Klasszikus családi örömök – SEAT Alhambra teszt

SEAT Alhambra 2.0 TDI DSG Style Premium teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy hétig felcsaptam anyukába, közben bűntudatom volt, hogy egyedül vezetek egy guruló panelházat. Aha, szóval ezért vesznek inkább SUV-t.


Nem kevesebb, mint hét éve van piacon a Volkswagen Sharan testvéreként ismert SEAT Alhambra második generációja. Még a facelift is kétéves mára az andalúziai erőd nevét viselő csapatszállítónál. Tehát tesztalanyunk nem új modell, amit érezni is rajta, főleg a mai elsuvosított világban, ráadásul a SEAT név jelen esetben nem a megfizethetőséget takarja. A leglogikusabbnak tűnő és valószínűle legkeresettebb Style Premium felszereltségben és a jól kiforrott 2.0 TDI – DSG párosítással próbáltuk az Alhambrát. Ilyen konfigurációban egyébként már járt nálunk a frissítés előtt, tehát a teszthét sok újdonsággal nem szolgált a család sallangmentes kedvencéről, viszont nagyszerű gondolatébresztő volt.

Van-e még ütőkártyája az egyterűeknek a szabadidő-autókkal szemben?

Az utcakép arról árulkodik, hogy korai őket temetni. Bizonyos erényeik pótolhatatlanok, ami még jó pár évig tarthatja a klasszikus hétülésesek eladásait. Csupán kiesik egy bizonyos vásárlóközeg.
A klasszikus facelift-vonásokat eszközölték 2015-ben a platformizálás mintapéldányán, a Sharan átjelvényezett (igazából Portugáliában gyártott) spanyol testvérén. Újak a fényszórók, feláras bixenonként durván hatásosak is, bár kis menetfényt adóak. Már diódásak és seatosan menő rajzolatúak a hátsó lámpák, az első hűtőrácsot pedig vízszintesen díszlécezték. A motorpaletta is frissült, már mindegyik teljesíti az Euro 6 normákat, így tesztalanyunk is. Igazából itt ki is fújt az újdonságlista.
A megszokottal ellentétben az Alhambra semmivel sem rosszabb német testvérénél, csupán a szűkebb extrakínálat szólhat ellene. Még az illesztések is ugyanolyan pontosak, épp ezért drasztikus árkülönbséget is felesleges keresni a fivérrel szemben. Kérdéses, hogy utóbbi tény előny vagy hátrány a „nagy nevekkel” tömött szegmensben, de annyi biztos, hogy ennyire szögletes sziluettel, így kimaxolt belsőterekkel, csak az Alhambra-Sharan és legfőbb ellenfelük, a Galaxy rendelkezik jelenleg 4,8 méter felett.
Gesztusvezérlős az infotainment, jó Volkswagen rendszer lévén ritkán tapasztalt gyorsasággal kapcsolódott a telefonom, később viszont elvette a kedvem, hogy még a stop-start is képes lecsatlakoztatni Gesztusvezérlős az infotainment, jó Volkswagen rendszer lévén ritkán tapasztalt gyorsasággal kapcsolódott a telefonom, később viszont elvette a kedvem, hogy még a stop-start is képes lecsatlakoztatni

Kevésbé nevezhető hangulatosnak az utastér, majd a gyerkőcöktől lesz színes. A németes rendet és sterilséget viszont úgy érzem, minden családfő értékelni fogja továbbra is. Minimalizálták a klasszikus SEAT műanyagokat, ami értékelendő és talán egy 10 millió feletti autónál alapvető. Frissítése után rendelhető gesztusvezérlős infotainment rendszerrel is, még ha nem is túl nagy, 6,5 col képátlójúval, ellenben sok egyéb modern sofőrsegéd, mint az adaptív tempomat vagy a head-up display, nem érhető el hozzá. Változott a volán, és a klímavezérlő is átláthatóbb lett a facelift után, megjelent a vörös hangulatvilágítás. Sajnos az automata váltó ezüst burkolata megragadt a kétezres évek elején, ahogy az egyterűzés is.
Mindössze pár év kellett, hogy a városi terepjárók az eladási listák élére küzdjék magukat, míg az egyterűek láthatóan szenvednek. Sokan voltak, akik azért vettek az igényeiknél egy fokkal nagyobb egyterűt, mert nem volt más választási lehetőség a piacon. Ez a vásárlóközösség eshet most ki, és ezt érezheti meg keményen a hétülésesek piaca. Szűkülhet az MPV kínálat és sok gyártó elmehet SUV irányba, mint ahogy nagyszerűen teszi például a Peugeot 5008 is, vagy éppen az Alhambra közvetlen konkurense, a Renault Espace. Persze a SUV-osítás megannyi kompromisszummal is jár, de a franciák, ebben is iránymutatóak lehetnek.
Végtelen személyre szabhatóság, szabad játék az ülésekkel, millió tárolórekesz és überelhetetlen helykínálat. Ezek mind az egyterűek felé billenthetik a mérleget egy SUV-val szemben a mai napig. Ráadásul az Alhambránál ott a tolóajtó, ami még kevésbé szivárgott át a szabadidő-autókhoz, és az egyterűek között is egyre ritkább erény. Egy guruló panelháznál még inkább áldjuk az akár elektromos oldalajtók feltalálójának nevét egy szűkös parkolóhelyen vagy parkolóházban, akár a garázsban. Mégis könnyen elcsavarhatja a fejeket egy divatos, kívánatos városi terepjáró és az eladási adatok alapján, éppen ezt is teszi. Utóbbinak ott a magas üléspozíció vagy nem ritkán a magas orr, amik jót tesznek az önbizalomnak, azonban még ezeknél is fontosabb a könnyedség és az a tudat, hogy bármikor letérhetünk az aszfaltos útról. Utóbbi még akkor is hatalmas ütőkártyája a mára legnépszerűbb szegmensnek, ha a legtöbb modellel nem merészkedhetünk be komolyabb terepre. Egyterűvel viszont meg sem próbáljuk természetesen.
Hirdetés

