És te kilátsz az autódból esőben?

Fiatal autónál is könnyedén lehet karcos a szélvédő, felderítettünk egy okot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Esőben fátyolos kilátást ad a karcos vagy akár makacs szennyeződésekkel teli szélvédő. De vajon miért lesz ilyen egy szinte új autóé?


Még tavaly előtt novemberben egy kolléga azzal keresett meg, hogy esőben alig lát ki autójából. Koros, használtan vásárolt autójának iszonyatosan karcos volt a szélvédője, így aztán nem is lepett meg az eset. Az pedig kellemes tapasztalat volt, hogy az EZ Wash Lurdy Házban szélvédőpolírozás után felvitt nanotechnológiás szélvédőbevonat iszonyatosan javította az esőben kilátást. Az viszont már engem, s persze a kollégát is meglepte, hogy hiába cserélte le autóját egy szinte újra, a tél beálltával, a sok csapadék megérkezésével, s a rövidebb nappalokkal, leginkább a korai sötétedésekkel ismét a korábbi problémával szembesült. Most viszont egy alig több mint egyéves autónál.
Nem volt mit tenni, ismét bejelentkeztünk az EZ Wash csapatához, kértük a szokott polírozást és a szélvédőbevonatot. A srácok meg is csinálták az alapos, alkoholos tisztítás utáni polírozást, aztán jött a főnök - Pálffy Zsolt, mint a minőségellenőrzés, s kérte az újbóli polírozást. Végül ő is meglepődött, hogy utána is viszonylag érdes maradt a szélvédő, s makacs karcolásokkal volt teli. Ennyire silány lenne egy új autó szélvédője? Felvetődött ez a kérdés is, viszont a megoldás nem ez lett.
Ha növényi eredetű szennyeződések lettek volna a szélvédőn, azokra egyértelműen meglett volna a megoldási javaslat: ne tessék fa alatt parkolni - persze lehet ezt mondani annak, akinek mondjuk egyedül ott van parkolóhelye. Itt viszont nagyon apró, szinte nem is azonosítható részecskék adtak érdes felületet az egész szélvédőn, illetve az egész karosszérián. Nem is nagyon tudtuk, hogy mi lehet ez. Ment a hümmögés, amikor egyszer csak kaptunk egy olyan kérdést a sokat látott mosóvezetőtől, ami egészen megdöbbentett bennünket: "Nem szokott ez az autó véletlenül sínek közelében, akár villamos- vagy vasútvonal mellett parkolni?". De, vágtuk rá, egészen konkrétan mindkettőhöz nagyon közel tölti az éjszakáit. Miért fontos ez? Mert a síneken gördülő kerekekről apró fémrészecskék válnak le, amelyek aztán az autó szélvédőjére (is) rakódnak, s a napon parkolva aztán gyakorlatilag beleolvadnak.
Hirdetés
A szélvédőn ezúttal is sokat segített a polírozás és a szélvédőbevonat, az általuk kapott jobb kilátás bőven megéri a munkáért kért 5000 forintot. Közlekedésbiztonsági szempontból abszolút ajánlható a kezelés, de még spórolni is lehet vele, ugyanis a vízlepergető bevonattal országúti, autópályás tempónál nemigen kell használni az ablaktörlőt, így a lapátok élettartama jelentősen nyújtható. Kollégánk pedig még egy javaslatot kapott: ne csak szélvédőjét políroztassa évente, hanem tüdőszűrésre is járjon legalább ilyen gyakorisággal, az apró fémrészecskék ugyanis nem csak a szélvédőn és a karosszérián, a tüdőben is lerakódnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    Nem ráönteni kell! Nyilván megvárod amíg 10 másodperc alatt elpárolog és máris nem érintkezik semmi műanyaggal vagy gumival. A normális minőségű ablaktörlőnek pedig egyáltalán nem árt az alkohol ugyanis nem oldószere a guminak. Aki ablaktörlő lapátból, szélvédőmosóból, megveszi a leggagyibbat mert “fúmennyitspóroltamezzel” az cseréltessen kétévente szélvédőt és számolja ki újra megérte-e?

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    A cikk természetesen egy bújtatott reklám a polírozást végző cégnek, ellenben a polírozás nem feltétlenül biztos, hogy jót tesz. Az újabb (a 4-5 évesen is) autók szélvédőin ugyanis gőzölt bevonatok vannak mindkét oldalon. Ezeket a polírozás gyönyörűen eltávolítja. Utána pedig hiába kennek “csúcszsupernano” bevonatot, az sohasem fogja pótolni a gyári gőzöltet! A karcolásokat úgy tudjuk a legkönnyebben megúszni ha nem járatjuk száraz üvegen az ablaktörlőt és nem a leggagyibb ablakmosót öntjük bele. Sokat segít ha havonta egyszer néhány száz forintos denaturált szesszel lemossuk a szélvédőt.

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    Mennyi “badarságot” kitalálnak, belemagyaráznak az emberek fejébe, legyen hol elszórnia a pénzét. Budapesten XIV. kerületbe lakom, a szuglói körvasútsor mentén. 10 éve a vasút mellett parkol a kocsim, autópályázni is szoktam 130 km/h-val, no meg fa alatt parkolni, de nem tapasztam ezt a problémát. Ez a cikk egy reklám, újgazdagékhoz szól, semmi több. (U.I. Esőben az ablakra kell irányítani a levegőbefúvást, nem árt a klíma sem ha van – és kilátsz)

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    —- ” Sárfogógumi ” !!!—-…….elmúltak azok az idők…..!–Mostanában már alacsony autókat gyártanak illetve a magasabb kocsik is másabbak,így a “sárfogógumi” mivel gyárilag nem szerepel az autón,nem kötelező és a Rendőr sem kérheti számon,így nem kérik számon a Hatósági Műszaki Vizsga alkalmából sem !–A teherautó az más tészta…..!–“Szélvédő polírozása ” = …mindenki maga dönti el,hogy mit vállal be…!–Inkább a gépjármű világítás terén kéne rendet tenni és csak azt a tompított illetve távolsági fényszóró izzót használni és ezt ellenőrizni,ami gyárilag belevaló !—Rengeteg autó vakít és nem csak szemből,hanem hátulról is,ez megengedhetetlen,ha valaki rosszul lát,akkor ideje elmenni a szemészetre,de persze van olyan időjárási helyzet amikor a rosszul látás indokolt,de akkor az óvatos-defenzív közlekedés is az……!!! —-

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    Igen az eső zavaró tud lenni, de még jobban zavaró amikor éjjel, városon kívül, jönnek szembe, és olyan szinten elvakít a lámpájuk hogy semmit nem látni az útból. Pedig most csak a sima világításról beszélek, nem fényszórózásról, meg tökig kivilágított kamionokról… 😀

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    A villamosoknál nem annyira a fémrészek, hanem a fékezéshez használt homokadagoló használata miatt kerül sok apró kvarckristály a levegőbe. A sárfogó gumit én is támogatom, az ilyen dzsuvás időben úszik a sárban az autó, pedig főleg Pesten megyek vele.

  • 2017.10.28. at 22:24
    Permalink

    Számomra ez ismeretlen “jelenség”, a szélvédő a normál használattól semmit sem változott új kora óta, 8 éve! De nem is parkolok remiz közelében! 😉

Vélemény, hozzászólás?