Prémium autómosás otthon? Megfelelő szerekkel télen is lehet

Fizetett hirdetés

Mutatjuk, mi szükséges ahhoz, hogy tényleg szép tisztává tehessük autónkat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autómosás télen különösen nehéz mutatvány, de messze nem lehetetlen.


Nyáron könnyed pancsolás, télen senkinek sem hiányzó nyűg az autómosás. Pedig a történet messze nem ilyen egyszerű. Fontos tudni, hogy nyáron sem feltétlenül járunk jól a bő vizes mosással. Elég ha a véges ivóvízkészletekre gondolunk, de az sem lényegtelen, hogy a víz után bizony vízkő marad az autón. Sőt, az a vízkő benne van a vízben mosás közben is, magyarán akkor is karcolja hajszálnyit a fényezést. A tuti módszer tehát a kosz nagyjának lemosása - legpraktikusabban gőzborotvával, majd a mikroszálas kendő és a nanotechnológiás tisztítószer használata. Utóbbiból több is van a piacon, érdemes szétnézni, hol kapjuk a legtöbb anyagot pénzünkért. Meg persze azt is ajánlott megvizsgálni, hogy például milyen szórófej van a flakonokon.
Hirdetés

Mi most a SilkGroup webáruházában pakoltunk össze egy bő 15 ezer forintnyi csomagot, ennyibe kerül a karosszériára való Nano Finish, a műszerfalápoló (Dashboard Care), az üvegtisztítójuk és az utastérben praktikus univerzális tisztítójuk, plusz a Tyre Shine, ami szenzációsan jó cucc, ha szépen csillogó abroncsokat szeretnénk. Ez a kollekció - néhány mikroszálas kendővel - alig több mint 15 ezer forint, és épp elég ahhoz, hogy autónkat tisztán tartsuk. Sokan most bizonyára dobnak egy hátast, hogy 15 ezer forint autótisztító szerekre, de kalkuláljunk azzal, hogy ennyiért 5 flakon, egyenként 750 ml-es speciális tisztítószert kapunk. Ha már lúd, legyen kövér alapon végül kárpitápolót is tettünk a csomagba, plusz még egy külső tisztítószert, hiszen nyilvánvaló, hogy az fog a leggyorsabban fogyni. Megtisztítottunk egy autót, s alig fogyott a szerekből, így biztos, hogy legalább 10, de akár 15 autóra is elég lehet a kollekció. Persze van néhány olyan alapszabály, amit figyelembe kell venni.
Bár ezek a tisztítószerek nem fognak kárt tenni az autóban, nem marják meg a műanyag vagy épp krómozott felületeket, de ha mi magunk ész nélkül esünk neki a koszos autónak, bizony összekarcolhatjuk. Fontos tudni, hogy erősen szennyezett autón csak maszatolni fogunk, ha csupán a nanotechnológiás tisztítószerrel kívánjuk azt letakarítani. A saras, vagy csak erősen poros, akár latyakos autó először gőzborotvás tisztítást kér. Ha utóbbira nincs mód, akár az is elég, ha egyszerűen vízzel körbelocsoljuk. Persze minél alaposabban előtisztítjuk az autót, annál kevesebb mikroszálas kendővel és annál gyorsabban fogjuk tudni befejezni a munkát. A tisztítás alapvetése ugyanis, hogy koszos kendővel ne dolgozzunk. Abból tehát vásároljunk bőven, autótakarítás után pedig mehetnek a mosógépbe, hogy legközelebb tényleg tiszták legyenek.
Ha csak kicsit koszos az autó, vagy ha már előkészítettük a felületet, akkor arra és a kezünkbe fogott kendőre is spricceljünk a nanotechnológiás tisztítószerből, ami a SilkGroup kínálatából kétféle lehet, a zöld színű Wash&Shine vagy a lila Nano Finish. Mindkettő általános külső tisztítószer, lemezre, műanyagra, ablakokra és fényszórókra is, utóbbi azonban masszívabb UV védelmet és kosztaszító hatást ad, megéri a felárát (belőle 3750 helyett 3499 forintba kerül egy flakon). A tisztítás a fújkálás és a törlés kettőséből áll, illetve a megtisztított autót egy másik, száraz kendővel tudjuk fényesre törölni. Az eredmény meggyőző, meggyőzőbb, mint bármilyen egyéb mosás után. A külső tisztítás i-betűjére a gumifényesítő Tyre Shine-nal tehetjük fel a pontot. Mivel ez egy erős víztaszító anyag, az ajtók gumikédereit sem árt bekenni vele. A tökéletes végeredményt itt is akkor érjük el, ha kezelés után egy száraz (természetesen mikroszálas) ronggyal áttöröljük a felületet.
Az utastérben talán még prémiumabb eredményt kapunk a Silk tisztító- és ápolószerekkel, mint az autó karosszériáján. Nem fogja helyettünk kiporszívózni a szőnyeget, de a műanyagok tisztítása itt is roppant egyszerű, a végeredmény pedig nem csak pormentesség, hanem kellemes selyemfényű és igényes illatú, portaszító felület. Utóbbi a hosszan élvezhető tisztaság, előbbi a kellemes beltéri hangulat miatt fontos. Nincs illatosító-, vagy tisztítószer-szag, épp csak egy árnyalatnyi illat. Fontos persze az utastérben is, hogy ne ész nélkül használjuk a szereket. Érdemes az univerzális tisztítóval kezdeni a takarítást, azt pedig ne az autóba locsoljuk, hanem a mikroszálas kendőre fújjuk, amivel aztán a tisztítandó felületeket áttöröljük. Utána jöhet a finomítás, például a műszerfal áttörlése a műszerfal-ápolóval, a szövetkárpitok vagy a bőrfelületek megfelelő védőbevonattal ellátása, ugyanis ilyeneket is találunk a Silk kínálatában. Bár ezek a szerek mind szilikon és oldószer-mentesek, jobban járunk ha az üvegekre nem fújunk belőlük, ugyanis azokon csúnyán fénytörőek - tapasztalatból mondjuk. Azt is, hogy nincs tragédia, ha mégis jutott valamelyik üvegre, a Silk ablakmosója simán leszedi ugyanis.
Próbánk szerint 1000-1500 forintnyi anyagköltséggel átlag feletti igényességgel takarítható le egy átlagautó. Ez nem rossz. Bele kell tenni persze a munkát, de nem kell időpontot egyeztetni a kézi mosóval, ahol messze nem biztos, hogy ilyen igényes szerekkel dolgoznak, a gépinél pedig biztosan jobb végeredményt kapunk, az autó fényezésének gyilkolása nélkül. Előnyös, ha tudjuk garázsban, akár egy teremgarázsban végezni a munkát, ugyanis télen kevéssé jó a fagyban, de nyáron sem ajánlott és nem is kellemes tűző napon. És ne feledjük, ezek a szerek csak akkor ajánlhatók az autó letakarítására, ha a kosz nagyját egyébbel leszedjük, fellazítjuk. Slaggal, nagynyomású mosóval vagy akár gőzzel - ha utóbbiakkal kombináljuk a nanotechnológiás szereket, valóban jó végeredményt kapunk.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.12.18. at 16:17
    Permalink

