Minden idők legjobbja? Skoda Superb Combi teszt

Skoda Superb Combi Style 2.0 TDI DSG teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szinte felfoghatatlan, de az új Superb – pláne kombiként – már nem csak méreteivel, jellemzőivel is a prémium nagyautókat nyaldossa.

A Superb mindig óriási volt, most nem is elsősorban méretével nőtt nagyot (a kombi mindössze 1,8 centivel hosszabb elődjénél, tengelytávja ugyanakkor 8,3 centivel bővült), hanem nívója került magasabbra. Ráadásul a kategóriák és velük a felső-középkategóriás modellek általános növekedésével nem is nő már annyira vetélytársai fölé (méretben), mint korábban. Viszont megjelenésben, szolgáltatásokban és főként belterének tágasságával ma is kimagaslónak számít.
Árával közben még mindig a középkategória szintjén van, illetve onnan indul. Utóbbival pontosabbak vagyunk, főként akkor, ha a még nem is csúcsfelszerelt, de persze csúcsdízeles, automata váltós tesztautó árát megnézzük. De halasszuk azt későbbre, én is így tettem. Eleinte csak élveztem, hogy egy majd’ ötméteres autóban ülhetek, hogy ennek már tényleg olyan a megjelenése, hogy öröm megpillantani, öröm rá visszanézni. És tényleg óriási. Óriási elöl, óriási hátul, és persze csomagterével is.
A beltér egy formatervezési bravúr. Az egyenes vonalak, főként a műszerfalon és az ajtókon is futó, változtatható színű LED csíkok mind azt hangsúlyozzák, hogy egy óriási autóban ülünk. Meg persze a lábtér-világítások is. Opcióként az anyósülés hátulról is elektromosan szabályozható – hangsúlyozandó azt, hogy ez egy sofőrös autó is lehet. A hátsó lábtér valóban luxusautókat is megszégyenítően nagy, viszont azzal a trükkel, hogy az ülések a kategóriában egy hajszálnyit rövid ülőlapúak (ott). Arra viszont jó ez, hogy a gyerekek ne rugdossák össze hátulról az első támlákat, nekik pedig talán még jobb is az itteni ülőlapméret. Felárért tablet-tartó is kérhető az első fejtámlákhoz, meg persze ülésfűtés hátra is. Nem panaszkodhatnak az utasok.
Panaszra a sofőrnek sincs oka, pláne egy, a tesztautóhoz hasonló konfigurációnál. A 190 lóerős, 400 Nm csúcsnyomatékú, azt ráadásul már 1750 1/perctől adó dízel több mint elegendő. Ennek megfelelően szinte alapjáraton lehet vele autózni - főként az Eco, Comfort vagy Normal menetmódok közül az elsőt választva. Azzal amúgy guruláskor a „vitorlázás” érdekében üresbe teszi magát a váltó, a fékpedálra lépve persze rögtön visszakapcsol a motorfék érdekében. Sportban érezhetően magasabb fordulatszámokon autózhatunk, a beállítások az elektromechanikus kormányszervóra és a váltó mellett a motor vezérlésére, illetve az opciós adaptív lengéscsillapító hangolására is hatnak. Sportban sem lesz kőkemény a futómű, normálban feltűnően, comfortban már-már nagypapásan lágy. Még a tesztautó 18 colos kerekeivel is.
Hirdetés

