Védelem a nyest és egyéb vadállatok ellen

Fizetett hirdetés

Vajon melyik nyestriasztóval járunk a legjobban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autó indíthatatlanságát okozhatja egy nyest, meg persze komoly anyagi kárt. Érdemes védekezni ellene, a módszerek között meglepően egyszerű is szerepel.


Bár a nyest a ragadozók rendjébe és menyétfélék családjába tartozik, állítólag mindent elfogyaszt, ami nála kisebb, bármilyen szemetet, s az autósok jól tudják: a gépháztetők szigetelését épp olyan szívesen tépik szét, mint ahogyan a kábeleket rágcsálják meg. Védekezni ellenük elég sokféle módon lehet, a lényeg, hogy fél az embertől és a nála nagyobb (egyéb) állatoktól is. Így aztán bármi, ami ránk vagy egy kutyára emlékeztet, az bizony elriasztja. A nyestek elleni védekezésnek vannak egészen profán és összetettebb lehetőségei is.
Hirdetés

Egy-egy mélygarázsban ugyanúgy szükség van a nyestek elleni védekezésre, ahogyan a szabadban álló autóknál is. Bárhová bemásznak, így például nem is nagyon értettem, amikor az irodai mélygarázsunknál egy téli, hétvégi autófotózás után megkaptam kérdést:

ti engedtétek be a nyestet?

Még akkor is értelmetlen lenne ez, ha amúgy zárt ajtóval lenne védve, itt viszont legfeljebb rács és sorompó van, tehát a kifejlett állapotában is legfeljebb 40-50 centis nyest, ami gépházakba, de még padlásterekbe is be tud férkőzni, ide is gond nélkül jön be, majd kezdődhet a pusztítás.
A Kauffer.hu kínálatából három, a nyestek ellen bevethető eszközt is kaptunk tesztre. Bevallom, én eddig nem használtam ilyet, mégsem adódott összetűzésem a nyestekkel. Ennek egyszerű az oka: ha rühellem is a városi kutyatartást,

a nyestek távoltartására mindenképp jók az autóink kerekeit rendszeresen levizelő ebek.

A három kapott eszközből nem is meglepő, hogy a legolcsóbb nem más, mint a "Kunagone - a természetes autó- és házőrző". Ez nem más, mint kutyakozmetikai üzletekből összeszedett kutyaszőr. Azt írják, több különböző fajtájú kutya hőkezelt szőre került a megvásárolt zsákocskába. Naná, hiszen nyilván mindenféle eb szőrét húzzák össze, a hőkezelés nyilván jó az esetleges tetvek, bolhák, kullancsok ellen, majd a vadállatok számára riasztó illatanyag is kerül még a szőrökre, meg persze viasz, ami tartósítja. A motortérbe kötözendő és 3-6 havonta cserélni ajánlott zsákocska valóban nem túl kellemes szagú, de épp ez a feladata.
A fentiekből kiolvasható, hogy a kutyaszőrös védelem előcsomagolás nélkül is működik. Sokak által alkalmazott módszer a kutyaszőr "házi" elhelyezése. Az előre csomagolt, intenzív dózis nyilván abban jobb, hogy elegendő csupán 3-6 havonta cserélni, másrészt nem nekünk kell hőálló zsákot találni és tömködni, márpedig a motortérben csakis olyat ajánlott elhelyezni. Apropó elhelyezés: a Kunagone (nem, az elnevezés nem a kutyaganéból ered, ugyanis lengyel gyártású) tetőterekbe is ajánlott, hiszen a nyestek ott is szívesen dézsmálják a szigetelést.
A kutyaszőr utáni második lépcső (ár szerint) a rágcsálóriasztó spray, amiből 2074 Ft a Motip terméke. Az 500 milliliteres töltőgázas flakonból felrázás után fújhatunk is. Nagy tudomány ebben sincsen: egy olyan filmet vihetünk fel a vezetékekre, gumikra, ami egyrészt nem károsítja azokat (legyen szó akár mozgó elemekről, így például szíjakról), másrészt a nyestek számára kellemetlen szagú. Itt nem írnak ismétlési időt, pedig időnként nyilván ajánlott "újrázni" a kezelést.
Ha "állandó" megoldást szeretnénk, az sem kerül feltétlenül vagyonokba. Az egyszerűen az akkumulátorra köthető Bottari ultrahangos nyestriasztó 3499 forint a Kauffer.hu kínálatában. Ez sem egy túlbonyolított termék. 12 V-os, 6 milliamper fogyasztású, 20-60 kHz-es ultrahang tartományban sugároz 90 dB zajszintet. A bekötés után csupán a hangsugárzót kell az autóban rögzíteni. Ezzel alighanem a kutyánkat is az őrületbe fogjuk kergetni, ha van, ha pedig nincs, jó eséllyel távol tartjuk a kerekeket locsolókat is, amik persze épp a nyestvédelemről gondoskodhatnának, már amennyiben elég gyakran találkozunk velük.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.06.01. at 18:50
    Permalink

    nyeststop.hu-n vásároltam egy nyest elleni golyót. Nem kellett vacakolnom a bekötéssel és egyáltalán nem körülményes. Azóta (lekopogom) nincs bajom a nyesttekkel.

  • 2020.06.01. at 18:51
    Permalink

    nyeststop . hu-n vásároltam egy nyest elleni golyót. Nem kellett vacakolnom a bekötéssel és egyáltalán nem körülményes. Azóta (lekopogom) nincs bajom a nyesttekkel.

  • 2020.07.30. at 13:12
    Permalink

    Én 1 hónapjva vásároltam ilyen terméket. Eddig bevált. Nyomokat hagy az autón, de a motorteret nem bántja. Ajánlani tudom a cuccot. nyeststop facebook oldalán találtam

  • 2020.12.22. at 09:19
    Permalink

    Én most elég erősen benne vagyok,a nyest okozta vezetékrágásban,2 hét alatt 100ezerbe került. kaptam kölcsön ilyen szarokat,biztosra állítom,hogy felesleges pénzkidobás. kutyaszőr 1 szatyorral van bent, van elektromos riasztó is,ugyanúgy rágja a vezetékeket,jelenleg “csak”4 visszajelző világít… Viszont vettem patkánymérget,azt elvitte az összeset amit kiraktam. Meg kap még húst fagyállóba itatva. Remélem hamarosan megoldódik a probléma. Most már addig nem is javíttatom meg,amég meg nem szünik….

Vélemény, hozzászólás?