Hogyan vezessen viharban?

13 tanács, hogy biztonságosan vezessen viharban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Halálos áldozatokkal járt és fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely október 28-án végigsöpört Londonon is. Több mint 260 ezer háztartásban megszűnt az áramellátás, és a brit főváros közlekedése összeomlott.


A brit meteorológia beszámolója szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt. A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak. A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek nem indultak el reggel 7 óra előtt. London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. Anglia déli felében gyakorlatilag leállt a vasútközlekedés is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. Egyes vonalakon a pályák állapotának felmérésére kiküldött üres szerelvények is kidőlt fáknak ütköztek.
Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva. Wales és Dél-Anglia között több órára megszűnt a közvetlen közúti összeköttetés, mivel a Severn határfolyón átívelő mindkét autópályahidat lezárták a vihar átvonulásának idejére. Ilyen erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát.
Hirdetés

Ha a vihar hozzánk is elérkezik, nem árt felkészülni rá. Néhány egyszerű tanáccsal szolgálunk a viharban autóval közlekedőknek.
  1. Tervezze meg utazását előre, ha vihar várható, érdemes elhalasztani az utat, az időjárási front ismeretében pedig másik útvonalat választani.
  2. Az erős széllökések kiszámíthatatlanok, így megelőzésképpen minden esetben két kézzel markolja meg a kormányt.
  3. Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor számítson hirtelen fellépő oldalszélre, amely könnyedén arrébb tessékelheti autóját, ha nincs résen.
  4. Hagyjon a gyalogosoknak, bicikliseknek a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot, a szél őket könnyen a kocsink elé boríthatja.
  5. Figyelje az út menti bokrokat és a fák lombkoronáját, becsülje fel a szél irányát és erősségét, vezetés közben a szokásosnál is nézzen előbbre, hogy idejében felkészülhessen fakidőlésre, vagy a szél által az útra felhordott akadály észlelésére és kikerülésére.
  6. Hajtson lassan, a szél a kocsi alatt is tombol, negatívan befolyásolja a járművünk kezelhetőségét és hatással van a fékezés hatékonyságára is.
  7. Az útra hullott törmelék a kanyar beláthatatlan részén is lehet, ezért is mérsékelje a kocsi sebességét. Ha akadályt kerül ki, tartson nagy oldaltávolságot, nehogy egy ág beakadjon a futóműbe, ami később okozhat galibát.
  8. Ha autópályán haladunk, akkor is csökkentsük a sebességet: 60 kilométer/óránál ne nagyon hajtsunk gyorsabban. Mivel nedves úton drasztikusan megnő a féktávolság - ez persze attól is függ, hogy milyen abroncsot használunk - ezért különösen ügyeljünk arra, hogy betartsuk az ilyenkor ajánlott távolságot.
  9. A látótávolság is jelentősen csökken, ezért ügyeljünk arra, hogy kapcsoljuk be a lámpákat - de ne a vakító ködlámpákat.
  10. Menet közben figyeljünk arra, hogy ne hajtsunk bele tócsákba, azok akár mély kátyúkat is rejthetnek, tartsuk észben, hogy a fehér felfestések csúszósabbá, a fű és a vasúti sínek pedig egyenesen jégpályaszerűvé válnak.
  11. Az esőtől, a szél által lesodort levelektől csúszós úton egy hirtelen kormányrántás, nagyobb gázadás, egy erős fékezés balesetet okozhat. Kerüljük el ezeket.
  12. Viharban ne parkoljunk fa alá. Ha lehúzódik az útról, ne hagyja el az aszfaltos, köves részt, fűről, mély sárból nem fog tudni újra elindulni.
  13. A túl sűrű eső túlterhelheti az ablaktörlő lapátokat, melynek következtében egy szinte összefüggő vízfüggöny alakul ki a szélvédőn. Amikor a látási viszonyok annyira korlátozottá válnak, hogy nem látható biztonságos távolságban az út széle, vagy a másik jármű, akkor biztonságos helyen álljunk félre és várjuk meg, amíg csendesedik az eső. A legjobb megoldás az, ha egy pihenőhelyen vagy más védett területen állunk meg. A többi gépkocsivezető figyelmeztetésére kapcsoljuk be a fényszórókat és a vészvillogót.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 21:18
    Permalink

    Autópályán, nedves úton 60 kilométer/óránál ne nagyon hajtsunk gyorsabban, mert drasztikusan megnő a féktávolság?! Nedves úton és autópályán ezt a tanácsot nem fogom betartani, sőt mindenkit lebeszélek erről. Kinyírni magunkat és másokat kevésbé költségesen is lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?