Az őzek után most a szarvasokkal kell vigyázni

Októberig fokozott vadveszéllyel kell számolni az utakon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Augusztus közepéig az őzekkel, szeptembertől októberig pedig a szarvasokkal kell számolni a közúton autózóknak.


Az autóval közlekedőkre is komoly veszélyt jelenthet az állatvilág jelenlegi és elkövetkező viselkedése. A hazai nagyvadak közül az őzek párzási időszaka hamarosan véget ér, ősszel viszont a szarvasok indulnak párkeresésre. Az októberig tartó időszakig a vadak nem ésszerűen, hanem ösztönösen viselkednek, ami miatt gyakrabban és kiszámíthatatlanul jelenhetnek meg az ország útjain. Míg az állatok ilyenkor idegesebben viselkednek, az autósoknak lényegesen nyugodtabban és körültekintőbben kell közlekedniük. Napon belül kiemeltnek számítanak a hajnali és az esti időpontok, ugyanakkor szinte bárhol, bármikor megjelenhetnek, még ott is, ahol ezt tábla külön nem jelzi.
Hirdetés

Sok esetben a legjobb reakcióidővel rendelkező autósok sem tudnak bármit is tenni a hirtelen megjelenő őzekkel, szarvasokkal szemben. Amennyiben elgázoljuk az állatot, minden esetben szóljunk a rendőrségnek, akik értesíteni tudják a közeli vadásztársaságot. Ha van időnk cselekedni, akkor érdemes felmérni azt, hogy milyen veszélyekkel jár a vaddal való ütközés elkerülése. Ha túl kockázatos, akkor inkább az állat vesszen oda, mint más közlekedők vagy esetleg mi és az utasaink. Fontos még, hogy a kürt használata helyett inkább azonnal cselekedjünk, mert lehet, hogy azon a néhány tized másodpercen fog múlni egy esetleges baleset.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 14:23
    Permalink

    “Amennyiben elgázoljuk az állatot, minden esetben szóljunk a rendőrségnek, akik értesíteni tudják a közeli vadásztársaságot.”
    Persze, rögtön ez jut majd az eszembe, hogy ne csak az autómban keletkezett kárt kelljen megfizetnem, hanem még a kártérítést is az erdészet felé az elütött állat miatt…
    Amennyiben ugyanis van kint figyelmeztető tábla és annak hatósugarában történik ez, akkor így fog történni.
    Márpedig errefelé szinte egymást érik.

Vélemény, hozzászólás?