfékez, ha kell, és sávon belül marad. Ha ideálisak a körülmények. Ha nem, s a tapasztalat szerint nem mindig az, akkor bele kell nyúlni – volt úgy, hogy ha nem nyúlok bele, leszalad az útról. Olyan is volt, hogy a felfestéshez érve elvette a sebességet, visszalökött az út közepére, még vissza is váltott közben… Finomítani kell még a rendszeren, na.

De van éberségfigyelő, holttérfigyelő, abroncsnyomás-figyelő, fény- és esőszenzor, fékasszisztens, táblafelismerő, parkolóasszisztens, tolatókamera is 360 fokos képpel akár, elöl gyerekülés-felismerő a légzsákot önműködően ki/bekapcsolva. A táblafelismerő szerint egy ízben 110-zel is rongyolhattam volna a pesti alsó rakparton… A letaglózó biztonsági arzenálba némi hétköznapiságot csempészve: a gyári megfogalmazásban purista modernitást megtörve a középkonzoli tárolórekesz jó nagy és dupla pohártartós, az ajtózseb is méretes. A tükrök szintén méretesek, a kilátást „csak” a vaskos A-oszlopok nehezítik. A szokásos rögzítőfék bal lent, ablaktörlés a bal oldali bajuszkapcsolóról, váltó=jobb oldali bajuszkapcsoló szerintem tökéletes leosztás. És a szoborcsoport jobb oldalán eredendően az anyós kedvéért elhelyezett hangerő-állítás is ötletes – azon kaptam magam, hogy nem is a kormányról állítom a hangerőt, hanem onnan, jobbról, a középkonzolról.

Aminek a bal oldalán üzemmód-választó és még egy érdekesség figyel. Előbbivel takarékostól a sportosig paraméterezhető a gázreakció, a futómű, illetve a kormány (és nagyon is érezhető a különbség például a Comfort és a Sport+ között), utóbbival megemelhető a kocsi hasa, ami hasznos lehet mélygarázsos parkolásnál. Mert bizony légrugó is van, aminek hála – Comfort módban – pazar a hátul ötlengőkaros felfüggesztésű C rugózási komfortja.

A modellváltás kedvezőbb légellenállást, súlycsökkentést, nagyobb szilárdságú anyagokat, több alumíniumot, merevebb kasztnit hozott. És halkabb utasteret. Optimalizálták például a szellőzőventilátor, az ablakemelő, az ülésállítás és sok egyéb szerkezet hangját is. Utazóautónak elsőrangú a C-osztály, és igazából a 220 CDI motort sem érheti kritika. Legfeljebb annyi, hogy egy ilyen autóba jobban illik egy hathengeres benzines. Ez meg csak holmi négyhengeres dízel SCR-technikával, AdBlue-val, de azért egész finom darab, teljesítménye 170 LE, nyomatéka tekintélyes 400 Nm a pincéből. Manuális váltóval hihetetlen, de 4 literes fogyasztásra is képes, a bizonyos helyzetekben kissé komótos, összességében mégis szerethető 7G-TRONIC PLUS automata váltóval is elvan 4,3-4,5 liter gázolajjal. Elvileg. A tesztfogyasztás 6,5 l/100 km lett, abszolút korrekt.

A stop-start mondjuk a BMW-vel összevetésben kevésbé durván, de érezhetően megrázza az autót, egyébként gyors nagyon. Az Auto Hold megint csak BMW-s viszonylatban szerintem kevésbé szofisztikált – na nem a működése, hanem az aktiválhatósága. Mert nem olyan, hogy ráböksz egy gombra, s onnantól kezdve aktív, hanem újra és újra mélyre kell hozzá nyomni a fékpedált. Vannak ennél durvább problémák is a világon, de akkor is.

A változó áttételű kormány kitűnő, sportos módban egész informatív is. A féket nem érheti panasz, és ha valakit érdekel, a menüből elméletileg az ESP-t is ki lehet kapcsolni, de mintha mindig lenne valami elektronikus felügyelet, na mindegy. Egy „polgári” dízel C-osztály úgysem az effajta vezetési élményről szól. Arra jön majd később a sajnos már nem szívó 6.2-es, hanem turbós 4,0 literes V8-as C 63 AMG várhatóan 480 lóerő környékén.

