Bátorságot ad – Suzuki Vitara dízel duplakuplungos automatával

Suzuki Vitara GLX 1.6 4WD 6TCSS dízel teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az új Suzuki Vitara még mindig tud újat mutatni. Ezúttal a duplakuplungos váltós csúcsváltozathoz volt szerencsénk.


Rekorder. Nem véletlenül. A tavaly debütáló új Suzuki Vitara 2015-ben a magánvásárlók körében a legnagyobb darabszámban értékesített személyautó lett a hazai piacon. Vezető szerepét az idei évben is tartja, már övé az abszolút első hely is. Tetszik a népnek az új és hazai gyártású kompakt crossover. Érthető, hiszen mostanában ez a szegmens eléggé felkapott lett a több márkánál is. Rekorder olyan szempontból is, hogy a mostani tesztautó immár az ötödik modell a szerkesztőségben. Ilyen is csak szökő-évente fordul elő. A teljesség kedvéért és a jobb áttekinthetőség miatt íme egy lista az eddigi Vitara tesztautókból:
  1. Vitara 1.6 GL
  2. Vitara 1.6 DDiS GLX 4WD
  3. Vitara 1.6 GLX 4WD 6AT Panorama
  4. Vitara S 1.4T 4WD


Hirdetés


Más, mint a többi. Ha a fenti flotta után azt gondoljuk, hogy nem tud újat mutatni a Suzuki, akkor tévedünk. Bizony tud, ami jól mutatja, hogy annak ellenére, hogy három különböző motorral érhető el, mégis összességében 20 féle kombináció közül választhatunk felszereltség és hajtáslánc függvényében. Jelenlegi tesztautónk az 1.6 GLX 4WD 6TCSS dízel, amely csupán abban különbözik egy korábban tesztelt társától, hogy a hatgangos manuális helyett hatsebességes duplakuplungos automatával szerelték. Ez éppen elég különbség, nem igaz?

Csúcsragadozó. Ha az árlistát magunk elé vesszük, akkor bizony a vége felé találjuk ezt a kivitelt, amely csupán egy panorámatetővel kevesebb, mint a legdrágább Vitara a piacon. Igaz, hogy a modell nagy sikernek örvend és várhatóan ő lesz a magyar utak királya, sőt már részben az is, ebből mégsem fogunk konkrétan e példányból sokat látni a valóságban. Hogy miért? Az alap Vitara 4,49 millióról indul, míg a tesztelt példány 7,71 millió forint. Erre jön még rá a kétszínű fényezés és máris a 8 milliót nyaldossuk alulról. Nem hiába, az összkerékhajtásnak, a dízelmotornak és a duplakuplungos váltónak megvan a felára. Összességében ugyanakkor nagyon jó a csomag.

Milyen vezetni? Attól függ. Ha városban autózunk, akkor nagyon jó. Nyomatékos a motor, jó a gázreakció, már 2000 1/perc alatt is szépen megindul, ami nem csoda, elvégre 1750 1/percnél adja le a 320 Nm-es nyomatékát a 120 lóerős gázolajos. A duplakuplungos váltó simán és gyorsan vált, manuális módban akár a kormány mögül is kapcsolhatjuk a fokozatokat. A fék is határozott, jól fog, intenzíven lassítja a Vitarát. Egy dologgal volt csak gond. A kormányzással. Városi tempóban még tűrhető, de 80 km/óra felett már idegesítően könnyű marad és semmi kapcsolatot nem ad vissza az útról. Kanyarban kicsit olyan, mintha úszna és kevésbé tudnánk kontrollálni, hogy merre akarunk menni. A futóműve ugyanakkor kényelmes, még a pesti utakon is jól vizsgázott. Kanyarban az összkerékhajtás segítségünkre van, viszont a lagymatag kormányzás miatt nehéz volt megérezni a fizika határait. Idővel aztán egyre bátrabb lettem, és azt vettem észre, hogy milyen sok tartalék van még a Vitarában, és kanyarban is megbízható a stabilitása. Egyébként nagyon dinamikusan lehet vele menni, 60-ról, 80-ról is hipp-hopp ugrik, hamar az utak királyának érzi benne magát az ember. Most már kezdem érteni a 2000-es években Swifttel száguldozó bátrakat. Ez az autó is hasonló önbizalmat ad, méretéhez képest valóban jól mozog.

Beteljesült álom. Néhány éve még álomként gondoltak bizonyos extrákra a Suzuki tulajdonosok, hiszen többnyire csak a magasabb és prémium kategóriában voltak elérhetők egyes felszereltségek. Most már itt is van mindenféle elektronika, vezetősegéd és ráfutásérzékelő, amely sokszor indokolatlanul korán riaszt. Jó viszont a billenőkapcsolós ülésfűtés, melyet így vakon is könnyen kezelhetünk, továbbá navigáció, LED-es fényszóró, Bluetooth kihangosító, adaptív tempomat és érintőképernyős infotainment rendszer is említhető. Minden van itt, amire ma szükség lehet, a régi Swift tulajdonosoknak megvalósult álomként hatnak ezek az extrák.

