Csöppnyi autó, óriási öröm – Opel Adam S teszt

Opel Adam S 1.4 Turbo teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tudtuk, hogy jó lesz az Opel Adam S, de azt nem, hogy ennyire. A legkisebb Opel csúcsváltozata hatalmas színész, kiválóan alakítja az élményautót.

Meglepetés. Azt hozta az Adam S, amire az Opelnek most a legnagyobb szüksége van, s amit szinte már remélni sem mertünk az elmúlt években a túlsúly szinonimájává vált márkától: a viszonylag könnyű (nem egész 1,1 tonnás) autó olyan élénken viselkedik a 150 lóerős turbómotorral, hogy a vigyor folyamatos lehet az arcunkon - még úgy is, hogy közben nem kell gyorshajtási bírságoktól tartanunk. És ez bizony óriási szó!
Hirdetés

Megfizethető. Olcsónak nem mondható természetesen az Adam S, hiszen alapára kereken 5 millió forint, a tesztautóba pedig még 782 ezer forintnyi extra került (a videó készítésekor még 100 ezer forinttal alacsonyabb volt a listaár), viszont az Adam S igazi miniautóként a legolcsóbb belépőt jelenti. Csak épp nem az autózás világába, ahogyan tették azt a klasszikus miniautók, hanem az élményautók világába. Ennyi pénzért nincs másik (új) autó, ami ilyen élményadagot adna. Így aztán ez a vételár szimpatikusabb is, mint a mai, az individualizáló irányába csaknem kivétel nélkül elment miniautók esetén, melyeknek a méretükhöz mérten magas az alapára.
Kompromisszum. Míg egy miniautó esetén jellemzően azt kell elfogadni, hogy csekély parkolóhelyigénye és fogyasztása mellé csekély méretű utasteret ad, az Adam S esetén az üzlet egy kicsit másként fest. A visszafogott külméret és a főként hátul korlátozott beltér itt is megvan, de az egyenleget nagyon pozitívan befolyásolja, hogy elöl sokkalta komolyabb sportautókat is zavarba hozóan jó Recaro ülésekbe ülhetünk, s olyan vezetési élményt kapunk, ami ma már tényleg ritkának számít. Kompromisszum persze van, a sofőrülést például nem lehet kellően a padlóra süllyeszteni, az ülőpozíció így sokaknak magas lehet, így viszont a kilátás is jó, egyterűből átülve én egyáltalán nem fanyalogtam. Azon persze igen, hogy bár az ülés előredöntéséhez és -siklatásához van külön kallantyú, hosszanti pozíciójukba nem találnak vissza a székek. A hátsó lábtér természetesen visszafogott, de azért felnőttként is el lehet ott lenni, s nem csak gyerekülés rakható be (némi tetriszezéssel a szűk nyíláson keresztül).
Induljunk. Kulcsfordításra, gyorsan indul a stop-startos, 1.4-es turbómotor. Ez még nem a legújabb, közvetlen befecskendezésű nemzedék, talán nem is baj. Euro 6-os létére élénk gázreakciót hoz, s már közel alapjárattól egészségesen húz, 220 Nm nyomatékát 2750, 150 lóerejét 4900 1/perc fordulattól adja. A kipufogó mesterien komponált, alacsonyabb fordulaton van egy kis egészséges hörgés, de autópályán jellegéhez képest megdöbbentően halkan fut az Adam. Míg szívó alapmotorjaival az Adam ötsebességes váltót ad, az S természetesen már hatosat kap, mely alapvetően jól kapcsolható, de a gyorsabb váltásokat csak reccsenéssel fogadja. Támadható a futómű is, ami természetesen az Adam S-hez hangolt, de a hagyományos, elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros rendszer csodákra nem képes: úgy lett stabil, hogy közben (18 colos felnikkel) kőkemény lett. Jó úton nincs gond, de az ritka a mi kicsiny hazánkban. Így aztán a 3500 kilométerrel átvett tesztautó a közepes úthibákon is komoly zörejeket adott, sofőroldali ajtaja ijesztően mocorgott. Jó úton viszont sínautóként viselkedik a legkisebb Opel legizmosabb változata, kormánya nagyon élénk, minden gondolatot azonnal követ.
Nem csak pályán jó. Bár zárt pályára, a drivingcampre is elvittük az Adam S-t, épp a BMW M3-assal együtt, nem csak ott okozott meglepetést. Persze talán ott a nagyobbat: a gyengébb, de könnyebb és kisebb autó a szűk pályán egészen egyszerűen jobb volt. Könnyebb volt vezetni, könnyebb volt úton tartani, s jobb időket is lehetett vele menni. Nagyobb pályán, akár a Hungaroringen persze más lenne a helyzet, 431 lóerő azért 431 ló (az M3-ban ugyanis annyi lapul). A tapasztalat viszont rávilágított arra, amit a teszthét korábbi napjai is kirajzoltak már: az élményautózáshoz 150 lóerő teljesen elegendő lehet. Az Adam S pont azt tudja, amire egy sportosabb gépre vágyó átlagautósnak szüksége lehet: akár munkába menet, a gyermekeket a bölcsődében/óvodában/iskolában leadva élvezkedhetünk vele már a városban is, ráadásul úgy, hogy a közlekedési szabályokat sem hágjuk át vele. Apró méretével nem csak szűk pályán, akár a pesti Hungária körúton is minden másnál jobb időt futhatunk vele. Nem csak a motorja izmosabb a többi Adaménál, a fékrendszer, a futómű és a kormányzás is OPC hangolású. Kijön, hogy az Opelnek van gyári sportrészlege.