És lesz olcsóbb 1.6-os dízel, dízelhibrid és konnektoros hibrid is, 4Matic összkerékhajtás, meg minden – az elődjénél, őseinél sokkal nagyautósabb C-osztálynak én ám az Év Autója 2015 címet is odaítélném. De ha nem lesz legalább dobogós, nincs igazság. Hogy drága? Borzasztó drága? Az. Hogy a hipermodern sofőrsegédek, biztonsági és szórakoztató felszerelések hada is csak olyasmi, ami egyrészt nem pótolja a vezetői tudást, másrészt fölösleges, harmadrészt csodás bevételi forrás a gyártónak, de annál költségesebb mulatság a vevőnek? Ez már csak így megy.
Értékelés
Pozitív
Formás, dizájnos, nincs negatíve imidzse, tudása luxuskategóriás, erős, takarékos, kényelmes, biztonságos, halk, stb.
Negatív
Nehézkes a hátra beszállás, nagyon drágák az extrák, az árképzés überprémium
Árak
Tesztmodell alapára
10 386 910 Ft (2014.08.11.)
Tesztautó ára
21 061 680 Ft (2014.08.11.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2143 cm3
Teljesítmény:
125 kW (170 LE) 3000-4200 1/min-nél
Nyomaték:
400 Nm 1400-2800 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
Végsebesség:
233 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,3 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4686 mm
Szélesség:
1810 mm
Magasság:
1442 mm
Saját tömeg:
1550 kg
Tengelytáv:
2840 mm
Karosszéria-kivitel:
limuzin
Csomagtér:
480 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1460 mm
Belmagasság elöl:
860-950 mm
Belmagasság hátul:
880 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
210 mm
Ülőlap hossza elöl:
510-560 mm
Ülőlap hossza hátul:
480 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1300 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
950 mm
Csomagtér magassága:
450 mm
Csomagtér hossza:
990 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1820 mm
Raktérnyílás szélessége:
920 mm
Raktérnyílás magassága:
480 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
2143 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata - 7 fokozatú
Nyomaték:
400 Nm 1400-2800 1/min-nél
Teljesítmény:
125 kW (170 LE) 3000-4200 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
233 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
CO2-kibocsátás:
109 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,3 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,5 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Alapvetően nem vagyok német autópári. Az értékelés szerintem”enyhén szólva is dehonesztálóan szubjektív és elfogult”. Úgy gondolom, hogy a tesztelő pályát tévesztett. Nagyon kilóg a lóláb. Két német autóm volt. Az 1.9 TDI VW Borát ugyan használtan vettem Pécs egyik, ha nem a legnagyobb autókereskedésben. Kész átverés show volt – “egy VOLVO hátulról megkoncolta”. Szétment a turbó. Valójában hétszer törték össze, háromszor gazdasági totálkárosra. A második egy VW Golf 1.9 TDI – újonnan vásárolt. Kétszer elment a turbó, háromszor a kuplung munkahenger. Ezért sem vagyok híve a túlpozicionált német márkáknak. Szerintem közel sem érnek annyit, amennyire túlreklámozzák őket. Ennek ellenére úgy vélem szubjektivitástól hemzsegő véleményt írt az önmagát “szakértőnek” tituláló. Jómagam gépésztechnikus végzettséggel rendelkezem. 28 évig iü. szakértőként dolgoztam, 33 éve munkaalkalmassági vizsgálatokat végzek. Ennyire szubjektív, elfogult véleménnyel eddig még nem találkoztam. Nem volt szándékomban bárkit is megbántani, de ennél talán többet érdemelnénk mi “laikus” olvasók.
    Az életben időnként a valós valótlannak tűnik, még a valótlan valósnak bizonyul. Olvasson figyelmesen, ez segíti abban, hogy meglássa mi a valós és mi bizonyul valótlannak. A magyar nyelv olyan gazdag kifejezést tesz lehetővé, ami kivételes lehetőséget biztosít számunkra. De! Ameddig valaki nem tudja mit akar mondani,addig nem érdemes megszólalnia! Tisztelettel: JP

