Jó a hazai, de a japó Swift sem csalódás, sőt! – Swift 1.2 GL+

Suzuki Swift 1.2 GL+ teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minden újabb autójával egyre jobban zavarba hoz a Suzuki. Az új Swift az 1,2-es alapmotorral vizsgázott. Nehéz róla rosszat mondani.

Már nem hazai. A mi autónk szlogent a továbbiakban nem ér elsütni a Swiftre. Jó, az elsőre is csupán - meglehetősen - jó marketing fogás volt, mivel csak a gyártása történt nálunk, de azért ezt megjegyeztük, és a gömbölyű Swift akkor is a miénk lesz. Annak már 25 éve, hogy Magyarországon elindult a személyautó gyártás az Opel Astrával, de 1992-ben a Magyar Suzuki Zrt. is megkezdte az autógyártást Esztergomban. Így az új Swifttel egy negyed évszázados évfordulót is ünnepelhetünk. Az ország jó részét kötik érzelmi szálak a Suzukihoz, a másik fele irtózik tőle, pedig korának igencsak modern kisautója volt a második Swift. Ahogy most is az új, ötödik generációs kisautó, a harmadik global Swift meglepően egyben van, ahogy az már a menetpróbán is kiderült, ráadásul nevetségesen könnyű, egyszerű és ennek megfelelően keveset is fogyaszt, ahogy azt egy ilyen apróságtól elvárjuk. Hogy még egyszerűbb legyen a kép, egy közel alapfelszereltségű Swiftet kértünk, a 90 lóerős 1,2 literes Dualjet motorral. Nem idegen, mégis nagyon új. Ez azért lehet, mert arányaiban minimálisan ugyan, de előnyére változott. Ha megnézzük a sziluettet, különösen az előd elé állított fotón, tulajdonképpen nincs különbség, mégis nagyon más az új. Oldalról ebben nagy szerepet játszik, hogy hátsó kilincs normál formában nincs, amolyan alfásan az ablak mögé rejtették. Így már könnyebben fogják meg azokat a vásárlókat is, akiknek nem tetszik és különösebb szükségük nincs is az öt ajtóra. Az újból már csak ötajtós készül, ez egy elegáns és izgalmas megoldás. A formaterv így az első ajtók kilincsénél összpontosulhat, az első és a hátsó domborulat is ide vezeti a szemünket. Az orra lesz új leginkább, a lámpák friss, kevésbé bamba formája és az audisra rajzolt hűtőrács szerintem egész klassz összképet alkot. A fényszórók ráadásul az alap halogén izzósak, a rácsot pedig nem töri meg a ráfutásra figyelmeztető rendszer radarja sem. Van egy olyan sejtésem, hogy ezt az arcot kell szoknunk.
Vidám, de még szürke. Abszolút kellemes jelenség, bár ebben a szürke színben úgy elveszik a tömegben, mint az a bizonyos szamár. Ráadásul kétféle szürke, kétféle piros és egy kék árnyalat van csak terítéken. Jó, van fehér, meg fekete is, és a tető is lehet más színű - fekete, vagy szürke - de az Ignis, vagy a Vitara narancs és világoskék árnyalatai passzolnának hozzá. Bár nekem cukorkazöldben és fehér tetővel adná igazán, hátha még bővítik a kínálatot időközben. A dizájn bent is egész kellemes, tegyük túl magunkat azon, hogy a műanyagok kemények, ridegek, sok helyen sorjásak, ez egy kisautónál szerintem belefér. Ugyanakkor jóval komorabb odabent, mint az Ignis, itt nincsenek színre fújt alkatrészek, vannak viszont kellemes formák és párnázott könyöklő az ajtón, ami már jó pont. Jól mutatnak a középen kerek légbeömlők, nem beszélve az egyszerű, de hatásos, hullámos ellenzővel fedett műszerekről. Az egész csúcspontja igazából a kormány, annyira jó fogású, hogy azt a fotók nem adják át, ráadásul alapáron valami egyszerűbb bőrrel bevont, de legalább nem műanyag. Alul lapított, elég sportos, tekerni könnyű, nagyon szintetikus, kevés a visszajelzés, de legalább nem fordul sokat. És ott a váltógomb is, ennyire finoman kapcsolható szerkezetre nem számítottam, emellett rövid úton is jár, nehéz elhinni, de ez amellett, hogy kényelmes, még élvezhető is.
Hirdetés