Bár a 2,0 literes dízel erős és kellemes karakterisztikájú, négyhengerességéhez mérten kulturált járású is, de a hajtáslánc azért illethető némi kritikával: a stop-start lehetne gyorsabb, a váltó induláskor lehetne finomabb. A DSG helyett hagyományos automata egyik motorhoz sem elérhető. Azon túl persze nagyjából minden kapható már a Superbhez is. Például távolságtartós, araszolófunkciós tempomat is, ami mondjuk nem szerepelt a tesztautóban. Megvolt viszont a legprofibb, vakításmentes automata reflektoros, LED menetfényes és „szempillás” Bi-Xenon fényszóró, az elég ügyes sávtartó- és az ugyancsak jól dolgozó parkoló-asszisztens is. Tolatókamera azonban nem szerepelt, ami azért zavaró, mert a Superb például már olyat is tud, hogy ha akadályt észlel tolatáskor, akkor maga fékez. Igaz, ezt sokszor túlzottan óvatosan teszi, s egy oszlop mellé betolatva például képes ott fékezni, ahol az autó még éppen elfér.
Az utastérben lehet, de még a majdnem csúcsnak számító Style szinten sem alapáras a hátsó ülések elé rakott konnektor, a LED hangulatvilágítás vagy a csomagtérből indítható ülésdöntés. Apropó csomagtér, a 660 literes alapméret valóban óriási. Fedélzeti bőröndből hosszában is elfér egymás mögött kettő, azokból így 8-10 darabor is könnyedén betehetünk. Négyfős családnak bőségesen elegendő. Nagyobb pedig ne vegyen Superbet, mert a hátsó ülés is hangsúlyosan kétszemélyes. Két isofixes gyerekülés közé itt sem fér be a nagymama, ahhoz a mutatványhoz független üléses egyterű szükséges.
A Superb persze kombiként sem a cuccolós autó, bár nagyon sok minden belefér, támladöntéssel több mint 2 méter hosszú (de sajnos nem sík padlójú) a raktere, megjelenésével kellően reprezentatív. És vezetni is jobb, mint eddig. Jó a kormányzása, kényelmes és stabil a futóműve, hibátlanok az (első) ülései, ritka módon jól szabályozható az óriási középső könyöklője. Pakolórekeszből pedig nem csak sok van benne, azok okos, igényes kialakításúak. Alap, hogy minden rekesz flokkolt, de például a láthatósági mellény nem foglalja el az ajtózsebeket, mert azokban még külön rekest van azoknak. A váltó előtt nem csak van palacktartó, hanem annak gumírozott alja még a kupak tekerésekor is fixen tartja a flaskát. És a Superbből kiszálláskor elázni sem fogunk, ugyanis mindkét első ajtajában van egy-egy gyári esernyő. Ilyen törődést csak sokkalta drágább Rolls-Royce-tól kapnánk. Ha ezt, meg persze az összes többi jellemzőt nézzük, nem is vészes az Alcantara kárpitos tesztautó 13,95 millió forintos vételára, de abszolút értékben persze fájóan magas. Viszont a Superb, még a Combi is megkapható már 7 millió forint alatt is. Aki ilyen értékű autót venne, netán cégesként választhat, az feltétlenül konfiguráljon egyet magának, meg persze próbálja is ki, üljön is bele, menjen is vele, mert könnyedén úgy találhatja, hogy a felső-középkategóriából, de még a nagyautók közül is a Superb a legjózanabb választás - nekem ugyanis most így tűnik. Ami benne van, az hibátlanul működik, 1,5 tonnás saját tömege valóban csökkentett, s a fogyasztása is: a tesztautó gyári 4,6 és a teszt szerinti 5,8 l/100 km értéke egyaránt bámulatos. Oké, viszonylag kímélősen hajtottam, de mindent úgy szoktam, és ekkora autótól ilyen kedvező érték még nem adódott. Ezzel persze tudom, hogy magas labdát adok a kommentekhez, de tessék helykínálat/fogyasztás arányt nézni, plusz még a vezethetőséget is pontozni, így már valóban igencsak nehezen megfogható lesz a Superb.
Értékelés
Pozitív
Tágas utas- és csomagtér, minőségi kidolgozás, menetdinamika, futómű, fogyasztás, ügyes sávtartó és parkolóautomatika
Negatív
Hátul lehetne hosszabb az ülőlap, csenevész ötödik ülőhely, a stop-start is lehetne finomabb
Árak
Tesztmodell alapára
10 790 300 Ft (2015.12.07.)
Tesztautó ára
13 953 870 Ft (2015.12.07.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3500 1/min-nél
Nyomaték:
400 Nm 1750-3250 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
Végsebesség:
233 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,6 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4856 mm
Szélesség:
1864 mm
Magasság:
1477 mm
Saját tömeg:
1500 kg
Össztömeg:
2140 kg
Tengelytáv:
2841 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
660-1950 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1500 mm
Belmagasság elöl:
900-990 mm
Belmagasság hátul:
900 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
320 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1080 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1080 mm
Csomagtér magassága:
540-815 mm
Csomagtér hossza:
1110 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2060 mm
Raktérnyílás szélessége:
1080 mm
Raktérnyílás magassága:
900 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
duplakuplungos automata - 6 fokozatú
Nyomaték:
400 Nm 1750-3250 1/min-nél
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3500 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
233 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
CO2-kibocsátás:
119 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,6 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,8 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    nem ronda,de összességében jellegtelen,direkt keményen a Passat alá van pozicionálva,de most sokkal jelentősebben,mint a korábbi Superb.A mostani Passat fényévekkel jobb autó,s csak picivel drágább.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    2010 szepemberi Superb Elegance kombi 170 L CRTDI-mhez képést ez visszalépés a beltérben -olcsó műanyagok,semmit sem tartó ülések,kicsit gagyibb,mint a sziklaszilárd korábbi.A 190 le az EU 6 miatt gyengébbnek tűnik,mint az EU 5 170 LE.A DSG lomha,késik.Mindkettő ugyanúgy pattog a rossz utakon.Meg kell jegyeznem,hogy az emliett korábbi gépben 175.000 km-ig egy nyikkanás sem a futóműből,sem a belső panelekből,160-tól gyorsult 6-ban 225-ig,fogy 4,9-7,2,átlag 6,4.Semmi baja nem volt,a DPF-et egyszer kellett tisztinai.Minden idők legjobb autója volt,nem tudom,ez az új tudja-e tartani ezt a szintet.Most kiprobáltam egymás után z új 190 Le Supertb Style-t és az ennek megfelelő Passat Highline-t,az utóbbi fényévekkel finomabb,jobb minőségű,csendesebb autó,mint az uj Superb.Ráadásul a VW csak egész picit drágább…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Várnak, indulhatsz.
    [url]https://www.google.hu/search?q=pszichi%C3%A1tria&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi7t42Dp8_JAhVGp3IKHeFvB08Q_AUIBygB&biw=1280&bih=887#imgrc=blSkmNt1CVQZ7M%3A[/url]

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Egy hurkázott ülésen mi legyen szép? A műszerfal amit már 30 éve is láttam kicsit másként mi tetsszen rajta?
    Megnézted amúgy a képeket vagy csak bosszantani akarsz?

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Butus! A nem tetszik az azt jelenti, hogy nem tetszik! Mit nem értesz rajta?
    +++++ még minőséginek sem látszik.

