Vállatlan fordulat – Volvo XC90 D5 AWD teszt

Volvo XC90 D5 AWD Inscription teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén végre megérkezett a második generációs Volvo XC90, vállaiból és motorjainak hengerszámából is veszített, ám nagyon sokat okosodott.

Új korszak. Tavaly debütált, a hazai piacra idén érkezett meg a Volvo XC90 második generációja, ami a 12 évig egyetlen komolyabb frissítéssel gyártott, s 2002-ben a Volvo első szabadidő-autójaként debütált ős után nem meglepő módon teljesen új, moduláris padlólemezre épült már. Hozott tömegcsökkentést persze, meg méretnövekedést is. A hosszúság 15 centis többlettel 5 centi híján 5 méteresre nőtt, de a szélességbe is beletoldottak 7 centit, amivel már az is több mint 2 méter, a magasság bezzeg apadt, nem egész 1 centivel. Az opciós légrugóval persze azt is növelhetjük, a bázisként 23,8 centis hasmagasság annak ültetésével 22,7 centire apasztható, illetve tekintélyes 26,7 centire növelhető. A tekintély persze alapból is megvan, a hűtőmaszk óriási, meghatározója az orrnak. Mögötte lamellás zsalurendszer őrzi a motor hőjét, ha arra bemelegedési fázisban szükség van.
Hirdetés