Vannak hátulütők. A már említett túl érzékeny ráfutásra figyelmeztetésen kívül akad még néhány apróság, ami kevésbé kellemes. A beltérben uralkodó műanyagok a mai korhoz eléggé elmaradottak, ráadásul a hifi hangzását is elrontják ezzel. Ha kicsit több basszust adunk a rendszernek, akkor olyan élményben lehet részünk, mintha egy hangfalat egy műanyag tejesládába tennénk, és úgy bömböltetnék. Ez bizony a régi, hátul műanyag napellenzővel sötétített ladás korszakot idézi a hangzást illetően. A dízelmotor is elég hangos, amely nem feltétlen a blokk hibája, sokkal inkább a egész karosszéria zajszigeteléséé. Nem csak a motor, a gördülési és a szélzaj is jelentős, főként autópályán.

Vegyük, ne vegyük? Egy Suzukiért a közel 8 milliós ár nem kevés. Ahogy említettem, nem is ez lesz a húzó modellje a Vitarának. Ezért az árért elgondolkodtató, hogy ilyen autóba üljünk-e be, vagy nézzünk egy kevésbé jól felszerelt, de minőségibb és csendesebb beltérrel rendelkezőt? Akinek viszont ez az álma, és szükséges az összkerékhajtás, dízelmotor és az itt duplakuplungos automata váltó, az vegye bátran! A főként városban zajló teszt 6,3 l/100 km fogyasztást mutatott, ami kedvező Gázolajos létére az időszakos javításokkal is érdeme számolni, hiszen mégiscsak érzékenyebb szerkezet mint egy szívó 1.6-os. Suzukiként viszont megelőlegezhető a megbízhatóság, és várhatóan nem lesznek horror árban az alkatrészek sem.
Értékelés
Pozitív
Jó gázreakció, alul is nyomatékos motor, kényelmes futómű, gyors, sima váltó, LED-es fényszóró
Negatív
Kevés visszajelzés a kormányon, hangos, dízeles orgánum, autópályatempónál zajos beltér
Árak
Tesztmodell alapára
7 710 000 Ft (2016.03.16.)
Tesztautó ára
7 890 000 Ft (2016.03.16.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3750 1/min-nél
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12.40 s
Végsebesség:
180 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,2 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4175 mm
Szélesség:
1775 mm
Magasság:
1610 mm
Saját tömeg:
1295 kg
Össztömeg:
1870 kg
Tengelytáv:
2500 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró (crossover)
Csomagtér:
375 l
Belső szélesség elöl:
1420 mm
Belső szélesség hátul:
1370 mm
Belmagasság elöl:
950-1010 mm
Belmagasság hátul:
970 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
205 mm
Ülőlap hossza elöl:
490 mm
Ülőlap hossza hátul:
490 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1330 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
410-720 mm
Csomagtér hossza:
740 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1550 mm
Raktérnyílás szélessége:
1110 mm
Raktérnyílás magassága:
800 mm
Motor és váltó
Motor:
dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1598 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
hatfokozatú duplakuplungos
Nyomaték:
320 Nm 1750 1/min-nél
Teljesítmény:
88 kW (120 LE) 3750 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
180 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
12.40 s
CO2-kibocsátás:
111 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,2 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,3 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
68 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
70 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Több mint félmillió kilométert vezettem Fiatokkal, gond nélkül. Mind újonnan vettem, és jó állapotban adtam el. Nem véletlen használja a Suzuki is.

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    A Fiat motorokhoz nem tudok tapasztalatból hozzászólni. A Toyota Rav4 példája viszont valóban elgondolkodtató. Hiába van jól extrázva ez a Suzuki, az alap, akkor is egy 4 és fél milliós autó és ilyen a minőségérzet is. 8 millió biztosan sok érte. Ha már a Rav4-et írtad, ebben az árkategóriában valóban alternatíva. Ráadásul a dízel még olcsóbb is, mint a hybrid. 7,7 millióért már egy kétezres dízelt lehet hazavinni, sőt ennyiért nem is az alapkivitel adják, hanem egy jobb fleszereltséget, amiben van digitklíma, tempomat, tolatókamera, bőrkormány, bőrváltó, 17-es alufelni, stb. És akkor egy kategóriával nagyobb autóban ülsz, amiben egy kétliteres BMW dízelmotor dolgozik, nem utolsó sorban az árát is jobban tartja (igaz nem 4wd).