    Miért fordítok ki saját ízlésed szerint? Fogadd el, hogy nem szép!
    A Volvo sokkal szebb számomra sőt még a minőség is érződik a képeken!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Nagy te olyan hülye, mint az osztrák kancellár, aki azt mondta, hogy nem kerítést építenek, hanem kaput szárnnyal. Elmehetsz kancellárnak b+, az eszed megvan hozzá.

    [url]http://444.hu/2015/10/28/osztrak-kancellar-ez-nem-kerites-lesz-hanem-kapu-oldalso-szarnyakkal[/url]

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Nyilván. Az, hogy nem tűnik minőséginek, az azt jelenti lrobul, hogy nem tetszik.

    De buta alak vagy.
    Na, átadlak a kezelő orvosodnak, jönnek a szép kis bogyóid.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    És? Az azt jelenti amit írtam. Nem azt írtam, hogy nem minőségi.
    Igen. Más szavakkal vagy más betű halmazzal szerettem volna kifejezni, hogy nem szép és nem látok benne minőséget.

    A Volvo belsőben egyszerre látom a szépséget és a minőséget is, igaz kilométer alapján szakadnak ki a hátsó ülések de lesz.rom. :-DDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Én most mégis kivételt tettem veled a cél érdekében. Idéztem tőled, pedig jelen esetben mélységesen egyetértek veled. A kivétel pedig erősíti a szabályt. :-DDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    [i]“…nem a minőségről beszélek …”[/i]

    2 napja ezt írtad a szerzőhöz címzett hozzászólásodban.
    Idézlek, lentebb magad is elolvashatod:

    [i]“…ami nem tűnik kép alapján minőséginek.”[/i]
    Ebben ugye nem azt írod, hogy nem tetszik. Vagy tulajdonképpen azt írod, csak más betűkkel? :-DDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Te, olvassál vissza az elejére amikor belemásztál először a seggembe és megszeretnél győzni arról, hogy nagyon jó minőségű a Skoda. Csak azt nem vetted észre, hogy nem a minőségről beszélek hanem a szépségről.
    Azért kedves vagy, hogy beszélgettél velem. Köszönöm.
    Kilométer alapján kiszakad az ülés kárpit, köszönjük Emese!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Ne terelj. Nagyon nyugodt ember vagyok. Hidegen hagynak mások hülyeségei.
    Ami bosszant az az, hogy ezen az oldalon a sz.rból is arany lesz ha a szponzorok kocsijáról írnak. Ennyi.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Én ugyan nem. Basztatnak emiatt, de téves hívás. nem segíthetek. Kb. mintha téged hasonlítanálak csalfához.
    Írj rá, ha érdekel. Ahogy az adatlapot néztem, amit kitöltött a kocsiról, ennek ellenére szereti.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Hogy, hogy nem tudod? Neked tudnod kéne!

    Abból, hogy te mindent jobban tudsz mindenkinél. Kitől kérjek tanácsot ha nem tőled és kiről vegyek példát?

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    És ez alapján vegyek Skodát?
    Vagy keressek olyan nőt mint a tied mert az a tuti?
    Küldj képet a csajodról megfontolom, lehet igazad van. Az sem gond ha ronda majd veszek zacskót rá.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Hogy a fenébe kötött ki ez a csóka V60asnál ha ennyit ágált ellene? 🙂 Ez azóta is furdalja az oldalam amióta először olvastam (talán a vezess-en?)…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Gondoltam előkeresek innen valamit:
    [url]http://www.autonavigator.hu/hasznaloi_velemenyek/volvo/volvo_v60/v60_2_0_d_d3_ocean_race_geartronic-44870[/url]
    Lehet az a srác írta, akivel beszélgettél.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    [i]“Tudod egy ember véleménye nem mérvadó!”[/i]

    Ez igaz, nem is értem mit vergődsz. Egyáltalán nem mérvadó a véleményed.

    Figyelj: SAAB-om van. Előttem nem kell megvédd a svéd autógyártást.

    :-DD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Olyanokat állítasz amiket magad sem hiszel.

    Ilyenkor megint elgurult a gyógyszered! Hiteltelenné váltál kis csipa, nem veszed észre? Ismét 0 tudással okoskodsz.
    Kilométer alapján kiszakad a kárpit, te ezt hol tapasztaltad? A gumik szoktak elkopni ha sok kilométert megy.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Naná. 😀

    2 dolgot tarts szem előtt:
    1. még nem ültél benne
    2. ez nem prémium termék. Aki ahhoz hasonlítja, az olyan ostoba, mint egy s.gg. Az előző Superbhez képest kisebb az ugrás a felhasznált belső anyagokat illetően, de a Passat miatt komoly is volt a fék.
    Beltérben összességében még így is odaver egyes Volvo modelleknek, de ez nem gond, hiszen ez egy új modell.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Tudod egy ember véleménye nem mérvadó!
    “Az ülések szétszakadnak, írta itt valaki, akinek van.” Okoska, nekem van! Miért vagy ilyen értetlen?
    És semmit sem tapasztalok azokból amiket felhozol mert valakitől hallottál valamit.
    És hogyan írjam le neked, hogy NEM TETSZIK A BELSEJE.

    És okoska, mikor hoztam fel minőségi kifogást? NEM TETSZIK a belső érted? Ébresztő Kempi, olvass és értelmezz! Miért csinálsz mindig hülyét magadból?