Kisebb vállak és kalapács. Az új XC90 orráról elsőként a fényszóróiba tett menetfény, illetve irányjelző alakját, Thor kalapácsát ismerhettük meg, naná, hogy LED-es. Mutatja az autó szélességét, ami valóban nagy. Ha viszont letakarjuk az emblémát, a forma nem olyan nagyon jellegzetesen volvós, mint az elődé, a gépháztetőről és az oldalajtókról hiányolható a hangsúlyos váll. Van persze valami, de ma már a legtöbb egyéb autón is, a jellegzetesen volvós vonalakból csak hátulnézetből maradt valami.
Könnyű bejutni. Igaz, hogy minden szinten csak feláras extraként, de természetesen van kulcs nélküli ajtónyitás, az elektromos csomagtérajtónál láblendítésre is, így aztán csomagokat pakolni, de akár saját ülepünket beemelni is igencsak könnyű. A leginkább fényűző Inscription szintnél nappa bőr kerül az ülésekre, azok elöl elektromosan szabályozhatók, memóriásak (mindkét oldalon), ráadásul az összes egyéb beállítás is vezetési profilba menthető. Az első, változtatható laphosszúságú és oldaltartású ülések alapvetően hibátlanok, de nem olyan fényűzően kényelmesek, mint azt egy ilyen értékű autótól várnánk. Hűtés, fűtés van hozzájuk, masszázs viszont nincs. Ülésfűtés hátul is kapcsolható, elöl oldalanként, hátul soronként külön szabályozható a légkondi, viszont az óriási autó második üléssora is csak kétszemélyes. Az ülések amúgy függetlenek, csak a középső hely keskenyebb, mint egy mai kompakt egyterűben, s meglepő módon a belső szélesség sem nagyobb ott. Érthetetlen, hogy hová lettek a centik, illetve tippelhető, a biztonság érdekében az oldalfal vastagságával nem spóroltak a tervezők. Az opciós (szintén különálló üléses) harmadik üléssor vegyes képet mutat: a székek ott is viszonylag parányiak, hely viszont bőven van, 180 centivel még teljesen hátratolt középső sor mögött is el lehet férni.
Nem csak az utasoknak jut hely. Le kell szögezni, hogy a legtöbb autóhoz hasonlóan az óriási XC90 is csak négy felnőttnek kényelmes, s még két gyerekülés között is szűk a hátsó ötödik hely. Isofixes gyerekülés csakis oda, a második sor szélső helyeire rakható. Amennyiben többen mennénk, a második sori középső hely lesz a legkevésbé népszerű, az a legkisebb. Viszont a csomagtér még hétüléses konfigurációban is egészen nagy, 314 literes, a csomagtéri helyeket lehajtva pedig már óriási, 692 literes. Csak az első ülésekkel síkpadlós, hajszálnyit több mint 2 méter hosszúságú, ágynak is alkalmas pakolóteret kapunk. Remek, de szögezzük le, az új XC90-est nem a belső méretei fogják eladni.
High-tech vezetőfülke. Ha valami, hát az az impulzuscsomag adja el az XC-t, amit a sofőr kap. Felárért például bőrbe varrott, finom műszerfalat, rajta szintén felárért a 19 hangszórós Bowes & Wilkins hifi egy kiemelt egységét, meg persze egy hatalmas, 9,2 col átmérőjű érintőképernyőt, ami valóban pontosan úgy működik, mint egy tablet, csak itt épp az autó összes rendszerét tudjuk onnan irányítani. Egészen logikus menürendszerből, gyors megszokás után könnyedén. A hifi vagy akár a parkolóradar hangereje azért praktikusan forgókapcsolóval szabályozható, a zeneszámok is léptethetők gombbal, ahogyan persze a kormánykerékről is, s az ablakfűtések, a vészvillogó, meg még a kesztyűtartó nyitása is kapott egy-egy gombot.
Indulás! Minden XC90-ben alap a kulcs nélküli indítás (a nyitás feláras), hiszen a dizájn része, hogy a motor egy forgókapcsolóval indítható, illetve állítható meg. Van persze automata stop-start is, nem a leggyorsabb, de működik legalább a szintén alapból járó nyolcfokozatú automata váltóval is. Milyen a váltó? Nem rossz, de láttam már jobbat is. És ilyen a motor is, ami alapvetően hibátlan, a 2,0 literes dízeltől bámulatosan szép a 225 lóerő és a 470 Nm nyomaték, viszi is egészen jól és kulturáltan az alapból is 2 tonnás, Haldex rendszerű összkerékhajtással is felszerelt monstrumot. A 100 km/órára érés álló helyzetből 7,8 másodperc, miközben ráadásul a D5 a leglomhább új XC90. D5? Igen, e fantázianévre hallgat az amúgy négyhengeres, újgenerációs motor, ami az egyetlen dízel az új XC-hez. A szegmensben, illetve az árkategóriában elvárható lenne egy hathengeres motor, de az öthengeres elődöt azért nem sírom vissza. A zajszigetelés amúgy hibátlan, városban, országúton és autópályán is egészen csendes az XC90. Oké, 140 km/óra felett azért már megjön a szélzaj, de ez a fizikai méretek miatt aligha elkerülhető, a motor pedig 140-nél is néma, épp csak 2000 1/perc körül forog ott. A négyhengeres dízel nemcsak halk, hanem takarékos is. Itt persze nem a meseszerű, 5,8 literes gyári vegyes értékre gondolok, a tesztátlag zömében városi, elővárosi üzemben is 9,8 l/100 km lett, ami egy ekkora, ilyen dinamikájú autótól nem roszz.
Csillapítani, azt tud! Nem tudom, hogy acélrugókkal milyen az XC, de a 819 000 forintért adott légrugózással egészen egyszerűen zseniális. Kanyarban is nagyon stabil, s még a 20 colos (275/45-ös abroncsokat viselő) kerekekkel is meglepően jól csillapít az alapból is sokat ígérő, elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink futómű. Legalábbis Comfort módban, Dynamic esetén már kemény, de ott épp az a dolga. A szintszabályzás 4 centis tartományban állítható hasmgasságot ad, ami ugyanúgy jól jöhet, mint a nehezebb tárgyak beemeléséhez leereszthető csomagtérpadló. Ami pedig még nagy jóság, és még a csillapításhoz is köthető, az a LED-es, teljesen adaptív fényszóró. Az automata reflektor esetében a fénycsóva optimális csillapítását jelenti: csak ott nem világít, ahol vakítana, amúgy nagyon erős fényt ad.
Sok jóban némi rossz. Alapvetően hibátlan autó az új XC90, az is kell legyen, ha árával már szinte ott van, ahol az Audi Q7. Ez azt jelenti, hogy a belépő 15,37 millió forint. A hétüléses, a tesztautó Inscription kivitelét képviselő pedig már 19,31 millió forint. Ezek után már csak halkan merem megsúgni, hogy a Bowers & Wilkins hifis, légrugós, távolságtartós tempomatos, nem csak városi koccanásgátlós, hanem mindenhol vészfékező, holttérfigyelővel is felszerelt tesztautó ára a 26 millió forintot közelítette. És itt mondom azt, hogy ennyi pénzért már egy picikét kevés a motor négy hengerének száma, az ülések mérete és kényelme. Én egy picit többet várnék, de a Volvo persze így is sikerre számíthat, a márka neve jó, továbbra is - joggal - a biztonság szimbóluma, továbbra is a józan prémiumautó képét sugározza. Még akkor is, ha ma már árával nem igazán az, hanem ugyanúgy vaskos prémiumfelárral terhelt, ahogyan a konkurensek is, melyekkel szemben persze egy kicsikét különcebb világot képviselnek a - már kínai kézben lévő - svédek.
Értékelés
Pozitív
Biztonság, menetdinamika, fogyasztás, kényelem, remek hifi, sofőrsegédek, megjelenés, profi fényszóró, zajszigetelés
Negatív
Hátul nem annyira jó ülések, a külsőhöz mérten nem annyira óriási beltér, csak négyhengeres motorok
Árak
Tesztmodell alapára
19 310 000 Ft (2015.10.05.)
Tesztautó ára
25 842 000 Ft (2015.10.05.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1969 cm3
Teljesítmény:
165 kW (224 LE) 4250 1/min-nél
Nyomaték:
470 Nm 1750-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
Végsebesség:
220 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,8 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4950 mm
Szélesség:
2008 mm
Magasság:
1775 mm
Saját tömeg:
2030 kg
Össztömeg:
2750 kg
Tengelytáv:
2984 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró (crossover)
Csomagtér:
314-1868 l
Belső szélesség elöl:
1560 mm
Belső szélesség hátul:
1480 mm
Belmagasság elöl:
880-960 mm
Belmagasság hátul:
925 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
140-260 mm
Ülőlap hossza elöl:
480-560 mm
Ülőlap hossza hátul:
470 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1120 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1120 mm
Csomagtér magassága:
420-800 mm
Csomagtér hossza:
500-1220 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2040 mm
Raktérnyílás szélessége:
1140 mm
Raktérnyílás magassága:
930 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1969 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (8 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
470 Nm 1750-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
165 kW (224 LE) 4250 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
220 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,8 s
CO2-kibocsátás:
152 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,8 l/100km
Fogyasztás a használónál:
9,8 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
58 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
65 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Volt nálam már szellőztetett ülésű tesztautó. Ügyes találmány, ám mire ezek a szerinted általam is elérhető 2-300 ezres ársávban is megjelennek, addigra már mind bedöglenek, így kénytelen leszek majd ennek a többszörösét áldozni ilyen autóra. Ahogy eddig ment, talán ezután is fog.
    Neked meg legyen pamutzoknid, abban nem leszel büdös. Olvass utána. 😀

