Vad igényesség – Volvo V90 Cross Country teszt

Volvo V90 D5 AWD Cross Country Pro teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A svéd lazaság és igényesség mintapéldánya lett a Volvo V90 Cross Country, ami az utastérben luxusban fürdet, miközben a homokban driftel.


Luxus, vad köntösben. Az XC90 volt az első újkori Volvo modell, ami a svédek vadiúj dizájnvonalát és felszereltségét bevezette. Igényes modelljeikkel korábban is a prémium szegmenst kergették, ám csak most tudtak igazán célba érni, és a luxus érzését más szintre emelni. Az új V90 is (és persze az S90 szedán is) ezt a luxust örökölte, mindkettő vallott is már nálunk, részletesen kiveséztük őket. A svédek azonban legbelül a szó legnemesebb értelmében elvetemültebbek ennél. Elsőre komoly arcukat mutatják, aztán mélyebb ismerkedés után derül ki, mennyire jófejek. Ugyanez a helyzet autó téren is: az alap V90 luxusához hozzáöntöttek egy jó adag vadságot és puritánságot, így jöhetett létre a V90 Cross Country, ami a terepkombik különleges szegmesében indul harcba a Mercedes-Benz E-oszály All-Terrain és az Audi A6 allroad quattro ellen, de kitágítva a kört akár az új Opel Insignia Country Tourer is játékos. Vajon négy hengerrel és mindössze 1969 köbcentivel is menni fog a Volvónak?

Műremek. Az új Volvo V90 CC vonzza a szemet, ez nem vitás. Még az AMTS főpavilonjában is több kép készült róla, mint a mellette álló tuning Golfokról. Hiába dugtam el a parkolóban, ott is emberek vették körbe telefonjaikkal, pedig a Hungexpo területe tömve volt hazánk legszebb autóival. Akármerre jártam, az emberek nem bírták szó nélkül, számtalan dicséretet kapott. Sötétbarna fényezése komolyságot sugall, bár kevésbé emeli ki az autó fő látványosságát, a körbefuttatott műanyagozást. Utóbbi finom tapintású, de épp ezért strapabírása megkérdőjelezhető. A krómozott kipufogóvégek és a szálcsiszolt 20 colos felnik a ballonos gumikon mind a robusztusságra tesznek rá, és valóban meg sem kottyan neki egy kis terepezés. A vadabb köntös miatt az alapnál 3 mm-rel hosszabb, hasmagasságát 6,8 centivel emelték, ami nem kevés. Míg az alapmodell finom, a CC nem akar az lenni, legalábbis kívülről.
Igényesség, átgondoltság. Az utastér hangulata és a felvonultatott anyagok minősége elképesztő, még konkurenseivel szemben is, órákig lehetne elemezni a részleteit. Már ajtónyitáskor bőr- és faillat árad belőle, itt minden az, aminek látszik. Nincs csilli-villi, a körítés svédesen minimalista, határozott, komoly. Az egész olyan, mint egy ékszer, amit hozzáértő kezek évekig tervezgettek, rajzolgattak, miközben minden apró részlete felett megálltak gondolkozni. Ez az autó azoknak készült, akiknek van idejük elveszni a részletekben, és valószínűleg a célközönség ezt értékelni fogja. Az átgondoltság egyértelmű jele, hogy az üléseket hátrébb helyezték, mint az megszokott, így a be- és kiszállás könnyebb. A műszerfal tetejét érdes matt műanyag borítja, így az nem csillog vissza a szélvédőre. A hagyományos műszereket itt is képernyő válthatja, remek a szélvédőre vetítő head-up display, a Sensus infotainment rendszere pedig az Apple tabletek grafikájával kényeztet. Utóbbi a prémium szegmensben megszokottal ellentétben érintős felületű, gyors, összeszedett. A pasztel színek, a tökéletesen megkomponált hangjelzések, a lágy hangon beszélő navigáció, a finom érintésre is reagáló képernyő könnyen elvarázsol. Egyetlen hibája, hogy szinte mindent erről a képernyőről tudunk csak kezelni, gomb alig maradt a középkonzolon, így figyelemigényes, ami vezetés közben zavaró.