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Az esernyő? Akkor én kérek elnézést.. 🙂

    Speciel mindenkinek más a preferenciája, de az E klasse bénázásai ([url]http://autossagok.blog.hu/2014/08/12/e220_cdi[/url]) után öröm volt visszaülni a V70es foteljeibe, rendes tempomatot használni, de alapjában véve a facelift előtti V70-es anyagaival nem volt különösebb bajom, főleg bézs színben. A facelifttel pedig javítottak rajta. Persze aki egy márka modelljét megszokott annak bizonyos dolgok is megszokottá válnak. A volvónál mindig is nagyobbak voltak a kilengések jó és rossz irányban, ez egy márkasajátosság.

    Pár Superb IIest megjártam a hátsó soron, szerintem már extrém a lábtér ami hátul van. Hosszú lábuk lehet a kínaiaknak 🙂

    De elnézve a belsőről készült képeket, tényleg nem önt el az az instant get, nem érzem hogy akkorát léptek volna előre mint a II-essel, márpedig midnenki fejleszt…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Te most miről beszélsz?
    Én nem veszek azért Skodát mert szerinted szép és jó!
    Azt sem írtam,hogy mindenki Volvót vegyen!
    Ha neked jobban tetszik a Gizike mint a Marika akkor a Gizikével jársz, ennyi. Ha neked elég az hogy jó nagy és szeret mosogatni, jól főz akkor áldásom rá.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    [i]“…kevesebb volt a listaára”[/i]
    Sikerült összehasonlítanod egy csúcs Skodával a fapados sz.odat. 😀

    [i]“A helykínálat számomra a lesz.rom kategória.”[/i]
    Ja. Aki 150 centi, annak a kispók is elegendő. Hidd el, vannak, akiknek a Volvo szűk, méretben a V60-at a Superbhez hasonlítani kb. annyi, mint a panelodat a külügyminiszter 400 nm-éhez.

    [i]“…mi köze van a kilométernek a belső kárpithoz?”[/i]
    Az, hogy a Volvoban kiszakad, a Skodában meg nem. 😀

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Sajnos volt alkalmam hozzá. Az alubetétek szépek. A többi anyag mint egy múanyag flakon. Legfeljebb te nem akarod észrevenni. Az ülések szétszakadnak, írta itt valaki, akinek van.

    [i]“A Skodába bele sem ülök mert már 0 kilométeresen is kifordulok belőle mert 14 millióért szánalmas belsőt ad.” [/i]
    Ez egy igazi óvodás vélemény. nem azért mert nem tetszik, hanem mert egyetlen minőségi kifogást sem tudsz felhozni, ami megállna. Én írtam szakadó kárpitról és zörgő belsőről, valakivel te magad beszélgettél róla. Persze azt elegánsan elfelejtetted. :-DDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    És milyen az a nő, akit mindenkinek szépnek látnia? Mesélj nekünk.
    Miért van az, hogy szépségek élnek magányosan és kevésbé szépek társsal.

    Taníts minket, milyen az a nő, aki tetszik?

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    A csaj választás is úgy történik, hogy amelyik tetszik annak kezd el udvarolni az ember. A kitágított, túlsúlyos teheneket meghagyom a hozzád hasonló hozzáértő szakembereknek mivel te meglátod bennük a rejtett szépséget.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Akkor nézz meg egy S60-as belsőt. Nekem V60-som van 2011-es de a belseje különb mint a mostani Skodáé és kevesebb volt a listaára.
    A helykínálat számomra a lesz.rom kategória. A 17 éves s40 Volvómban sem volt semmi kárpit probléma, nem zörgött és olyan volt mint amikor megvettem pár évesen.
    Jó olvasni a sok hülyeséget amiket irkálsz, mi köze van a kilométernek a belső kárpithoz?
    A Skodába bele sem ülök mert már 0 kilométeresen is kifordulok belőle mert 14 millióért szánalmas belsőt ad.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    [i] “Azt viszont nem értem, hogy a helykínálat önmagában miért emeli ilyen magasra.”[/i]
    Nem ez emeli magasra, noha ez pl. egy olyan adottsága, ami a kategóriájában egyedülálló.

    [i]“de amúgy ki nem szarja le hogy 5 vagy 15 centi marad hátul a térde előtt.” [/i]
    Pl. az, aki maga is 190 centi és egy 195 centis vezető mögött utazik. (Kispolszkiban is bjárták a lengyelek a világot)

    [i]“Prémium autókhoz hasonlítani pedig dilettáns hozzáállás.” [/i]
    De legalábbis fölösleges, még akkor is, ha egyes prémium modelleknek képes fityiszt mutatni.

    [i]“Másrészt az anyagfelhasználás és a műszaki megoldások sem emelik ki a tömegautók szintjéből,”[/i]
    Kategórián belül azért vannak eltérések.

    [i]“Erre meg a homasitás tablet tartóra recskázni tényleg naiv dolog.” [/i]
    Láttad amúgy élőben?

    [i]“Az esernyőtartó kb. arra jó, hogy belerohadjon a vizes ernyő,” [/i]
    Az üreg, amiben az ernyő szellőzik minden Superbben. Így van kialakítva a kárpit.

