Enyhül az idő, még veszélyesebb lesz a közlekedés

A kevésbé fagyos idő dacára is csúszósabbak lesznek az utak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még a legjobb téli gumival is több mint duplájára nő a fékút havas, illetve jeges úton. Márpedig az elkövetkezendő napokban ilyenekre számíthatunk.

Közlekedés szempontjából nem is tartogatott komoly kihívásokat az elmúlt néhány nap kemény fagyja. Akinek elindult az autója, az a száraz időben viszonylag háborítatlanul autózhatott. Most viszont az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedésére, a fagy enyhülésére számíthatunk, ám jön a csapadék is, hó, havas eső és ónos eső formájában. Extra óvatosság ajánlott!
Hirdetés
Hiába emelkedik a hőmérséklet, az elkövetkezendő napokban az utakat azonnal korcsolyapályává változtató ónos esőre is számíthatunk, majd visszatér a kemény hideg (Forrás: idokep.hu) Hiába emelkedik a hőmérséklet, az elkövetkezendő napokban az utakat azonnal korcsolyapályává változtató ónos esőre is számíthatunk, majd visszatér a kemény hideg (Forrás: idokep.hu)
Hogy miért? Téligumitesztünk tavaly is megmutatta, hogy míg száraz úton egy jó téli gumival 40 km/óráról 7, vizes úton ugyanazzal 7,2 méter alatt meg tudtunk állni, a jeges utat modellező nedves műgyantán ugyanehhez már csaknem 21 méterre volt szükség. Ez azt jelenti, hogy ha egy kanyart száraz úton 40 km/órás tempóval vennénk be, akkor jeges úton már a 10 km/órás tempó is sok lehet, de azt is, hogy míg száraz úton 40 km/órás tempóval haladva (a reakcióidővel is számolva) meg tudunk állni a 20 méterrel előttünk lelépő gyalogos előtt, jeges úton erre már esélyünk sincs, még 10 km/óráról fékezve is szerencse kell hozzá.
Mit tegyünk, ha féletlenül autóznunk kell? Legyünk tisztában autónk - leginkább gumiabroncsa és az aktuális útkörülmények által meghatározott - tapadási jellemzőivel. Nyárival, sokat látott (kiszolgált) télivel vagy akár négyévszakossal erős bátorság ilyenkor útnak indulni. Minden esetben ajánlott a tapadás (a közlekedést nem zavaró) próbafékezésekkel tapasztalása, de mindenképp extra adag óvatosság javallott!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    Ha csak lehet,ilyenkor kerülni kell a fékezést,motorféket kell használni és nagyon simán bánni a gázzal,kuplunggal.Indulás előtt ha lehetőség van rá,akkor tényleg jó kipróbálni a tapadást azzal hogy fékezünk egyszer,kétszer.Egy plusz tipp,ha jeges az út akkor induláskor ki lehet pörgetni a kerekeket,azért mert így kissé felmelegszenek és ezáltal jobb a tapadás.Na persze csak akkor ha nem zavarunk vele senkit és ne úgy hogy nekimenjünk valaminek.

Vélemény, hozzászólás?