Mi a megoldás, ha esőben nem látunk ki az autóból?

Segíthet a bevonat a karcos szélvédőn? Kipróbáltuk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Esik az eső, korán sötétedik, későn kel a nap. Egyre többet kényszerülünk mostoha körülmények között autózni. Átok egy karcos, homályos szélvédő. Van gyógyír, vagy cserélni érdemes?

Ahány autó, annyi nyűg. Vannak speciális problémák és vannak olyanok, amelyek bármelyiknél előfordulhatnak. Ilyen a karcos szélvédő. Csak egy nem kellően odafigyelő, vagy épp csak a szélvédő kényességével nem kellően tisztában lévő tulajdonos kell hozzá, hogy esőben, pláne sötétben a legjobb autó szélvédője is tragikus kilátást adjon. Láttak már olyan "pedáns" tulajt, aki indulás előtt egy ronggyal végigtörli a szélvédőt, hogy az ne legyen poros? Na, ő a szélvédőgyilkos. Ő az, aki a por letörlésével valójában összekarcolja a szélvédőt, amelyen aztán a milliónyi hajszálkarc nedvesen és főként sötétben borzalmas fénytöréseket okoz.
Hirdetés

Nem kell persze feltétlenül ilyen drasztikus behatásokkal számolni ahhoz, hogy szélvédőnk zavaróan törje a fényt. Elegendő hozzá bármilyen makacs szennyeződés is. Például különböző növények, bokrok és fák nedvei. Sikálhatjuk, törölhetjük a szélvédőt, nem lesz az jobb. Ezen okból panaszkodott nemrégiben egy kollégánk is. Évekkel ezelőtt használtan vásárolt, csillaggarázsban és jellemzően forgalmas út mellett parkoló (vélhetően parkolás után nem kellő odafigyeléssel, ablaktörlővel, és nem kellően nedvesen tisztított szélvédőjű) autójából esőben alig lát ki. Kitartóan faggatott, hogy milyen megoldást tudok rá, ám az apró karcolások gyógyítására nincs sok jó megoldás. Drága a teljes szélvédő alapos, a karcokat eltüntető polírozása, és az amiatt sem ajánlott, mert a szélvédő vékonyításával torzítást fog okozni.
Mi lehet a megoldás? - morfondíroztam sokáig, mígnem beugrott, hogy a korábban már huzamosan is vallatott, s még átlagos futás felett is egy évet bőven bíró nanotechnológiás szélvédőbevonat sanszosan segíthet a problémán. Fel is hívtam mosópartnerünk, az Easy Wash Systems Lurdy Ház ügyvezetőjét, hogy helyes-e a meglátásom, szerinte is segíthet-e a bevonat a karcokon, javíthat-e az a kilátáson. Nem volt egyértelmű az öröm a kihívás kapcsán, s rögtön megtudtam, hogy hiába polírozzák finoman ők is a szélvédőt a vízlepergető bevonat felhordása előtt, a fénytörést okozó karcokat az biztosan nem fogja eltüntetni. A kezelést ennek ellenére meg lehet próbálni, ugyanis a bevonat egyrészt homogénné teszi az üveg felületét, másrészt vízlepergető hatású, s így hiába maradnak meg a karcok, azok már jóval kevésbé fognak fénytörést okozni. Ami pedig biztos: az ablaktörlővel és sokszor már mosó által is lehozhatatlan, jellemzően olajos, akár természetes eredetű, fénytörést bőven okozó szennyeződéseket is le fogja vinni a polír.
Utóbbi már a kezelés során is látszott, a szélvédő alapos, gőzös és alkoholos mosása után is jött még le sárga szennyeződés az amúgy fehér színű polírpasztával. A kezelés után - bár valóban láthatóan karcos maradt - szárazon is sokkal tisztább képet adott a szélvédő, mint korábban. Az első igazai próbát persze az esőben vezetés jelentette. Míg korábban szinte folyamatosan kellett sprickolni a szélvédőmosót, hogy ne legyen fátyolos a nedves üveg, a bevonat felvitele óta a vízcseppek nem terülnek szét, hanem cseppekbe állnak össze. A lepergető hatás már 30 km/órától érezhető, 60-70 km/órás tempótól pedig már egyáltalán nem kell használni a törlőt.
A 3900 forintos (fél év/20 000 kilométer garanciával adott) nanotechnológiás szélvédőbevonat tehát esetünkben megoldotta a problémát, a korábban fátyolos szélvédő most menet közben törlés nélkül is tiszta képet ad. (Akit érdekel a megoldás, keresse az EZWash Lurdy Ház autómosót). Ez bizony komoly biztonsági kérdés is, így mi csak javasolni tudjuk - ahogyan végső esetben a szélvédőcserét is, ám itt az szerencsére megúszható volt. Hogy arra másnál se legyen szükség, a mostani, esős évszakban javallott az elöregedett ablaktörlők cseréje. Mindenkor máskor pedig az, hogy poros szélvédőt csakis nedvesen, minél több vízzel tisztítsunk. Ha autónk sokáig parkolt poros helyen, akkor lehetőleg hajtsunk el az első benzinkútig, s ne az ablaktörlővel essünk neki az üvegnek. Amennyiben mégis a lapátok használata szükséges, akkor legalább a por nagyját igyekezzünk kirázni alóluk (amit amúgy még vizes üvegnél is ajánlott megtenni), s további aranyszabály, hogy ne spóroljunk a szélvédőmosóval. A jobb kilátás bőven meg fogja hálálni az odafigyelést.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?