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Közös padlólemez, amelyre többféle Volvo típus is építhető. Állítható, szabadságot nyújt az autóépítésben, de a költségcsökkentés vezérelte létrejöttét.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Erre találták ki az ülésszellőztetést 😀 😀 ciki , hogy ” prémium” BMW 3/4 és ” prémium” Volvo s60/v60/xc60 szériába nem lehet rendelni 😀 .Mondanám hogy majd egyszer próbáld ki milyen is hosszú távon ülni egy szellőztetett ülésében de erre még pár évet várnod kell mire a használt autó piacon lesznek számodra elérhető áron ” 200-300.000 forintért “ilyen kocsik … 😀 Addig meg marad neked az izzadás … 😀

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Tévedsz. A SAAB csak az egyik kedvenc. Van még mellette két másik, úgy is mondhatjuk, hogy teljesen nemzetközi a garázs, van benne egy álnémet és egy japán is. Hiszek abban, hogy az autózás nem a trollkodók autóskártyája, mint s-20 dipoptria meg nyúlszájrómeó teszi, nem a “jó és a rossz harca” (nyülszájrómeótól idéztem), melyben a jó a Toyota a rossz pedig a VW. Természetesen csak szerinte.

    Nárcisztikus a fene, van 3 jó autóm, ennyi. 😀

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    “Nem a klaviatúra előtt autózom, mint ti, hanem a mindennapokban.”

    Kell is a kocsi, hogy “jöjj, menj és tapasztalj”. Igazad van. Az a baj, hogy jöttél. Tapasztaltál is, ezt is megtudtuk(legalább is az a pár dilinyós, akit megkajáltattál). Nem lehetne, hogy MENJ?