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Tökéletesen igaz mind addig amíg egy félátfedéses frontális ütközésbe bele nem esel vele … én inkább itt ülnék egy 2000 utáni Merciben ha már ennél a márkánál maradtunk … 😀 De egyébként ha a w 140 ben elment egy vákumcső mert mindent az üzemeltetett az egész kocsi meghalt szóval annyira nem egy jó konstrukció … inkább motor ,váltó , futómű tartósságban jeleskedik …

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Technika ide, vagy oda kocka, vagy sem öreg uras, vagy sem maffia verda, vagy sem. A W140 bálna a Mercedesek egyik Icon-ja talán az utolsó 20-40 évre készített autótípus (biztos forrásból tudom hogy a tervezőt is elbocsájtották mivel az akkori S széria nem hozta vissza a tervezés és a legyártás során keletkezett kiadásokat) “túl tervezett”, az igazi költségvetés gyilkos és szerintem ma is meg állja a helyét az autók világában. Egy igazán fullos felszerelt darabot S 500/ S600 V12 esetében már 500 000 ért vehetünk normál állapotban, persze drágábban is, de millió alatt kifoghatunk kímélt darabot, és S 350 TD-t 700 000-1.500 000 között kitűnő állapotban vehetünk és ezek megbízhatóbbak még így is mint a mai 2000 utáni Mercik.

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    AZ ár amit én kaptam 28e EUR nettó. Így olvasva nem kevés de adóterhekkel már szép összeg. Ezért egy rendesen felszerelt prémiumközép jön ki, kicsit gyengébb motorral de könnyebb is. Nagyon hiányolom hogy nem szerelik fel a QX50-est a 2.2essel.

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Hmm elolvasom vártam már hogy legyen egy teszt róla , de érdekes mód szinte sehol nincs … Én abból indultam ki hogy hasonlóan felszerelve 14 ért már megvan és szerintem semmivel nem rosszabb kocsi igaz jó 100kg val nehezebb mint a merci de nekem nagyon bejön főleg a hybrid verzió a maga vicces 17.5 árával . Ezért már full felszereltséget kapsz és 4kerék hajtást 5.5 másodperces spintel és gyönyörű v6 benzines hanggal ” szemben a traktorral ami ebben van ” ráadásul városban semmivel sem fogyaszt többet mint a c220 cdi .. közúton meg bőven kibírható a kb 1.5-2 literes többlet főleg , hogy 3.5 millióval olcsóbb . Na de mind1 ízlések és pofonok …

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Én meg azt nem értem ki vesz egy ilyent 21 ért mikor hozzátesz még 10-et és ülhet egy igazi Merciben is ” akinek van 21 e erre annak van még 10 otthon szóval nem okoz gondot ráadásul ha c350 cdi és egy s350 cdi felárat nézzük nem is 10 et kell rá költeni hanem csak 8at mert a c350 cdi az drágább mint a c220 cdi ” … vagy ki von belőle 7et és ül egy Infiniti q50 2.2 cdi ben amiben ugyan ez a motor kerepel ….a maradék pénzen meg elviszi 2 szer a családot egy világ körüli útra . Szerintem ez utóbbi sokkal nagyobb élmény mint amit ez a Merci egész pályafutása alatt tud produkálni . Szokás szerint pofátlanul túlárazták jó 5-6 millióval ! Az igazi sznobok meg nem traktor motorral veszik meg hanem valami nagy benzinessel …

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Szép és jó autó. Nem értem a szerzőt, a mostani E klasse nem csak a legrosszabb mercik egyike, de a kategóriájának is az egyik legrosszabb darabja. Sosem rtéettem hogy miért vesz valaki ilyet. A facelifttel se lett jobb igazán…

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    A V6os motornak enm olyan nagy felára. De eleve sok országban értelmetlenek az adóterhek miatt. Amúgy a németek hagyományaosn az extrákon prűbálják megkeresni a pénzt.

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Nekem 2010 -es 220CDI van igazan semmi rosszat nem tudok mondani rola pedig joval nagyobbol szaltam ebbe a meretbe
    ( az asszony nem tud parkolni a nagyobb autokkal )

  • 2017.10.29. at 04:45
    Permalink

    Nagyon odatette magát a Mercedes ezzel. De azért az nem fér a fejembe, hogy képesek több, mint 10 milliót csak extrákra költeni, de egy normális (V6) motor az már nem fért bele…

Vélemény, hozzászólás?