Többszörös meglepetés – Suzuki Vitara 1.6 DDiS 4WD teszt

Suzuki Vitara 1.6 DDiS GLX 4WD teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ezúttal dízelmotorral, összkerékhajtással és a létező legjobb felszereltséggel járt nálunk az új Suzuki Vitara. Több meglepetést is okozott.

Sokkal több. Járt már nálunk az új Suzuki Vitara, a tesztautó is ismerős lehet, hiszen a korábban próbált fronthajtású benzines pontosan ilyen megjelenéssel érkezett hozzánk, mint most a dízel és összkerekes. Rendszámuk is egymás utáni. Az azonos megjelenés viszont jelentősen magasabb vételárral jár együtt, ugyanis mind a dízelmotor, mind pedig a négykerékhajtás felára jelentős. Utóbbié 600, előbbié 800 ezer forint, a dízelhez mindenképpen választandó leggazdagabb, GLX felszereltség pedig további 900 000 forint az alatta lévő, s az előző tesztautót is jelentő GL+ kivitelhez mérten. A korábban próbált példányhoz mérten tehát meglepően jelentős tételt jelentő 2,3 millió forinttal, több mint 50%-kal drágább a mostani példány.
Sokat kell tudnia. A listaáron már 7,11 millió forintos GLX 4WD DDiS Vitara már sokat kell tudjon, de jó hír, hogy tud is. Annyira persze nem azonnal lenyűgöző, mint a benzines, közel alapkivitel 4,2 millióért, de annak értékei itt is megvannak: a nem egész 4,2 méteres hosszhoz mérten meglepően tágas utastér, mögötte jól pakolható, szabályos alakú csomagtér, ami hiába csak 375 literes, döbbenetesen sok csomagot képes elnyelni. Az ülések elöl-hátul kényelmesek, az érintőképernyős központi kijelző itt már gyári navigációt is ad, ami ráadásul egészen jól is működik, a tolatókamerát pedig elöl-hátul parkolóradarok egészítik ki. A műszerfal közepére itt már kecses analóg óra is jutott, a kárpitozás bőr/Alcantara, az ablakemelők közül azonban továbbra is csak a sofőré automata, a műanyagok pont olyan kemények, mint az alapverzióban, de a legnagyobb baj, hogy az ajtók túl könnyűnek, puffanásukkal is olcsónak, anyaghiányosnak tűnnek. Miért jön ez elő most, amikor az olcsóbb kivitel tesztelésekor ezen még nem fanyalogtam? Mert egy 4,2 milliós autónál még nem fájó az, ami egy 6,4 milliósnál (ennyi az akciós ár), már igen.
Nem kell temetni. El kell ismerni, drágább a fullos Vitara, mint az amúgy korrekt ellátmányú majdnem alap, viszont az értékarány itt is kimagaslóan jó. A benzines tesztje után igazából két helyen, autópályán és terepen kellett nagyot mutatnia a Vitarának. És igazából egyik helyen sem volt nagyon lenyűgöző, de mégis olyan teljesítményt hozott, hogy a csomag egésze nem rossz. Autópályán természetesen sokkalta inkább elemében van az azonos (120 lóerős) teljesítményt több mint kétszeres (320 Nm) nyomatékkal társító, ráadásul hatsebességes váltóval társított dízel, mint a benzines. Az áttételezés hosszú, 130 km/óránál 2100-as fordulaton utazhatunk. A motor csendes, de a 17 colos felniktől érkezik gördülési zaj bőven, s az ajtóktól elöl szélzaj is. Nem zavaró, de azért észrevehető mértékben, s zajmérőnk is átlag feletti zajszintet mutatott. Mi a megoldás? A tempó visszafogása, 120 km/óránál még egészen csendes a futás, takarékos az üzem, ott 5 literes érték körül autózhatunk, ha egy kicsivel alá megyünk, a fogyasztás is bemegy 5 liter alá. Tesztátlagunk úgy lett 4,7 l/100 km, hogy benne volt egy forgatás és ahhoz terepezés is, amúgy volt részszakasz, amit 4,1 l/100 km átlaggal teljesített az autó.
Hirdetés