    Hidd el, én is űzöm-hajtom, és messziről felismerem a Camp Allen-típusú sofőröket. Általában ők foglalnak el két rokiparkolót a pláza parkolójában, afféle Hajdú Péter-stílusban:)

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Nem is kommandós csapatszállítónak használják az ilyet, arra ott vannak a haszongépjárművek 8 teljes üléssel. Gyerekek nem igényelnek teljes értékű helyet, ha kinőtték a II. kat gyerekülést, azokon a hátsó üléseken teljesen jól elférnek. Viszont Nálunk pl viszonylag gyakran lenne igény 6 ülésre, pl amikor a nagyszülőkkel együtt mennénk, ilyenkor nem az ülések kényelme hiányzik, hanem az ülések száma…

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Az majd akkor lesz téma, most örömmel használom. Nem a klaviatúra előtt autózom, mint ti, hanem a mindennapokban. Ha lesz jogsid majd próbáld ki te is.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    A co2 adatokat faramuci módon konszernszinten kell hozni, a BMW-t segíti ebben a Mini, a Mercedest a Smart, az Audiról nem is beszélve. Még a Lexus is nyugodtan aludhat a toyota miatt. A volvónak ilyen lehetősége nincs. Amúgy szerintem vissza fogják hozni a Sorhatost az USÁ-ban.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Most jut eszembe! A nylon ing a problémás, amit hordasz és beizzad a hátad a műbőr üléseden. Divatos darabok és rendkívül modernek, igazi kifinomult ízlésre vallanak.
    :-DDD

    (Az “emlékezetzavar” egy szó, a “sikló-szerű” meg kötőjeles.)

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Igen sokan fogják megvenni FWD-vel… és persze a gyengébbik 180 lovas motorral 2 tonnás alaptömegmellé … egyébként meg kit érdekel a 7 ülés? Ha csak nincs 5-6 gyereked nem fogod kihasználni… és nem hsizem hogy teljes értékű 7 ülséses lenn elvégre a tesztben is elmondják hogy már a 2. sorban sincs nagyobb hely mint egy kompakt kocsiban … azért ez produktum egy 2 méter széles és 5 méter hosszú autótól 😀 Szóval tényleg jó hogy 7 üléses … 😀

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Ami a kocsi mellett szól:
    1. jól néz ki. Nem könnyű dögös traktort rajzolni, az Audi pont benézte, az ML és X5 viszont kisebbek, nem egy méret.
    2. “dögösség”. A kocsi tele van újszerű dolgokkal (a volvo tulajok számára is) ami sokak számára érdekes lehet. Pár hiányzó lukat is betöltöttek az opciókban, tényleg hiánytalan a lefedettség az opciók tekintetében.
    3. 7 ülés. Az előd egy speciális piacot hódított meg (jól megcsinált, jól eltalált méretű hétüléses és megfizethető nagycsaládos SUV), akkoriban ilyet nem kínált más, mostanra elég jól benépesítették a 7 üléses családi SUVok szegmensét, a Volónak felfelé kellett lépnie. A luxus és prémiumgyártók között viszont még mindig ritka a 7 ülés.
    4.Márkaimage, a volvókhoz eddig sem a tescós szatyor társult az elmékben. A márka megítéles persze máshogy ellenmondásos, mint a németeké. Ha elfogadjuk hogy ez csak egy volvo (ahogy a Q7 is “csak” egy Audi), és ezek nem a Porsche és a Bentley konkurensei, akkor a 7 ülés miatt eléggé beszűkül a kínálat (Mercedes GL és Q7, más piacokon van a Lexusnak és az Infintinek még ekkora masztodonja). Az ML(mai nevén GLE) RX és az X5 kiesik a 7 ülés hiánya miatt.

    A GL mellett nem lesz nehéz jól szerepelni, de szerintem ez a kocsi a Q7 mellett se néz ki rosszul, és nem csak szó szerint. Nehéz lesz olyan hiányosságot találni, amelyik ne lenne meg a GL-ben. A Q7 lesz amiben jobb, lesz amiben nem, de szerintem az Audinak nem lesz árelőnye (főleg a mostani motorkínálattal).

    26 milla rengeteg, de nem muszáj annyit költeni, van FWD van gyengébb motor, és az opcióknál is lehet kritikusan válogatni, mindjárt felébe kerül…

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Mindenki nyugodjon le! Ezentul lesz egy szep cimke az uj autok szelvedojen, szines grafikonaokkal, meg betukkel, mint a gumikon, hogy mennyire szennyezo az adott tipus. Es minden megy majd tovabb mint eddig, estleg a szennyezobbek kapnak meg egy kis +adot a nyakukba.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    [b]Amikor a tesi alól felmentett gerincferdüléses, lúdtalpas, 15 évesen kopaszodó, tyúkmellű, 20 dioptriás nyúlszáj elmélkedik a Föld jövőjéről. Az mekkora már? 😀 Az mi ellen nyújt be petíciót?[/b]
    A lúdtalp ellen? :-DDD