Normál, vagy hajtós használat, egyre megy. Az 1,2-es Dualjet motort eddig csak szeretni tudtuk, a régi ismerősben most sem csalódtunk. Az Ignisben is feltűnően csöndes volt, itt még inkább az. Nem túlzás, alapjáraton még bizsergést se érezni odabent, bármelyik körülöttünk álló autó hangját hamarabb halljuk, rezgését hamarabb érezzük. Elképesztő, pedig nincs is túlzottan leszigetelve az utastér, a legapróbb kavicsokat halljuk zörögni a kerékjáratokban és a küszöbökön. A motor csupán 90 lóerős, viszont négyhengeres, ami kellemes karaktert és kulturált járást biztosít, valamint egyenletesen érkező, kellő mennyiségű erőt. A karosszéria össz-vissz 840 kiló, nem nehéz megmozdítani, így könnyedén halad vele a Swift. Ha kipörgetnénk, azt is tűri, 6300 a tiltás, odáig végig húz és él a motor, még a hangja is egész jó. Kímélős normál használat mellett 5 liter alatt, tiporva 5,1 litert fogyasztott, ezt még mindig nehezen tudom hová tenni. Ha kanyarban kicsit megcibáljuk, még a fenekét is riszálja, de mindvégig irányítható. Nagyot lehet vele autózni, a futómű jól tart, nem billen a karosszéria, nagyon stabil, siklik a Swift, úthibákon viszont kijózanít, hogy ez azért mégiscsak egy kisautós futómű, elég egyszerű szerkezet. Egy főnek bőven elég, még kettőnek is, harmadik utasnál már érezni, hogy kezd elfogyni a rugóút és a komfortérzet.
Belső értékekben is jó. Elöl kényelmes, egész jók az ülések, hátul szintén, még a lábtér is vállalható, egyedül a hátsó támlából kinövő - főszerkesztőnk szerint "szemölcs" - fejtámlák lehetnek furák, használati értékük tulajdonképpen nincs. Itt már persze kemény az ajtók könyöklője, de jó esetben itt ritkábban fognak ülni. A csomagtér elég, kisautós mércével a 265 liter egész jó érték, alatta sajnos csak defektjavító szettet találunk, de legalább hely van egy pótkeréknek. Elég szép a Swift kínálata, motorból kettő, az 1,2-eshez fokozatmentes automata, a háromhengereshez normál bolyóműves is kérhető. Van összkerékhajtás és mild hibrid rendszer is, ráadásul mindkét motorhoz, valamint a felszereltség is egészen bőséges. Már alapáron, ami a szükséges 730 ezer forintos kedvezményt levonva 3,150 millió forintot jelent, kapunk elektromos ablakokat előre, manuális klímát és bluetooth kihangosítós rádiós fejegységet is. Mindenképp jobb választásnak tűnik és abszolút megéri tesztautónk GL+ felszereltségének 300 ezer forintos plussza.
Van itt minden, csak... 3,450 millió forint a GL+ felszereltség esetében egészen reálisnak tűnik. A középkonzolon itt már érintőképernyős, navigációs multimédiás fejegységet kapunk, ami egész jól kezelhető. A felület egyszerű, jól működik, valamint a tolatókamera képe is itt jelenik meg, mert az is van. Az apró karosszériára radarok nem kerülnek, a kép viszont elég nagy segítség, bár tolhatták volna csak egy centit kijjebb a kamerát, úgy nem takarna ki a rendszám és annak fészke egy-egy centi hasznos sávot. Ülésfűtés, sötétített ablakok és automata fényszórókapcsolás is van, természetesen LED-es nappali menetfénnyel. A Swift úgy ahogy van, remekül összerakott, tisztességes munka. Az összeszerelésre sehol nem lehet panasz, kisautós mércével mondhatjuk, hogy tökéletes. Vezetni remek és nagyon egyszerű, ahogy mindig is, a motor pedig kiváló és vélhetően még nagyon sokáig ilyen is lesz. Árharcban nyilván esélye sincs a Daciával szemben, a Swift mégis sokkal autószerűbb és nem mellesleg stílusosabb is.
Értékelés
Pozitív
Könnyű, mozgékony karosszéria, csendes és kis fogyasztású motor, jó fogású bőrözött kormány, tolatókamera
Negatív
Egyszerű anyagok és kivitelezés, nincs tolatóradar, nincs valódi fejtámla hátul
Árak
Tesztmodell alapára
3 150 000 Ft (2017.05.22.)
Tesztautó ára
3 450 000 Ft (2017.05.22.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1242 cm3
Teljesítmény:
66 kW (90 LE) 6000 1/min-nél
Nyomaték:
120 Nm 4000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
Végsebesség:
180 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,3 l/100km
Méretek
Hosszúság:
3840 mm
Szélesség:
1735 mm
Magasság:
1495 mm
Saját tömeg:
840 kg
Össztömeg:
1365 kg
Terhelhetőség:
525 kg
Tengelytáv:
2450 mm
Karosszéria-kivitel:
csapotthátú
Csomagtér:
265-947 l
Belső szélesség elöl:
1420 mm
Belső szélesség hátul:
1370 mm
Belmagasság elöl:
940-1020 mm
Belmagasság hátul:
930 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
220 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1160 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1010 mm
Csomagtér magassága:
530 mm
Csomagtér hossza:
870 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1350 mm
Raktérnyílás szélessége:
910 mm
Raktérnyílás magassága:
760 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1242 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
5 fokozatú kézi
Nyomaték:
120 Nm 4000 1/min-nél
Teljesítmény:
66 kW (90 LE) 6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
180 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
CO2-kibocsátás:
98 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,3 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,1 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
66 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
70 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Ezt azért kicsit cáfolnám, vezettem már új komolyabb autókat is, nem csak az Ignis a viszonyítási alapom, csak ahhoz képest igazán feltűnő a különbség.
    Édesapámnak egy őszi totálkáros vétlen balesetig volt egy 2016-os évjáratú Hyundai Tucsonja kb. fél évig. Az egy sokat dicsért, igazán komoly autónak számít mai mércével is, minden tesztben dicsérik. És valóban egy nagyon jó autó, utasként, de vezetni borzasztó steril és unalmas volt, annyira el vagy szigetelve a külvilágtól. Autópályás cirkálásra viszont pont az az ideális. Nagyjából 1000km-t vezettem vegyesen, autópályán, országúton, hegyi úton is időnként, eléggé kitapasztaltam hogy milyen. És ahhoz a relatíve tohonya nagy döghöz képest az új Swift vezetését nagyon élveztem.
    Szintén édesapámnak van munkára egy most 4 éves Nissan NV200-as furgonja, teherautó szinten az is egy jól vezethető kocsi, sokkal stabilabb az Ignisnél, nagyon jó a futóműve a hátsó laprugó merevtengelyhez képest (meg amúgy is).
    Annak idején 2010-ben pedig egy akkor majdnem vadiúj Renault Scénicen tanultam vezetni, az dettó mint a Tucson, egy nagy nehéz tohonya autó volt, de amúgy egy kényelmes elég komoly autó.