    [i]“Vagy ha tényleg, akkor én inkább a pokolra kívánkoznék! :)” [/i]
    Hát, ha az alapján dőlne el ez, hogy kinek mennyi esze van és a hülyék garantáltan odakerülnének, akkor jó esélyeid lennének. Így azért még reménykedhetsz.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Teljesen jó autó a Superb, ehhez semmi kétség nem fér. Azt viszont nem értem, hogy a helykínálat önmagában miért emeli ilyen magasra. Hogy ekkora hely van benne, az egy kategória illetve méretbeli adottság. Ennyi erővel a VW Transporter a legjobb autó a világon mert hatalmas a hátsó lábtér és még nagyobb a csomagtartó. Értem én hogy ez egy fontos szempont pl. taxi vagy sofőrös autó vásárlásakor, de amúgy ki nem szarja le hogy 5 vagy 15 centi marad hátul a térde előtt. Aki erre izgul az vegyen valami streccslimót. Prémium autókhoz hasonlítani pedig dilettáns hozzáállás. Aki valódi prémium autót akar, az sohasem fog Skodába ülni egyszerűen presztízs szempontok miatt. Másrészt az anyagfelhasználás és a műszaki megoldások sem emelik ki a tömegautók szintjéből, még ha a cikk szeretné is ezt elhitetni. Az esernyőtartó kb. arra jó, hogy belerohadjon a vizes ernyő, egy összecsukható ernyőt azért sokfelé el lehet helyezni egy ilyen méretű autóban… Erre meg a homasitás tablet tartóra recskázni tényleg naiv dolog. A dizájnról szóló ömlengés pedig egyszerűen szánalmas egy ilyen végtelenül egyszerű külső-belső formavilágú autónál. Hangsúlyozom, semmi bajom a Superb-bel, egy racionális, jó minőségű, tágas autó, de azért ne akarjuk már elhitetni hogy ő hozza el nekünk az autós mennyországot. Vagy ha tényleg, akkor én inkább a pokolra kívánkoznék! 🙂

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Egyébként nem látszik rajta, de az Audi A5 egy évvel idősebb, mint a V70-es. 8. modellévében van mindkettő, ha jól számolom… Persze ez nem jelent semmit önmagában, mindkettőt rendesen csiszolgatták az évek folyamán.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Toyota alulmarad?? Ne viccelj már , egy ismerősömnek d4d avensise van a Toyotától 300 ezerrel az órájában és semmi baja. A Toyota minden autónál jobb és természetesen nem nagyon kért segítséget” más autómárkától a skoda a vw nélkül sehol sem lenne:-)

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Megint mellébeszélsz. 2015 van, a jelenlegi V70 egy öreg autó. Egyszerűen ostobaság pl. az új Superbhez hasonlítani, bármennyire innovatív is volt.

    Mondom: vidd el 1-1 hétvégére őket. Egy autó használati értékét nem csak a megvásárolható extrák befolyásolják. Addig, amíg kettőnk közül csak nekem van mindkettővel tapasztalatunk, nincs miről beszélnünk. Szerintem a V70 ehhez képest egy béna monstrum. A belső anyagok az alubetéteket leszámítva pedig egyszerűen ócska sz.ok. Ez van. 10 éves.
    Én nem vagyok híve a sűrű modell váltásoknak, ennek ellenére a V70 most már egy túlárazott batár szerintem. nem is fogy, de ez érthető. Ezek az évek már a hiper-extra profit ezen a modellen. Nincs amúgy semmi baj vele, de a Superb sokkal jobb. Ezzel sincs gond, gond az lenne, ha nem így lenne.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    A V70 egy speciális eset mert sok dologban nagyon innovatív volt amit csak mostanra terjedt el részben csak azért mert az NCAPnál ez szemponttá vált. És igen alaposan frissítgették egészen ez évig (pl ZF aut váltó, VEA motorok, Connected Car megoldások, fed elektronika). Volt egy pár hiányossága ami most is megvan (pl nincs 2+ zónás klíma), ráadásul ahogy olvastam elkezdték csupaszítani a listát a kivezetés miatt.

    De nem látom, hogy milyen opciók lennének ezen az autón amit egy V70eshez ne kapnál meg (3zónás klíma és esernyő kivételével), ráadásul méretben is hasonlóak és a V70-es hasábformája igen praktikussá teszi.

    Mivel gyakran mentem V70-essel átvenni tesztautót, van egy kis összehasonlításom más autókhoz :). És mivel már nincs meg, érdekem sincs a reklámra 🙂

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Piaconként érdemes ezt vizsgálni. Az árképzés nem egyetemes, nem egységes. Adott modellig kell lemenni ahhoz, hogy tiszta képet lehessen kapni. A darabszámaikat nézd és az mindenre magyarázat. Ha az árképzésükkel baj lenne, nem szárnyalnának. Ez a Volvoról azért annyira még mindig nem mondható el. De ezt is kár lenne abszolút értéken összehasonlítani, mert ahol a Skoda a nagy árbevételeket csinálja, ott a Volvo nincs is jelen szinte és a Skoda nem ír olyan szegmenseket, ahol a Volvo kimondottan jól muzsikál (Pl. SUV). Ezért bonyolult dolog ez a szakemberség. 😀

    A V70 esetében tényleg egy 10 éves autót akarsz ehhez hasonlítani? Mindent össze lehet hasonlítani, kérdés, hogy érdemes-e? Szerintem az teljesen szakmaiatlan és a Volvoval szemben nem is tisztességes.

    Kérj el egy Superbet egy hétvégére, próbáld ki. Aztán kérj el egy V70-et. Utána dumcsizzunk.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Én azt tapasztlatam hogy a jól felszerelt Skodák a modellciklus elején a VW árpolitikája miatt veszélyes vizekre eveznek az árakkal, könnyen összeérnek nem csak a Volvo de a 3 német prémiumgyártó áraival is. Az hogy a MY2016os V70 akciós árai jobbak már nem is meglepetés.