Többre hivatott. A teszthét alatt leginkább városban használtam, és ott egyértelműen idegenül érzi magát. A szegmensben egyedülálló módon négyhengeres D5 csúcsdízel nagyon nehezen indítja meg a közel 2 tonnás kasztnit, ha viszont jobban rálépünk a gázra, akkor bólogatósan gyorsít. A stop-start is idegesen állítja le és indítja újra, 8 sebességes Geartronic automatája mai szemmel egyértelműen lassan reagál és kapcsol. Ha viszont már megindult, könnyen kifutunk belőle a világból, hisz akármilyen nagy tempónál is magabiztos marad a futása. Ez a motor, no meg a magasra húzott könyöklő és az akár önvezetésre is képes IntelliSafe Assist sofőrsegéd mind-mind arra született, hogy beleüljünk, és 5 óra autópályázásnál előbb nehogy kiszálljunk a kocsiból.
Erőből. Persze nem lenne Cross Country, ha nem lennének nagyszerű tereptulajdonságai is. Gyémántmintás módválasztóján már az Eco, Normal és Dynamic mellett Off-Roadot is választhatunk, ami csak alacsony sebességnél működik, cserébe viszont a motort, a hajtásláncot és a hátsó légrugót is terepezéshez optimalizálja. Sőt, még lejtmenetvezérlőt is kapott. A D5 237 lóerejét és 480 Nm nyomatékát összkeréken át küldi az aszfaltra. Zordabb terepen is gond nélkül boldogul 20 colos felnijein feszülő ballonosabb gumijaival, továbbá ad egy biztonságérzetet a tudat, hogy átmegy mindenen, ha kell. Lehet, hogy terepes karakterének tudható be az a nyersség, ami nem illik bele az összképbe, vagyis inkább a prémium körítésbe. Például a váltókart erőből kell hátrahúzni, vagy ott vannak az ajtók, amiket szintén nagy lendülettel kell becsapni, mert képesek nyitva maradni. A Cross Country sajátossága, hogy az emelt hasmagasság miatt magasabbra kell emelnünk a lábunkat, és egy alapból is vaskos, magas küszöböt kell átlépnünk. A műszerfalba és a küszöbbe is többször sikerült beverni a lábam.
Hirdetés

Hátul is jó. A V90 Cross Country sofőrös autónak is elmegy ekkora hátsó lábtérrel és dedikált tapipados klímavezérlőjével, közben méretes puttonnyal is szolgál, karakteréből adódóan pedig nem csak az autópályák belső sávjának hőse lehet, hanem terepen is hatalmas móka csapatni vele. Főleg a menetstabilizátor sport fokozatában. Ha a kiforratlannak ható négyhengeres dízelmotort hozzáadjuk a képhez, akkor tesztautónk 17 433 000 forintos alapára már kompromisszumosabb, de mivel tudjuk, hogy a Volvo aranyárban méri a kiegészítőket, összekonfigurálva közel 26 milliós a tesztalany. A konkurensekre rálicitáló igényes körítést viszont senki nem veheti el tőle, sőt azt a kisugárzást sem, amitől nem éreztem méltónak magam hozzá. Ezt úgy is csak a volvósok érthetik.
Értékelés
Pozitív
Emelt hasmagasság, nagyszerű összkerékhajtás és légrugó, profi sofőrsegédek, robusztus kiállás, luxus beltér, tisztán szóló hangrendszer, bálna méretek
Negatív
Négyhengeres dízel, lassú váltó, nehezen csukódó ajtók, drága kiegészítők
Árak
Tesztmodell alapára
17 433 000 Ft (2017.04.10.)
Tesztautó ára
25 943 800 Ft (2017.04.10.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1969 cm3
Teljesítmény:
174 kW (237 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
480 Nm 1750-2250 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,5 s
Végsebesség:
230 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,3 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4939 mm
Szélesség:
1879 mm
Magasság:
1543 mm
Saját tömeg:
1881 kg
Össztömeg:
2440 kg
Terhelhetőség:
559 kg
Tengelytáv:
2941 mm
Karosszéria-kivitel:
terepkombi
Csomagtér:
560-1526 l
Belső szélesség elöl:
1540 mm
Belső szélesség hátul:
1500 mm
Belmagasság elöl:
880-980 mm
Belmagasság hátul:
950 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
300 mm
Ülőlap hossza elöl:
480-530 mm
Ülőlap hossza hátul:
460 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1220 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1050 mm
Csomagtér magassága:
700 mm
Csomagtér hossza:
1200 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2050 mm
Raktérnyílás szélessége:
1000 mm
Raktérnyílás magassága:
700 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1969 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
8 fokozatú automata
Nyomaték:
480 Nm 1750-2250 1/min-nél
Teljesítmény:
174 kW (237 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
230 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,5 s
CO2-kibocsátás:
129 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,3 l/100km
Fogyasztás a használónál:
9,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
55 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 20:15
    Permalink