    Úgyhogy egyáltalán nem a suzukis elvakultság beszélt belőlem, tényleg egy élvezetes kocsi az új Swift. De egyébként a tesztekben is kiemelik a 2005-ös Swift óta, hogy élvezetes a Swifteket vezetni. De azért ha lenne keretem, kipróbálnám az új Hyundai i20-at és a Kia Riót is, kivülről azok jobban tetszenek, csak az élmény faktort azoknál nem emelik ki, lehet meggyőzne a Swift azokhoz képest is.

    • 2018.01.06. at 00:38
      Permalink

      Simán meg tudna győzni mert minden vezethetőségben, dinamizmusban, fogyasztásban egy lapon nem említhető és belülről már nem is olyan igényesek a koreaiak ezen modelljei. Párom pl. ki se akarta próbálni miután beült a szalonba a bemutató autóba. A mazda 2.be vagy a CX 3 ba próbáljon beülni valaki hátra nekem nagy nehezen sikerült a 168 cm-es magaságommal de bevertem a fejem és a swift hátul is nagyobb ezeknél. Direkt beültettem 2 m magas ismerősőmet előre és be tudtam mögé ülni aki ráadásul közölte, hogy sokkal kényelmesebb és több helye van mint a Fiat Linea vezetőülésében

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Én 180 vagyok, annyira nem szoktam hátratolni az ülést, nekem úgy kényelmes, így kb. 5-6 centi térdhely maradt magam mögött, az szerintem elég. Ha neked úgy kényelmes, hogy hátrébb tolod meg kicsit magasabb is vagy mint én, akkor el tudom képzelni, hogy te nem fértél el hátul.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Abban igazatok van, h a fejtámla leginkább a ráfutásos baleseteknél nagyon fontos. De keress rá youtubeon az 5 csillagos fiat500 és a 4 csillagos AudiQ5 ütközésére, aztán mondd, h a súly nem számít..