Lehet matekozni. A már a cikk elején említett alsó hangon 5 millió forintos vételár természetesen nem szerény, ráadásul az Adam S klasszikus értelemben véve korlátozottan használható autó. De épp ez benne a jó, egy profi céleszköz, melynek Recaro sportüléseiben nem zavaró, ha akár egy hátra ülő gyerek miatt előre kell húzzuk azt. Legalább gokartosabb az üléspozíció, és jöhet is a még józan körülmények közötti élményautózás. Az Adam S áráért persze komolyabb autót, komolyabb méretű Corsát, Merivát, Astrát és millió egyebet is lehetne kapni, de az biztos, hogy egyikük sem fogja ekkora kanállal mérni az élményadagot. Ha már matek, azért meg kell jegyezni, a gyárilag 5,9 literes fogyasztás a teszten több sofőr és két tank benzin elautózása során is 10 liter környékén alakult - miközben a fedélzeti számítógép 8 liter/100 km körüli értéket írt. Ám együttesen úgy voltunk vele, hogy egy csepp naftát sem sajnáltunk a kapott élményért cserébe. Aki élményautót keres, tegyen egy próbát az Adam S-sel, tessék venni is, mi már várjuk a használt - az átlagvásárlók számára megfizethető - példányokat, mert az Adam S olyan autó, amit valóban érdemes lesz második autónak, élményautónak is megvenni. Csomagtere korlátozott, hátsó tere pedig szintén az, ám élményautós mércével tágas, jól használható - ahogyan voltaképp az egész autó is.
Értékelés
Pozitív
Vérpezsdítő hangú, élénk motor, közvetlen kormány, remek elülső ülések, megfizethető ár
Negatív
Gyors kapcsolásnál reccsenő váltó, kemény futómű, összeszerelési hibák, parányi csomagtér
Árak
Tesztmodell alapára
5 000 000 Ft (2015.07.13.)
Tesztautó ára
5 782 000 Ft (2015.07.13.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1364 cm3
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 4900-5500 1/min-nél
Nyomaték:
220 Nm 2750-4500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
8,5 s
Végsebesség:
210 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,9 l/100km
Méretek
Hosszúság:
3698 mm
Szélesség:
1720 mm
Magasság:
1484 mm
Saját tömeg:
1088 kg
Össztömeg:
1565 kg
Tengelytáv:
2311 mm
Karosszéria-kivitel:
háromajtós
Csomagtér:
170-663 l
Belső szélesség elöl:
1410 mm
Belső szélesség hátul:
1250 mm
Belmagasság elöl:
900-970 mm
Belmagasság hátul:
890 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
140 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
450 mm
Csomagtér maximális szélessége:
950 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
950 mm
Csomagtér magassága:
490-850 mm
Csomagtér hossza:
390 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1150 mm
Raktérnyílás szélessége:
950 mm
Raktérnyílás magassága:
670 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin üzemű
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1364 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
220 Nm 2750-4500 1/min-nél
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 4900-5500 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
210 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
8,5 s
CO2-kibocsátás:
134 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,9 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
66 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 16:15
    Permalink

    Szerintem teljesen rendben lehet ez az autócska. Mi köze ennek a Corsához? Itthon egyiket sem veszik, akkor meg nem mindegy neked?

    Az Adam igazi stílus autó, a fejlettebb piacokon, ahol talán könnyebben megengedhető, hogy valamit azért vegyenek meg, mert vagány, biztosan sikeres lehet.

    Neked meg nem mindegy a G Astrából? Akármennyit költöttek volna a Corsára, te akkor sem ülnél benne.
    Ez meg az én saját véleményem.

  • 2017.10.28. at 16:15
    Permalink

    saját vélemény, h unisextől ez messze van, homokoknak meg csajoknak (abból is az izléstelenebbeknek) ajánlott. a corsa fejlesztésére költhették volna már, amit az adam-ra elqrtak.

Vélemény, hozzászólás?