    Régen röhögtem ilyen jót cikken: “vízkő benne van a vízben mosás közben is, magyarán akkor is karcolja hajszálnyit a fényezést. ”

    Valóban benne van, mert van változó és állandó keménység. De ha vizet iszunk, akkor az nem karistolja sem a torkunkat, sem a gyomrunkat, sem a p*csünket használat közben. Ugyanis a vízben az állandó keménység nem nagyon okoz gondot, a változó (Ca&Mg hidrokarbonátok) is csak akkor, ha a víz elpárolgott. Akkor marad ott a “vízkő”, az is elsősorban esztétikai problémát okoz, a rászáradt vízcsepp nem bántja a fényezést. Profi vagy magára valamit is adó mosó lágyított vízzel dolgozik ennek elkerülése érdekében.

    Ha a vízben oldott ásványi sók végig oldatban maradnak (ismétlem, változó keménységet okozó sókról van szó, az állandóval nincs gond), akkor azok az égvilágon nem fogják hajszálnyit sem karcolni a fényezést. Ami tudja karcolni, azok az oldatban lévő szilárd szemcsék (akár a csapvízben lévő homok, vagy a mosás közben fellazított egyéb kosz), amiket a nem megfelelő technika alkalmazásával dörzsölünk végig a lakkon. Ezek a szilárd szemcsék pont a nem bő vizes mosásnál dúsulnak fel akár a legjobb minőségű mikrószálas rongyon is, amivel gyönyörű mosókarcokat tudunk az autóra rakni.

    Youtube tele van helyes mosótechnikákkal, csak keresni kell. A teljesség igénye nélkül: AmmoNYC, Car Clean Guru, White Details és a borotvahab-foamgunos Chemical Guys.

  • 2017.12.26. at 11:47
    Permalink

    azt nem értem, hogy egy kis porszem is sz.rrá karcolja a lakkot, nem ártana már valami öngyógyító,vagy keményebb lakkot kitalálni, mert ez rohadt gagyi.

    ha valaki nem akar karcolni, komoly berendezés kell és komolyan kell sz.pnia a mosással. lehet úgy, hgoy nem érsz hozzá a kocsihoz, -félkilószappan-meg levegőfújóval a végén. de az is max csak poros vagy enyhe sár lehozására jó, durvább sárral 1 napig is el lehet szórakozni vele.

Vélemény, hozzászólás?