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    26 millió ???? 😀 😀 😀 😀 és 4 hengeres traktor motorral ????? 😀 😀 😀 Tényleg nem azért mondom de ezért az árért már kapni hasonlóan felszerelt X5 3.0d-t vagy egy Ml 350 cdi-t 6 hengeres motorral de még egy Porsche Cayenne is belefér … vagy ha már spórolásról van szó ott az extrém ronda Lexus Rx 450h az sem kerül többe … és ez CSAK EGY VOLVO

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Nem tervezem, hogy petíciót indítok az ügyben de nem lennék meglepve ha idővel ez is megvalósulna hasonlóan sok más elképzelésemmel az elmúlt 20 évből. 😉

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Az emberiségnek nem fontos, néhány gyökérnek fontos csak, de ott vannak még a tudatlan ostoba tömegek milliárdjai élükön a szintén mindennel bebukott esztelen kempelennel és tucatnyi fikanickjével együtt akiknek bármilyen trágyát le lehet nyomni a torkukán és az észlények még hülye vigyorral a fejükön lelkesen tapsikolnak is hozzá. 🙂

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Ja, mert az így megy ám, megtekintésre kell elndönteni a dolgokat, idiótáéknál mindenképpen. 🙂 És főleg akkor, ha ezt egy mindennel bebukott koromdízelbuzi javasolja a gumiszobából! LOL! 🙂
    Budapest mint nem túl koromdízelpárti? LOL! 🙂
    A levegő minőségét meg nálatok a gyogyóban semmi más nem befolyásolja csak a koromdízelek/nem koromdízelek aránya ugye? ROFLMAO! 🙂

    Nem tudom mit szívsz, de ne is áruld el, mert nem kérek belőle! 😉

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Van nekik ez az egy lemezük. Nem nyomhatják Wagnert, ha CC Catch van nekik csak b+.
    😀

    Mint Besenyő Pista bácsi. “Shavanyúcukor” Érted, nem? De.
    [url]https://www.youtube.com/watch?v=D1KywPg0Mtc[/url]

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Halálindikátor és társai, bla-bla-bla. Most őszintén srácok mi köze ennek ténylegesen a Volvo XC90 D5 AWD tesztjéhez! Kezd már unalmas lenni ez a téma.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    “halálindikátor” reg rohogtem ilyen jot! Hat igen a nitrogendioxid 4x erosebb uveghazhatast okozo gaz mint a szenmonoxid, de sebaj legyen CO2 kvota! Miert olyan fontos az emberisegnek hogy megmergezze magat?

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Csodálod? A szép zöld “fű” ezt műveli vele. :-DDD
    Egy kis fű itt, egy kis fű ott és máris ilyen farokságok esnek ki a szájából. S ha már a fűnél jár, jön utána a kapa is, figyeld csak? 😀

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Már megint elszállt az agyad a billentyűzet mögött… Javaslom, menj ki az utcára egyszer egy olyan városban ahol dízeleket preferálják, és nézd meg mennyivel jobb a levegő mint az amúgy nem túl dízelpárti budapesti utakon. Életerős fák pusztulnak ki, bakker te mér kora reggel részeg vagy?

    Kicsit vissza kellene venni a műhisztiből…

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Elképzeltem! 🙂
    Viszont a tulajok 95%-ának a leghalványabb gőze sem lenne miért mutatná azokat az ábrákat, hiszen azt hiszik tökéletesen tiszta az autójuk. És ez nem csak az ő hibájuk. A gyártók hitetik el, mert a tulajok zöme ostoba (lásd “Clean Diesel”.

    Támogatom, hogy a dohánycímkékhez hasonlóan értesüljenek az autótulajdonosok, hogy a használatnak vannak következményei.
    Hol lehet aláírni a petíciót?

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Ezekbe a dinoszauruszokba kötelezővé kellene tenni a halálindikátort. Ez az Eco kijelzőkhöz hasonlóan működne, csak itt nem kizöldülő fák nőnének a képernyőre, hanem életerős fák pusztulnának ki és ezzel párhuzamosan temetők stilizált képei combosodnának egyre jobban ahogy használják az ilyen tragacsokat. Emellett – pl. intenzív gyorsításkor – a bagóknál már bevált mintára tüdő-, máj-, gyomor- és egyéb rákkal gazdagon átszőtt szervek véres fényképeit kellene kivetíteni annak a nyomoréknak a szélvédőjére aki ilyet használ.

  • 2017.10.28. at 12:36
    Permalink

    Volt szerencsém nekem is kipróbálni a tesztelt példányt, és ledöbbentem hogy a bal első ajtónyitóról kezd leválni a króm bevonat. 26 millánál szerintem ciki.

Vélemény, hozzászólás?