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Gyakorlatilag megtestesíted az álom Suzuki vevőt. Neked el lehet adni, mert eleve úgy állsz hozzá. Ez nem baj, csak kicsit messzebbről nézve mulatságos. Ez egy kis autó, olcsó megoldásokkal, mégha ez a 2003-as Ignis után űrtechnikának tűnik is. Az ára meg hol is helyezkedik el a piacon? Gyakorlatilag ez már nem népautó, ennyi pénzért már sok vonzó ajánlat van ám a piacon, elmúltak már azok az évek…

    • 2018.01.06. at 00:18
      Permalink

      jó lenne látni azokat a vonzó ajánlatokat azonos felszereltség mellett csak annyit, hogy egy szaros polo inforendszere azt tudja mint a gl plusz modellé vagyis : navi, telefon tükrözés, dab rádió 400000 mert, hogy ez a suzukiba alap de az 5 milliós vw poloba ami a legfelszereltebb verzió ez nincs benne, sőt a sötétitett hátsó ablakok és még az ülésfűtés se

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    “Már az előzőből sem volt háromajtós és az újból is csak ötajtós készül”

    Az előző Swift tesztben is elsütöttétek ezt, de már akkor is bekommenteltem, hogy az előzőből (2010-2016 gyártásúból) volt 3 ajtós. Végig gyártásban is volt Esztergomban.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Breaking news: a Crossland X-ben sem lehet állítani sehol. Mondanám, hogy a franciák mind szabvány dummy méretek de még a BMW-nél sem mindenhol sikerül ezt a high tech biztonsági fícsört beépíteni.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Nagyobb cifraságokat is árulnak mint hátsó fejtámla nélküli autót. Peugeot 301 vagy Citroen C-Elysee, C4 Cactus. Egyiknek sincs állítható magasságú biztonsági öve még elöl sem. Aki meg nem 175 centi hanem 160 vagy 185 azt vagy tartja az öv vagy nem; vagy jó helyen vagy nem. Én azokat tiltanám be. Egy húszéves fapad Corsában is lehet állítani elöl – hátul. Persze megnyugtató a tudat, hogy a gyártó tíz euróval több profitot termelt rajtad aki megvetted.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Azt viszont remélem, hogy az árult példányokban már rendes fejtámla lesz hátul a GL és GL+ szinten is, mert ez nagyon ciki és veszélyes is. A honlapon a felszereltséges katalógus szériának írja a hátsó 3db fejtámlát minden felszereltséghez, ezért bízhatunk benne, hogy azt kapják a vásárlók. 2017-ben az EU-ban ezt már engedni se szabadna.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Hétvégén a nyílt napon volt szerencsém kipróbálni az új Swiftet és meg tudom erősíteni, ami a cikkben szerepel. Annyi a különbség, hogy én egy turbós 1.0 literessel tudtam menni, ami elég jól ment, de inkább szívó benzin párti vagyok és szerintem a 90LE is bőven elég, de sajnos nem volt 1.2-es tesztautó.
    Nagyon jó vezetni, nagyon jó a futómű, stabil, feszes, de nem kényelmetlen, a kormányzás precíz, tökéletesen érezni vele az autó minden centijét. A kis tömeg miatt nagyon könnyed a mozgása. A Szeged-Sándorfalva közötti szakaszon mentem, ami keskeny, kanyargós és eléggé nyomvályús is, egy részen pedig fel van marva, tökéletes szakasz volt ahhoz, hogy az autó összes tulajdonsága kiderüljön. Az autó tökéletesen vizsgázott, az egyetlen gyenge pontja talán a túlzottan beszűrődő gördülési zaj volt a felmart részen, de ez se volt vészes, csak a többi zajhoz képest tűnt fel, mert amúgy csendesen, szépen fut. Nagy pluszpont a jól tartó, kényelmes üléseknek, emellett hátul is el lehet férni és korrekt az ülés. A csomagtartó sokat nőtt, ez már használható méretnek tűnik. A tolatókamera gyakorlatilag indokolatlan, olyan könnyű a kocsival parkolni, de biztos lesz, aki használt veszi, jó hogy van.
    A mostani 2003-as 1.5-ös Ignisemhez képest brutális volt a különbség. minden tekintetben A régi Ignis egy brutálisan kemény kisautó, a keménység a pattogás miatt inkább hátrány még az úttartásban is, viszont a motorja egy igazi gyöngyszem. Épp ezért szeretem, de annyira durván jobb volt az új Swift minden tekintetben, hogy azonnal hazahoztam volna helyette. Az Ignisnek a kuplungja is kemény, visszaülve minden váltásnál úgy éreztem, hogy leszakad lábam, a kormány is sokkal keményebb, ami önmagában nem baj, de sokkal kevésbé precíz.
    Formára képen kevésbé tetszett, mint a régebbi, de élőben már nem rossz, látszik hogy frissebb forma. Akinek nincs szüksége nagy autóra, annak ajánlom, engem kilóra megvett, csak pénz kéne hozzá.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Ízléseken tényleg nem lehet vitatkozni, az olyan amilyen, mindenkinek van, de nekem az előző generáció (2010-2016) kicsit jobban tetszik… lehet, hogy a belső értékei ennek az újnak “jobbak”, de az előző ívei, formája, összhatása….valahogy az egész autó külső megjelenése jobban bejön.