    Lehet hogy nem a sajtó dolga kibogozni a valós árstratégiákat, de azért komment szinten ezt érdemes megemlíteni.

    Persze a vadiúj és megnövekedett S90-nel kevés érinkezési pontja lesz most ennek a kocsinak, de a kifutó V70 sem egy elavult darab, és elnézve a beklsőről készült képeket nincs is szégyenleni valója az utsó modellévben. Méretben meg kb azonsosak.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    7 éve CRDI motorokkal szerelik ezeket az autókat. Skodában egyébként nem sok Siemens PD elemessel találkozhattál. Azok inkább a VW-k ben voltak, bár nekem sem a Skodáimban, sem a Passatomban nem volt Siemens PD elem. Csak tájékozódni kellett anno. Az én Passatom BMP-s motorkódú, így Bosch PD elemet kapott, azóta is az eredeti van benne, 235.000 km-nél jár, az előző PDTDI Octávia 308.000-rel szintén cserementes volt, a jelenlegi 3 éves CRDI, most lépte át a 200.000 km-t, és szintén eredeti. A Toyotának egyes D4D dízelei egyébként, mind fogyasztásban, mind megbízhatóságban alulmaradnak a Skodával szemben. Ráadásul 2x annyi hozzájuk az alaktrész.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Kár, hogy a belinkelt autó magasabb kategóriás, mint a tesztben szereplő Superb. Így nonsence a példa, amit írtál. Octavia-S40,Superb-S60. A Skodának nincs az S80-nal ill. S90-nel azonos kategóriájú modellje, ennek ellenére helykínálatban az eggyel alacsonyabb kategóriás Skoda modellek verik az eggyel magasabb kategóriás Volvo modelleket pl.: az Octávia nem csak az S40-et, hanem az S60-at is veri lábtérben. Majd nézd meg 5 évesen 300.000 km-rel a Skoda belsejét. Úgy fog kinézni, mint amiben 150.000 km van & nézz meg 300.000 km-rel egy 5 éves Volvo belsőt. A Skoda belseje 450.000 km-nél fog annyira szétkopni. A 300.000 km-es Skodába bele fogsz ülni, míg a 300.000 km-es Volvo-ból inkább kifordulsz…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    “Ki vág fel ezzel? Hol olvastad ezt?”

    Mondjuk itt: [i]“nem is vészes az Alcantara kárpitos tesztautó 13,95 millió forintos vételára”[/i]

    Azért az adott piaccal annyiban tudok vitatkozni, hogy azért nem US nettó MSRP árakat írogatok, hanem olyan elérhető távon lévő piacokat amelyekről bármikor tudok rendelni. BMWnél pl futott a UK balkormányos reexport is (a magasabb felszereltsége miatt vált érdekessé, igaz erősen árfolyamfüggő).

    Nyilván nem fair akciós árakat figyelembe venni, de azért az is vicces amikor valaki úgy dobálózik 14 “millás” bagatell összegekkel, hogy gyanítom, sosem kellett megindítani foglaló utalását. Persze kevés olyan tökfilkó van mint én, aki meghúzza a limitet és hajlandó az autót (márkát, modellt és felszereltséget) is ahhoz igazítani. És mondjuk nem kiadni még 2 vagy 5000 eurót mert még jobb autót kap az ember.

    Amit említettél az a bejegyzés régóta készül, egy meglévő sorozat részeként, de talán majd az ünnepek között véglegesítem.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Esernyő az ajtóban! Kijöttek a könnyeim a röhögéstől. A valamire való autós szakemberek meg ujjongva tapsolnak micsoda találmány de a szánalmas belső az nem probléma!

    Ezért nem érdekelnek az újságírói vélemények és az év autója cirkusz!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Emlékszem egy cikkre amikor lehúzták a Volvót mert hangos a motor gyorsításkor. Kíváncsi lennék ennek a motornak milyen kalapáló hangja lehet, de ez valami oknál fogva kimaradt a cikkből.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    halilaci, semmi gondom nincs a minőséggel de a belseje kép alapján szánalmas. Hurkás ülések mint régen a Zsiguliban, gomb rengeteg a középkonzolon, nevetséges belső megjelenés.
    Egy modern autót nem így képzelek el!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    “Reméljük nem a legendásan hibás gyártású siemens PD elemet rakták bele.” már bocsáss meg de ez nem PdTdi , hanem már CR rendszerű motor. Ebből kifolyólag nem rakhatták bele azt, ami nincs is benne! 🙂

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    “Az autó megítélése szakmai körökben, még a nem német nyelvterületek szakújságírói szerint is kimagasló.” Nem értem miért írta ezt? Ezzel mit akar mondani egy német VW tulajdonban lévő autóról, hogy csoda, hogy a német újságíró jót ír róla? Hallott már olyat, hogy rosszat írtak német autóról???? Ja és melyik nem német nyelvterületű újság írt jót (nem német érdekeltségű esetleg…). Ha egy Toyotát értékeltek volna így akkor lenne alapja annak mit ír. 13 millióért nem ez a minimum amit kapnia kellene a vásárlónak és akkor mi a különleges ebben az ár-érték arányban azt írja le legyen szíves…az esernyőtartó??? Reméljük nem a legendásan hibás gyártású siemens PD elemet rakták bele…ami minden motorban ezzel szerelt dízelben tönkre ment 100e km után! És a gyár egyet sem hívott vissza, megvárták míg tönkre ment és a pali madár jelentkezett náluk…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Rolls-al összehasonlítan??? Lassan már nem lehet ezzel parkolni sem akkora hosszú…”elegáns hűtőmaszk” nem tudom melyik autóról írta, mert ennek mindennek lehet nevezni, de nem elegánsnak, szörnyű koppintás az audi-seat hátsó lámpája is.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Ki vág fel ezzel? Hol olvastad ezt?

