Hogyan lehet a legolcsóbb a kuplungcsere?

Fizetett hirdetés

Megnéztük egy kuplungcsere folyamatát a Kuplungviaweb segítségével

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Előbb-utóbb elkerülhetetlen a kuplungcsere egy autóban, amely jelentős költség. Jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogyan úszhatná meg a lehető legolcsóbban. Erre kerestük a választ a Kuplungviaweb közreműködésével.

Több közmondásunk is utal arra, hogy mennyire változékony az életünk, de néhány dolog mindig biztos. Nos, a kuplungszerkezet kopása pontosan ezek közé tartozik, bár tény, hogy nem lehet az idejét előre meghatározni. Nagyban függ ugyanis a felhasználás módjától. Aki többnyire városban használja a járművét, valószínűleg hamarabb kényszerül erre a nem éppen olcsó cserére. Mivel jómagam is épp ebben a cipőben járok, pontosan ismerem a gondolatokat, amelyek ilyenkor az ember fejében cikáznak.

Először is, hogy meddig húzhatom a cserét? Ugyebár először mindig a magasabb fokozatokban érezni, a kopó kuplung csúszását, majd egyre inkább az alsóbb tartományokban, egészen addig, míg végül már csak bőg a motor, de nem igazán megy az autó.

Halogatni viszont veszélyes dolog, mert adódhatnak olyan helyzetek közlekedés közben, amikor azonnal szükség van a nyomatékra, lásd egy előzés, vagy épp a nagyon meredek emelkedők. Ilyenkor bizony kellemetlen meglepetést okozhat, ha tövig nyomjuk a gázpedált, de nem gyorsulunk a megszokott módon. A második gondolat pedig a „hogyan úszhatnám meg a legolcsóbban?”. Ebben nyújthat segítséget a Kuplungviaweb, ahonnan a legkedvezőbb árajánlatot kaptam! Egy első generációs, benzinmotoros Ford Focus kuplungcseréje után érdeklődve kértem ajánlatot szakszervíztől, márkaszervíztől és egyéb nem márkákra szakosodott szerelőműhelyektől, ám a legkedvezőbb ajánlat a Kuplungviawebtől érkezett. A Ford Focus kuplungcseréjéhez szükséges alkatrészek listája egyébként nem hosszú, egészen pontosan a kuplungszett és a hidraulikus központi kinyomócsapágy szerepel rajta, amelyek együttesen 53 000 forintot tettek ki. Ehhez jön még egy futóműállítás és a munkadíj, így összesen 119 000 forintot kértek a cseréért, a többi hely mind drágább lett volna. Természetesen megfordult a fejemben, hogy sajátkezűleg ugrok neki, ugyanis léteznek bérelhető szerelőállások a megfelelő felszereléssel, ráadásul a szóbeszéd alapján „nem is annyira bonyolult” egy kuplungcsere. Az igazság viszont az, hogy ez nézőpont kérdése.
Kuplungcsere árai (Ft) - Ford Focus 1.4 (2004) kapcsán kapott ajánlatok
Bosch Car Service 151 259
CROMAX szerviz 135 018
Ford Solymár 121 950
KwikFit 147 166
Kuplungviaweb 119 000

A Kuplungviaweb nem csak egy webshop, a hozzá tartozó Blue Cars Kft. Autószerviz szakértői örömmel megmutatták, hogyan is történik egy kuplungcsere, márpedig ez egy többismeretlenes egyenlet. Ahány autó, annyiféle megoldást építettek be a mérnökök, szóval, aki még soha életében nem csinált ilyet és nem is érez kimondott késztetést ilyen kalandokhoz, inkább bízza a szakemberre. Nem biztos, hogy olcsóbban fog kijönni, ha saját kezűleg csinálja és ugye ez nem olyan feladat, ami az autó alá bekúszva elvégezhető. Sőt, nem is feltétlenül egyemberes munka.

Érdemes a lehető legkevesebb bontással elvégezni a kuplungcserét, amihez szintén szakavatott szem és kéz szükséges. Leginkább ettől függ a munkához szükséges idő is.

A Focusban például mindenképpen ki kellett szerelni a féltengelyeket, de útban lehet a futómű bölcsője is, így pedig már érthető, hogy miért szükséges a futóműállítás a csere után. Magát a sebességváltót is félre kell billenteni, majd a váltóharang leemelése is egyszerűbb két emberrel, hiszen ez egy nehéz alkatrész. Ráadásul ennek belsejét érdemes kitakarítani, hogy ne okozhasson később semmiféle problémát a benne felhalmozódott szennyeződés. Menet közben kiderült, hogy a Focus váltóbowdenjét is érdemes lenne cserélni, szóval nem várt költségek is jelentkezhetnek. Természetesen a szerviz ilyenkor értesíti a tulajdonost és egyeztetnek az előre nem látott javításokról.
Hirdetés
Ezután az új kuplung beszerelésénél is oda kell figyelni, hiszen a tárcsán egy felirat figyelmeztet rá, hogy merre nézzen az adott oldala és akkor még a kuplungközpontosító használatát még nem is említettem. Sőt, a kinyomócsapágy csomagolásában egy használati utasítás lapul, amelyen feltüntetik, hogy egy kis utómunkára is szükség lehet. Ugyanis a helyére illesztéskor előfordulhat, hogy reszelni kell egy kicsit a lyukon, amint az alábbi képen látható. Szóval, végül lemondtam arról, hogy magamnak végezzem el a kuplungcserét, mert bár érzem magamban az „erőt”, hogy belekezdjek, korántsem vagyok biztos abban, hogy nem teszek kárt valamiben a gyakorlatom hiánya miatt. Emellett több, mint valószínű, hogy legalább háromszor annyi ideig tartana, mint egy profinak, márpedig az idő pénz.

Végül fontos még megemlíteni, hogy nem érdemes a fogunkhoz verni a garast az alkatrész kiválasztásakor sem. A kuplunghoz ugyanis sokáig nem kell újra hozzányúlni, ha a megfelelő minőségű szettet választjuk ki.

Összegezve tehát a kuplungcserét úgy úszhatod meg a legolcsóbban, ha nem halogatod túl sokáig, illetve a Kuplungviaweben rendelsz alkatrészt, ahol biztosítják a megfelelő szakembereket is a cseréhez a Blue Cars Kft. Autószerviz műhelyében.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?