Mikor fogunk ekkora, kisautós leghátsó lábteret kapni egy hétüléses SUV-ban, úgy, hogy még a középső üléssorban is kompakt lábterünk van és a csomagtérből is maradt? Valószínűleg soha. Még kategóriatársaival szemben is rendelkezik ütőkártyával az Alhambra: minden ülés fejtámlája állítható és mindegyik Isofix csatlakozós, így bármelyik üléshez rögzíthető gyerekülés pillanatok alatt. Hét üléssel is kisautós a csomagtér, öt üléssel már öblös rakteret kapunk, ami az eszméletlen magas fejtérnek köszönhetően jól pakolható. Hátrafelé haladva egyre rövidebbek az ülőlapok, mégis mind megfelelő akár hosszú utazáshoz, ráadásul a harmadik üléssor síkba dönthető. Elöl a legkomfortosabb, még a könyöklő is hiperpuha, ráadásul majdnem a váltókarig húzható, magasságában is állítható. Igazából minden adott, hogy a világból kimenjünk vele, többek közt az erő is.
Ritka, hogy egy hajtáslánc ennyire kiforrottnak hat. Csak állóhelyzetből való meginduláskor érezni, hogy egy hosszú, magas és 1,7 tonnás testet lódítunk, máskor finoman viszi a már Euro 6 normákat teljesítő, de gyengébbik kétliteres TDI az Alhambrát. A 150 ló nem hangzik soknak, a 340 Nm nyomaték viszont már annál inkább, amit 7 fővel, megpakolva is becsületesen lead. Nyilván nem sport-DSG dolgozik benne, de ez a duplakuplungos automata is épp elég gyors egy kisbuszhoz, ráadásul észrevétlenül dolgozik alattunk. Egyszer sem rángat és azonnal reagál a gázadásra. Bár viccesek a volán mögötti váltófülek egy ekkora furgonban. Gázelvétel után üresben vitorlázik, csak fékezésre vagy manuális kapcsolásra dobja fokozatba, akkor pedig épp az erőteljes motorfék segít spórolni. Gyári adat szerint ezzel csökkent a széndioxid-kibocsátása, fogyasztása viszont nem nyűgözött le, nehéz volt 8 liter alá vinni. Zömében városi és a kevésbé takarékos fotózással egybekötött, tehát egyáltalán nem mérvadó átlaga 8,5 liter/100 lett a teszthét alatt.
Mindezt nagyszerű futómű koronázza, ami 7 személlyel mögöttünk is olyan nyugodt ringatózással visz át minden úthibán, hogy egy idő után leszokunk a kátyúk figyeléséről. Nem csak komfortos, de a leggonoszabb futóművallatók sem fingatták meg, és kanyarodáskor is prémium autókat megszégyenítően tart, nem mellesleg halk. Nem úgy, mint a légkondi, ami lehetséges, hogy csak a tesztautóban, de hangos volt. Egyébként a mi Style Premium szintünk alapáron adja az automata klímát, a navigációt, a távirányítós központi zárat, a tempomatot, sőt, a volánpörgős parkolássegédet is, ami egy ekkora autónál fokozottan hasznos, ahogy a tolatókamera és a 360 fokos parkolóradarok is. Méreteit is hozzádobva az összképhez érthető a mi kombinációnk 11,6 milliós listaára is, ami egyébként nincs elveszve a 4,8 méter feletti egyterűek között. Néhány extra hozzádobása után tesztalanyunk túllépte a 13 milliós határt is, amiből 800 000 Ft használtautó beszámítási kedvezményre kell számítani. Kihasználják rendesen, hogy az egyterű szűkségautó a növekvő család kiszolgálásra.
Értékelés
Pozitív
Fejlett, gazdaságos, kulturált hajtáslánc, komfortos futómű, minőségi anyagok, tágas belső dimenziók 7 személynek is, praktikus variálhatóság
Negatív
Lomha elindulási hajlam, tetemes városi fogyasztás, kevés vidámság és divat, ami az SUV-kkal szemben lehet komoly hátrány
Árak
Tesztmodell alapára
11 603 100 Ft (2017.09.02.)
Tesztautó ára
13 266 360 Ft (2017.09.02.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 3500 1/min-nél
Nyomaték:
340 Nm 1750-3000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,3 s
Végsebesség:
198 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,2 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4854 mm
Szélesség:
1904 mm
Magasság:
1740 mm
Saját tömeg:
1768 kg
Össztömeg:
2540 kg
Terhelhetőség:
772 kg
Tengelytáv:
2919 mm
Karosszéria-kivitel:
egyterű
Csomagtér:
267-2430 l
Belső szélesség elöl:
1530 mm
Belső szélesség hátul:
1590 mm
Belmagasság elöl:
940-1020 mm
Belmagasság hátul:
960 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
310 mm
Ülőlap hossza elöl:
460 mm
Ülőlap hossza hátul:
450 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1100 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1100 mm
Csomagtér magassága:
475-890 mm
Csomagtér hossza:
460-1250 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2020-2900 mm
Raktérnyílás szélessége:
1100 mm
Raktérnyílás magassága:
900 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
6 fokozatú DSG
Nyomaték:
340 Nm 1750-3000 1/min-nél
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 3500 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
198 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10,3 s
CO2-kibocsátás:
136 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,2 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,5 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
58 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
65 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    Kiment a divatból? WTF?! Ez nem zokni+szandál, ez AUTÓ.
    Ha 4-5 gyerekem van és több 10 misim, akkor ilyet veszek, ha kevesebb a lé, akkor dáciát, ha kevesebb a gyerek, akkor megint nem egyterűt, 13 misiért…