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Akkor vegyél Lada Kalinát, az jó 200 kilóval nehezebb, tehát biztos, hogy jobban megvéd. 😀
    2017-ben az a feketepont, ha valaki dögnehéz autókat gyárt nehezebb és gyengébb szilárdságú acélból.
    Bár Jóskapistának meg az a jó, mert megideologizálja, hogy van benne anyag… Így mondjuk érthető, hogy miért vesz valaki az európai és távol-keleti versenytársakhoz (na jó, ez túlzás 😀 ) képest 2-3 százezer forinttal olcsóbban, 10-15 éves technológiájú új autót. 🙂

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    A fejtámla kialakítása sajnos egy puha szivacs, és felnőttnek a lapcka fölé ér kicsivel… A GLX-be rendes 3 fejtámla van. De egy 2,6 M-ós Celerio Gl-be is belefért ugyanez.
    Én azt gondolom, ezt a fejtámla nélküli szériát nem EU-ba szánták, csak véletlen ezt szállíották.
    Indiában, Taiföldön simán így vannak a nálunk ismert Suzukik kialakítva ottani piacnak megfelelően.
    Élőben nem nagy durranás az új Swift, a 2005-ösre nagyon hasonlít kívül, belül nem sokkal nagyobb, És ugyanúgy rücsi-fényezett a küszöb alsó része 🙂

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Manapság már nem a súly számít, nem az a biztonság alapja, hanem a nagyszilárdságú acélok használata. Minden autógyár ezen az úton indult el, a súlycsökkentés lett a fő szempont, a biztonság megőrzése mellett. Jogosan, hiszen ha a törésteszten megfelelően teljesít egy autó, viszont 120 kilóval könnyebb, az sokat számít fogyasztásban és környezetterhelésben. Nálam ez abszolút piros pont!

  • 2017.10.27. at 18:42
    Permalink

    Nincs normális hátsó fejtámla? Az wtf?! Ráadásul nincs 900 kiló. Szembejön egy dögnehéz J astra aztán nem száll ki élve hátulról senki. Szerintem ez egy hatalmas feketepont 2017-ben. Nálam kizáró ok lenne ha ilyet akarnék venni.

    • 2018.01.06. at 00:06
      Permalink

      Elárulom, hogy most probálnak az opelekből is súlyt faragni a suzuki módszerével
      Nagy szilárdságu acélnak hivják és csak 640 fokon lehet préselni és még utána a hűtéssel edzik is nem ugy mint a lágy acélokat amit idáig a legtöbb gyártó használt mert az olcsóbb

Vélemény, hozzászólás?