    Egyetértek veled,a BMW és az Audi belül egyszerűen igénytelen, már ami a formavilágot jellemzi, bármilyen drága anyagokat használnak is.Ez a Volvo egy fokkal szebb, csak valahogy semmilyen érzelmet nem mozgat meg bennem a belseje.Olyan,mintha egy előre beprogramozott acélrobot,egy jégtömbből vájta volna ki.A végtelenségig steril.Szerintem a Merci sokkal elegánsabb,lágyabb,szerethetőbb formát produkál…

  • 2017.10.27. at 20:15
    Permalink

    Nem tudom, az Audinak és a BMW-nek nem volt ciki berakni. Az Audi nem tette meg. és valóban kimaradt az A4ből is, de meglepne ha presztízsből tenné, mert a többiek viszont gond nélkül downsizeoltak (lásd az alább idézett E300d).

    A Volvot külön húzza az az ág, hogy nincs olyan modellje ami feljavítaná a flotta co2 értéket, így minden grammra oda kell figyelniük. De ismerve a volvo vevőket nem is lenne értelme erősebb motornak, mint a D5. Dízelt nyugaton azért vesznek mert alacsony a Co2 és a fenntartási költségek pl co2 alapú adók és LE alapján számolt biztosítás). És a nyomaték miatt ott van lóerő ahol kell.

    Az A6-ban valóban van V6, csak a felszereltségben nagyon látszik a kor. Kinek mi a fontos.

  • 2017.10.27. at 20:15
    Permalink

    Ezt így kijelenteni elég merész … tekintve hogy az új A4 be se került bele az a szóban forgó motor . Egyébként meg nem tudni az Audi stratégiáját … van az a kategória amibe már ciki belerakni egy sor4 es traktor motort …mondjuk a Volvonak nincs is más diesel motorja csak sor 4 . Így ha akarna se tudna mást beleszerelni szerencsétlen XC90be .

    És hát ugye nem az a lényeg mi miért van hanem az hogy a fő konkurensben igenis van V6 Tdi motorja olyan áron mint amennyiért ez a sor4 van az Xc 90-ben .

  • 2017.10.27. at 20:15
    Permalink

    Gondolom most kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy a motorpalettát modernizálják. Ha nincs a TDI botrány, akkor már régen lecserélték volna az új sornégyes ikerturbós 240TDI-re, amit a Passatban mutattak be…

  • 2017.10.27. at 20:15
    Permalink

    “A szegmensben egyedülálló módon négyhengeres D5 csúcsdízel” Ebben a kategóriában csak négyhengeres kapható. A Volvo volt az egyetlen amelyik nemrég egy igényesebb öthengeres kétliteressel próbálkzott, de valahogy nem visszhangozta az újságíró-társadalom, hogy a német prémiumgyártóknak lőttek volna. Mindenesetre a máshol sem kap ilyen teljesítményű motort (25d, E300d) az ember több hengerrel.

    Ez az autó nagyon rendben van, de szerintem annyira nagyot ugrottak az árával, hogy sok XC70 vevő fog lemorzsolódni, féleg hogy most az Xc60-as is másfélszereséről indul.

Vélemény, hozzászólás?