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    Vazze, valaki nagyon el van tévedve: vagy a cikkíró vagy én.
    Ez egy AUTÓ! Ha 4-5 gyerekem van, akkor ilyet veszek, ha kicsi (a p…-öm) az öntudatom, akkor SUV-ot, ha zöld vagyok, akkor bicajt stb.
    Kiment az egyterű a divatból? WTF?! Talán kevés a multimilliomos 5 gyerekes család, a többi 5 gyerekes meg daciát vesz…

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    Kihal, mert már a két gyerek sem átlagos – ahhoz meg elég egy kisebb autó.
    Ha jól emlékszem, Renault-nál volt olyan típus, ahol minden szín feláras volt. Ha nem fizetek, akkor festetlen kasztnit kapok?

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    Basszus, annyira kihalófélben van ez a szegmens hogy rendesen meglepődtem ezen a teszten. Mondjuk kíváncsi lennék egy “mezítlábas” értsd. alapfelszereltségű Alhambra tesztre. Mert az automata váltó és egyéb nyalánkságok valóban jók, de azért nincs mindenkinek 13 milliója egy ilyen alaposan fel extrázott változatra. Épp most nézem, Seatéknál az Urano szürkén kívül minden szín feláras, ami azért valljuk be pofátlanság, bár ahogy tapasztalom minden típusnál ez a módi.

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    A Chryslernek sajnos most nagyobb gondja is akad, mint az ide való visszatérés. Konkrétan lélegeztetőgépen van, a Pacifica viszi a hátán a márkát, ezen kívül alig van más modellje, és azok is elavultak(200, 300). Mostanában hírbe hozták az FCA-t több kínai gyártóval is, hogy érdeklődnek egyes márkák iránt(pl. Jeep), de lehet, hogy az egész birodalomban többségi tulajdonosi részesedést fognak venni. Kár, hogy itt nem írnak erről, a TC már többször felhozta. Szinte biztosan össze fog zsugorodni a Marchionne-birodalom.

    A Pacifica amúgy túl nagy is ide, olyasmi méret, mint a Toyota Sienna, a Honda Odyssey vagy a Nissan Quest, arról meg nem is beszélve, hogy ez egyterűek iránti kereslet drámaian visszaesett Európában. Nem lenne értelme vele idejönni, pedig az előd Voyager egész jól eladható volt itt. De változtak az idők.

  • 2017.10.27. at 15:31
    Permalink

    Ilyen cikk olvasásakor sajnálom, hogy a Chrysler nem hozza Európába sz új Pacificát. A konnektoros hibrid zöld rendszámot is kaphatna, a motort nem nyírná ki a városi forgalom, és az egész autó praktikusabbnak tűnik, mint a cikk tárgyában szereplő.
    “Hajrá” SUV-k…

Vélemény, hozzászólás?