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Ha valóban a Fiat gyártja az aggregátot én megpróbálnék minél távolabb húzódni tőle és inkább az 1.6*-os szívót nézegetném. Szép Olaszország, dicső katonai múltja is van (2000 évvel ezelőttről) meg isteni a kávé, fagyi, stb., de az autó és főleg az erőforrásgyártást nem erőltetném a helyükben 🙂 . Tudom, hogy sokan vitáznának velem e kérdésben volt olasz autóm, fiatal szervizkönyves, kevés km-el. Engem nem győzött, meg ahogy egy ismerősömet sem. Senki nem vett másodszor olasz származásút. Aki akar persze vegyen én nem beszélem le róla! Amúgy 8 milliót ez a Fiat motoros Suzuki sem ér! Annyiból megkapom az új Hybrid Rav4-et is ami teljesen japán…

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    A Vitara előző generációjának semmi köze a mostanihoz (kb. csak a neve).
    A motorral kapcsolatban ajánlom olvasásra ezt a tavalyi cikket, külön kiemelve belőle egy részlet:
    [url=http://totalcar.hu/tesztek/2015/05/20/teszt_suzuki_vitara_glx_1.6_ddis/]Vitara 1,6D teszt[/url]
    “Az 1,6 literes dízelmotor a Fiattól jön, és az olaszok eléggé eltalálták. Kár, hogy olyan nem létező személyautókban lehet csak megvenni, mint mondjuk a Fiat Bravo, amit a legnagyobb meglepetésemre mind a mai napig gyártanak. Évi 4000 (négyezer, nem elírás) példányban, ennél kicsivel több Ferrari készül.”

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    PSA 1.6 szívódízelek hazai piacra mentek csak, illetve Marokkóba és ilyesmi helyekre, nem tudták még az Euro-6-ot. De kb. 3 éve kifutott.
    Jó 16-17 éve láttam a Kosai-i gyárban 1.9 Peugeot motorral szerelni a kombi Balenokat. De szidták.
    SX4 már korábbi formájában nincs, az S-Cross az új modellkóddal fut (bár bizonyos piacokon SX4 S-Cross a neve), új fejlesztés, arra nincs Fiat-Chryslerrel együttműködés.
    Régen a kis régi Swiftből (YE) készültek nagy darabszámban olyan autók, amit a Fuji rendelt és vásárolt meg, és Subaru jelvénnyel mentek ki a gyárból. Nem is volt Esztergomban olyan valamirevaló busz, aminek a műszerfalán nem volt 10 Subaru jelvény.

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Korábban 3 féle dízel motort használt a Suzuki. A Fiattól származott az 1.3-mas (Swift) és a 2.0-ás (SX4), és emellett volt egy PSA-tól származó 1.6-os (ez is volt SX4-ben). A Suzuki 2011 közepén újította meg a megállapodását a Fiattal, ennek lényege, hogy az 1.6-os dízelt is a Fiat szállítja nekik ettől kedzve, így a PSA-val kötött szerződés “kiüresedett”. Szóval ez a jelenlegi 1.6-os dízel Fiat, ugyanaz a 120 LE-s, mint ami pl. az új Tipoban is (és sok más Fiatban) van. Korábban a Suzuki a dízel motorért cserébe adott SX4-et, amit az olaszoknál Fiat Sedici néven forgalmaztak. A Dunántúlon sokszor láttam olyan kamiont, ami Esztergomból vitte a Fiatokat az olaszokhoz. Nem tudom ilyen üzlet van-e még?

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Éppen azért, a tömeg igencsak számít! (Ráadásul némi túlnyomás is kialakul becsukáskor, ami jobban ellenhathat arányában.)
    A könnyű ajtónál nagyobb sebesség szükséges ugyanakkora energia átadásához ami a kilincs/zár szerkezetet működteti.
    ˙
    Ajtó becsapási energia szükséglete: e=mv^2/2

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Nápoly mellől jön ez a dízel.
    Kis FIAT dízelek (1.25) régebben jöttek Indiából Esztergomba.
    Japánok nem nagyon gyártanak saját személyautó dízelt, inkább dzsip kategória, Isuzu, Toyota, mára esetleg még egy-ketten. Otthonra környezetvédelmi szabályozás nem engedi.

  • 2017.10.28. at 07:12
    Permalink

    Jól tudod, a Fiattól is vesznek/vettek(Swift, S-Cross, Ignis), de a Vitara előző generációjában a Renault 1.9 dízelét használták. Az azt megelőzőben pedig PSA dízel volt. Biztos a Fiatnak nincs olyan dízele, ami passzolna a Vitarába minden szempontból.

    [url]http://www.autonews.com/article/20050725/SUB/507250841/suzuki-grand-vitara-gets-renault-diesel[/url]

    Az jó kérdés, hogy ebben az újban milyen lehet. Valószínűleg megtarthatták a Renault-ét, de lehet, hogy már van sajátjuk – nemrég óta van kisturbós motorjuk is(Boosterjet), lehet, hogy saját dízellel is előálltak már.

Vélemény, hozzászólás?