    Volt egy tárgyi tévedésed ismét. Miért terelsz? Nem egyszerűbb belátni és megyünk tovább?

    Lehet, hogy pont ezért mondom neked, magát szakértőnek gondoló bloggernek, hogy csak a papíron szereplő árakat érdemes összehasonlítani, csak egy adott piac árait érdemes összehasonlítani egymással, csak kiszintezett felszereltséget érdemes összehasonlítani egymással. Nem véletlenül teszi ezt minden magára adó médium. (Halkan mondom, mert nem tartalak hülyének, hogy az árkosarat figyeld mindig egy márkán, adott modell-mixen és piacon belül is. Észre fogod venni, hogy a volumen modellek nálunk sokszor olcsóbbak és bizony lesznek amik drágábbak. Ez az ára nem ritkán a húzómodellekre kialkudott árszintnek. Ez piaconként változik. Leírhatod a blogodban, hozzájárulok.)

    :-DDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Azt mondjuk sosem fogom megérteni a magyar lélekben hogy miért azzal vágnak fel hogy mennyire rossz áron veszik meg az autót…

    13 milla az nettó 34.000 EUR. Ennyiért igen jó autókat lehet kapni máshol.Nem pedig azon verni a nyálunkat hogy belefért egy alcantara ülés is a skodriba…

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    [i]“De tudom, induljak ki a hazai viszonyokból :)” [/i]
    Amennyiben az a célod, hogy az autót itt értsd meg ezen a piacon, akkor mindenképpen.
    Minden más esetben ócska kóklernek fogsz tűnni, olyan katalógushuszárnak, mint rómeó és alteregói.

    Az árazást tekintve okoskodás helyett jobban tennéd, ha ténylegesen összehasonlítanál. Lassan tényleg lesüllyedsz a helyi idióták szintjére zöld. Legalább a fáradtságot vedd, hogy a kijelentéseidet adatokkal, tényekkel alapozod meg.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Bizonyára sok lesz az utakon belőle, de mivel Skoda jel van az elején sokan elfordulnak…..
    Személy szerint még én sem tudtam teljesen elszakadni az előítélet miatt, de tény hogy az új octavia és ez a superb is gyönyörű, és ugyanolyan motor forog bennük mint egy új Audiban. Egyre csökken a látható különbség egy Audi VW skoda között

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Üdvözlök mindenkit!
    Amint látom igen nagy vihart kavart a cikk a maga tényszerűségével is.
    “Sajnos” tudomásul kell venni azt a tényt, hogy a Skoda az új Superb-el egy új és komoly konkurensévé vált a nagy autógyárak felső középkategóriás autóinak. Nem csak minőségben, árban is. Ez utóbbiban viszont olyan jelentős előnyhöz juttatja magát, amivel a konkurenseknek is számolniuk kel.
    Az autó megítélése szakmai körökben, még a nem német nyelvterületek szakújságírói szerint is kimagasló.
    Javasolni tudom mindenkinek, akik kétkedéssel olvasták a cikket, oszlassák el előítéleteiket. Legyenek az autó iránt elfogulatlanok, ha lehet kis időre is és üljenek bele egybe, próbálják ki és utána véssék papírra véleményüket.
    Jó autózást kívánok mindegyiküknek.
    Tisztelettel: a cikk írója.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Kedves Mátyás!

    Beetető cikknek ez teljesen megfelel.
    Imádom ezt az oldalt mert ha VW közeli kocsikról van szó akkor a sz.r is arannyá válik.
    13,95 vagyis 14 millió egy ilyen kocsiért ami nagy de nem szép. A belseje unalmas, a hurkás ülései illenek a semmilyen belsőhöz ami nem tűnik kép alapján minőséginek.

    7 milláért meg olyan mint az év autója Golf ami 9,5 milliós tesztpéldány volt de megkaphatja a Golf b.zi akár 4,5 millióért is aminek köze nincs a teszt példányhoz. Vagyis van mert úgy néz ki kívülről csak fapad.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    “. 14 milla igenis abszolút mértékben is fájdalmas egy első-kerekes alapdízel autótól, akár a prémiumosztályban is. ”
    Nem tudom, én ahogy a konfigurátorban próbálkoztam, összkerekesen, csúcsmotorral, L&K felszereltséggel és a kapható összes extrával is 16M alatt maradt jócskán.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Flokkolás:
    ” Az autó belsejének leglátványosabb és legolcsóbb tuning módszere.” (http://totalcar.hu/magazin/technika/flokkolas/)
    Biztosan jó autó a superb kombi, de úgy érzem ez a cikk kissé nyálasan dicsérő és túl értékelő.
    14 milláért azért többet várna az ember, mint sem két olcsó esernyőt egy “felső kategóriás” csodában.
    Ja… a hazai viszonyok! Úgy már értem! 🙂

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    “De tudom, induljak ki a hazai viszonyokból :)”

    Ezen szakadtam:):):)

    Tudhatnád, hogy mi vagyunk a világ közepe – ezt itteni nagyokosok is megmondták már:)

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Van egy két dolog amit furcsálltam hogy elcsodálkozik a cikkíró. Pl az Oktavia II-be is kapható volt 2005-ben hátsó ülésfűtés vagy pl első/hátsó tolatóradar kijelzővel a rádió LCD paneljén.