Terepre vele. Mostani tesztünk legnagyobb kérdése volt, hogy mit tud a valódi terepjáróból városi szabadidő-autóvá változott új Vitara a felezőváltó nélküli, elektromos vezérlésű, de fixre is zárható összkerékhajtásával. Bár ez a hajtáslánc nem valódi terepjárós, 18,5 centis hasmagasságával, a viszonylag szerény (2,5 méteres) tengelytávból adódó jó rámpaszögével és jelentős, 28,2 fokos hátsó terepszögével egészen ügyes. Van persze kritizálható részlet bőven, a 18,2 fokos első terepszög figyelmet kér, s a hosszú első fokozattal az is komoly odafigyelést igényel, hogy ne engedjük 1500-as fordulat alá a motort, alatta ugyanis erőtlen. Így bizony egy kicsit gyorsan, bevállalósan kell terepezni, amennyiben nem akarjuk a kuplungot nyüstölni. A lejtmenetvezérlő valódi terepen nem ér semmit: 10 km/órás tempóval engedi az autót, ami bizony nagyon sok, műúton hasznos lehet, de nem keményebb terepen. Az viszont komoly elismerést érdemlő a könnyebb szabadidő-autók körében, hogy a hajtáslánc átlósan levegőben lévő kerekek esetén azonnal a tapadással rendelkezőket forgatja, nincs késlekedés, van előrejutás. Így aztán a Vitara a vártánál jobban teljesített terepen.
Igazából mindent tud. A Suzuki a legtöbbek számára egyszerre tartalmaz pozitív és negatív képzettársítást. Mindenki tudja, hogy az egyik legtartósabb, legolcsóbban fenntartható autó, ugyanakkor sokan puritánnak vélik. Utóbbit a Vitara esetén már a megjelenése is alaposan feledteti. LED menetfény, a csúcs GLX verziónál LED fényszóró, opcióként kétszínű fényezés és persze a vonalak, amelyekbe még a Range Rover Evoque is belelátható. Az utastérben 7 légzsák, hasított bőr ülés, technikai csemegeként ráfutásgátló és távolságtartós tempomat. És minden teszi a dolgát, utóbbi is, az elöl MacPherson, hátul persze olcsó, csatolt lengőkaros futómű a 17 colos kerekekkel is jól csillapít, mellette egészen stabil is, az elöl-hátul tárcsafékekkel operáló fékrendszer megbízható és a kormányzás sem rossz. Az pedig továbbra is igaz, hogy az azonos tudású konkurensekhez mérten a Suzuki olcsó, akkor is, ha ez a példány listaáron több mint 7,1, akciósan 6,41 millió forint. Ilyen tudású és helykínálatú, ilyen takarékos és terepen is ilyen ügyes autó máshol sincs olcsóbban. A Suzuki továbbra is, ismét a mi autónk.
Értékelés
Pozitív
Erős, csendes, takarékos motor, kényelmes és stabil futómű, jó ár/érték arány, terepen is egészen ügyes
Negatív
Terepezéshez hosszú első fokozat, túl gyors tempót engedő lejtmenetvezérlő, nincs külön kapcsoló a központi zárhoz, 130 km/óránál már zajos
Árak
Tesztmodell alapára
7 110 000 Ft (2015.06.22.)
Tesztautó ára
7 235 000 Ft (2015.06.22.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3750 1/min-nél
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12,4 s
Végsebesség:
180 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,2 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4175 mm
Szélesség:
1775 mm
Magasság:
1610 mm
Saját tömeg:
1295 kg
Össztömeg:
1870 kg
Terhelhetőség:
575 kg
Tengelytáv:
2500 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró (crossover)
Csomagtér:
375 l
Belső szélesség elöl:
1420 mm
Belső szélesség hátul:
1370 mm
Belmagasság elöl:
950-1010 mm
Belmagasság hátul:
970 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
205 mm
Ülőlap hossza elöl:
490 mm
Ülőlap hossza hátul:
490 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1330 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
410-720 mm
Csomagtér hossza:
740 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1550 mm
Raktérnyílás szélessége:
1110 mm
Raktérnyílás magassága:
800 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3750 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
180 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12,4 s
CO2-kibocsátás:
111 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,2 l/100km
Fogyasztás a használónál:
4,7 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
68 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
71 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 16:33
    Permalink

    Igazad van! Ezt valóban nem figyeltem. Tovább gördítettem. Viszont a képek száma így is egy kicsit túlzás. Csak görgetem, hogy végre a beltérhez érjek. Van úgy, hogy a kevesebb néha több.

  • 2017.10.28. at 16:33
    Permalink

    Érdekelne, hogy ki mennyit látott már az új Vitarából? Egészen múlthét elejéig négy darabot láttam Budapest útjain. Hármat még közel a márciusi bemutató után. Kissé gyanús is, hogy abból kettő tesztjárgány volt. A harmadikon kerékpárt szállítottak így az lehet, hogy már magánszemély autója volt. Két hete egy középkorú hölgy kétszínű Vitarájával találkoztam haladás közben. Most egy hetet Debrecenben töltöttem és ott sikerült még két darabot látnom. Természetesen a saját megfigyeléseim nem adnak túl sok alapot a következtetések levonására. Azért halkan megjegyzem számomra úgy tűnik a főváros környékén közel sem annyira népszerű, mint az eladási számokból következik. Merthogy, az eladásból rendesen kiveszi a részét a Suzukinál. Elképzelhető, hogy sok autót valójában külföldre adnak el a hazai márkakereskedők? Ha esetleg most kiderülne, hogy mindenki jóval többet látott, mint én, akkor ez némileg változtat az elképzelésemen.

Vélemény, hozzászólás?