    Ugyanakkor én azt tapasztaltam hogy kicsit túlságosan a japán árazást követték, azaz csak fapadosan voltak versenyképesek, és ha felszerelte az ember akkor jobban járt más márkákkal. Nem lepődnék meg ha az új superb felszerelve nem állna fényévekre a sokadik modellévében járó 5er, pláne 3er mellett. 14 milla igenis abszolút mértékben is fájdalmas egy első-kerekes alapdízel autótól, akár a prémiumosztályban is. De tudom, induljak ki a hazai viszonyokból 🙂

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Konfiguráltam egy teljesen full extrásat és mind a 2.0tdi-vel, mind a 2.0tsi-vel 15 körül van jelenleg az ára. Ár/érték aranybán szinte verhetetlen és tényleg majdnem minden extra benne van ami csak kellhet.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Tényleg túltoltad a dzsangát. :-DDD Félrebeszélsz. Irodalmi utalások. 😀 Nálad. 😀 Mikor írni sem tudsz helyesen. :-DDD

    Pihenjél le, még egy kicsit röhögök rajtad. 😀

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Megint félrebeszélsz.
    Nem szeretek ilyen alakokkal csevegni, akik hol ezt mondják, hol azt. Állítottál valamit, amit megcáfoltam, ennyi.
    Szívj el egy dzsangát, szevasz!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Persze, kishaver, neked mindenről van…Érdekes, bármilyen típust tesztelnek, bemutatnak, neked arról mindig van tapasztalatod, még arról is, ami még csak grafikán létezik. A nagyot mondás királya vagy, öcsém. Semmilyen tapasztalatod nincs. Van itt olyan, akinek elhiszem, téged simán csak körberöhöglek:)

    Nyilván elmúltál 15, de 20 még tuti nem vagy…A hozzád hasonlókat szokták suli után kékre-zöldre verni:)

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Én 2012/06 óta használok egy ilyet, szerintem a világ legjózanabb autója. Kényelmes, nagy, keveset fogyaszt. Viszonylag olcsó a fenntartása… Mivel 4 évente cserélem az autókat, ezért lassan érik egy másik autó. Eddig az volt az elvem, hogy egyszer élünk, kétszer nem veszek egyforma autót. Már 3 hónapja nézegetek új autókat, de valahogy mégis mindig visszatérek ide, mert vagy sokkal több pénzt kellene beletennem, vagy alább kellene adnom az igényekből, mint amit az elmúlt években természetesnek vettem. Akit zavar, hogy Skoda, ne vegyen ilyet. Aki jó autót akar elfogadható pénzért, az ne válasszon mást!

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Majd meglátom.
    Veletek ellentétben én olyanról alkotok véleményt, amiről van tapasztalat(om). Amíg ilyenem nincs, addig bízom a mérnökökben meg azok véleményében, akik használják. Nem ide firkálom feltételezéseket. Elmúltam már 15 tudod?

    Ha szerinted egy 3 hengeres i8 ciki, akkor csak azt kívánom neked, hogy soha ne kelljen még csak bele sem ülnöd.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Tőlem akár egy hengeres is lehet cimbora. Ha jól megy, akkor tök mindegy, Ti meg autós kártyázzatok csak, ne feledd a csatát mindig a Lola T nyeri :-DDDD

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Nálunk a főnökség használja az előző generációt. Nagyon megbízható, jó autók. Bal első ajtókárpit teteje hullámosodik meg mindben a sok könyökléstől. Amúgy 200ezernél is olyanok, mint az új.
    Pár hét és jönnek az első ilyenek, kíváncsi leszek rá nagyon. Vezetni nagyon kellemes volt, még összerakottabb érzést kelt, mint az elődje, pedig az is egy tank volt már. Ha a hátsó futómű nem lesz olyan buta, mint annak, akkor már érezhetően jobb ez a modell.

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Biztos más is hallotta már, hogy gyakran helytelenül ejtik az emberek a típus nevét: “szuper bé”. Rendkívül zavaró, kb. mint a Renault “Eszpész”. Közben csak arról van szó, hogy a “superb” egy angol szó, jelentése kitűnő, remek, pompás.

    Minden idők legjobb Skodája, ez kétségtelen. Az előd még kissé esetlen volt, de ez már letisztult formát kapott. Az “esernyőtrükk” pedig külön megér egy misét:)

  • 2017.10.28. at 10:19
    Permalink

    Volt szerencsém hozzá, nagyon jól néz ki kívül-belül.! TSI-vel próbáltam, nekem az nagyon bejött (1.8tsi) viszont olyan bezártság érzetem volt a kocsiban mint egy börtönben. Hátra nem nagyon látni, oldalra sem, mélyen ülök,
    Ennyi ami kritika van róla a rövid idő alatt.
    Előző generációs superbet nem ismerem, nem tudom mennyire könnyebb benn ülve tájékozódni…

Vélemény, hozzászólás?