Aranylövés Mercedesekkel – Star Experience roadshow

A legújabb és a legerősebb Mercedeseket vezettük

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha csak nagyon röviden, de a legújabb és a legerősebb Mercedeseket is vezethettük a márka palettakóstoltató turnéján. Tömény élmény!

Belehúzott a Mercedes, a világ első autógyártója, az automobil feltalálója. Hiába a legrégebbi autómárka, modelljeivel a fiatalokat célozza. Tavaly teljesen új, forradalmi S-osztályt hozott, amit ugyan még most sem sikerült vezetni, asszisztens-rendszereivel azonban már korábban is és most is volt alkalom ismerkedni. Teljesen új a C-osztály, tavaly frissült, idén még a biztonság kedvéért 9 fokozatú automata váltót kapott az E-osztály, s öregnek sem az A-, sem a B-osztály, sem a kecskeméti CLA nem mondható, újdonságként pedig itt van még a szintén kompakt GLA szabadidő-autó, s a kompaktnak semmiképp sem nevezhető új V-osztály, a Viano utódja, a kisbuszok S-osztálya.
Hirdetés

Brutális felhozatal
Újdonságait és ütőkártyáit, álomautóit pedig évről évre csokorba gyűjti a Mercedes, s a Star Experience roadshow-val turnézik szerte Európában, hogy mind a zsurnalisztáknak, mind a meglévő és nagyra becsült, mind a márka iránt érdeklődő potenciális ügyfeleknek ízelítőt adjon portékájából. Tavaly is volt ilyen, akkor a CLA volt a fő újdonság, most pedig a teljesen új C- és V-osztály, de azért itt az új A 45 AMG és CLA 45 AMG, az immár összkerékhajtással is kapható E 63 AMG, sőt a vadonatúj S 63 AMG is. Szinte csak töltelékként az SLK 55 AMG, mint a ma kapható egyetlen szívó V8-as roadster, valamint a kupé-kabriók csúcsának számító SL 63 AMG. Mindegyik különleges élmény, mindegyikről könyveket lehetne írni, a Star Experience azonban nem erről szól, nem mély, alapos ismerkedésről, inkább csak komoly emlékeket hagyó flörtölésről.

Nem csak izommodellekkel lehet ismerkedni, itt az első találkozó az új C-osztállyal, ami döbbenetesen fiatalos. Elsőre nem is értem, hogy miért készít a jellegében hasonlónak tűnő CLA kupélimuzin mellé még egy ilyen üde modellt a Mercedes. Aztán rögvest megtudom, hogy csak a stílus hasonló, ez a fiatalos stílus pedig a Mercedes - mai - stílusa, s ha formára, méretre a CLA-hoz hasonló is az új C, ez egy sokkal komolyabb autó. Míg előbbi fronthajtású, ez hátul hajt, mint egy igazi Mercedes. S míg a CLA a márka olcsó négyajtósa kíván lenni, a C-ben mindaz a biztonsági arzenál elérhető, ami az S-ben is. És ha hátulról is megnézzük, ez tényleg egy kicsinyített S.
Az ismerkedés ezúttal persze nem hosszú, a zsámbéki Driving Camp vezetéstechnikai pályán két körre van csak idő a jeges úton megcsúszást szimuláló rántópadon, s már búcsúzni is kell az autótól. A helyszín egyébként nem véletlen, idén tavasztól minden vásárlójának a zsámbéki - Európa legmodernebbjének számító - vezetéstechnikai pályán tartott kurzust ad a Mercedes a 4 éves garancia és azonos idejű (120 000 kilométerig élő) díjmentes karbantartás mellé. Ez persze csak a plusz, de jól tud jönni vevőcsábítóként a modellek mellé. Azon modellek mellé, amelyek amúgy maximálisan lenyűgözőek és akár már szinte sofőr nélkül vezetnek.
Biztonság mindenekfelett
Itt van például az új S, amiben csak utazni volt lehetőség. Megtapasztalni, hogy modern baleset-megelőző rendszereivel az új S 50 km/órás tempóig valóban képes teljes mértékben elkerülni a gyalogosgázolásokat (72 km/órás tempóig jelentősen mérsékelni a sérülést). Hogy az előrelátó, az utat kamerával pásztázó, a légrugókat előre hangoló Magic Body Control tényleg képes szó szerint eltüntetni egyes úthibákat, úthullámokat. Hogy a hátsó szenzorokkal ellátott autó annyira figyelmes, hogy képes lámpánál ácsorgásnál féklámpáinak fényét csökkenteni, hogy ne vakítsa az S farát bámuló sofőröket - már amennyiben az S vezetője olyan maradi lenne, hogy saját maga áll a féken, amikor az autó saját maga is képes az araszolás közbeni megállásra.
Hogy van kamerafelismerő? Ma már nem kunszt, az viszont igen, hogy behajtani tilos táblán áthajtva a sofőr vizuális és akusztikus figyelmeztetést is kap. Parkolóasszisztens? Nem csak az S-ben, a kisebb Mercikben is van, nem csak párhuzamos, hanem merőleges parkoláshoz is, nem csak beálláshoz, hanem kiálláshoz is. Hogy van távolságtartós tempomat? Természetes, ahogyan az S-nél az araszolófunkció (Stop&Go Pilot) is, az viszont még kissé szokatlan sci-fi, hogy sztereó kamerájával az elöl haladó autót követve is képes önmagát kormányozni a bálna, hogy a sofőr akkor is képes legyen teljes figyelmével egy fontos telefonhívásra figyelni, ha az útburkolati jelek hiányoznak vagy nem egyértelműek. Mint azt megtudom, törvényi előírás, hogy a rendszer csak akkor működhet, ha a vezető egyik keze a kormányon van. Azért a technika fitogtatására a közúttól elzárt helyen tartott bemutatón ment akkor is, amikor a tréner látványosan az S steppelt bőrbe varrott műszerfalán pihentette kezeit. A sztereó kamerák sok más mellett a keresztirányú forgalmat is figyelik, szükség esetén azt észlelve is vészfékezésbe kezd az S. Természetes, hogy a Pre Safe baleseti helyzetre előkészítés filozófia értelmében van övelőfeszítés, az új S-ben azonban a hátsó utasok már övlégzsákokat is kapnak, és mint számos egyéb Mercedesben, már van Pre Safe Plus is. Nem csak menet közben, hanem akár parkoláskor is észlelheti radarjaival a vészhelyzetet egy Mercedes. Ha távolról hirtelen érkező autót „érez”, akkor villogtatni kezdi féklámpáit, s fékeit is befeszíti. Pusztuljon csak az autó, mintsem esetleg az előtte áthaladó óvodáscsoport. A rendszer egyébként menet közben is aktív, ám a sofőr által felülbírálható.
Csapatni is lehet
De nem csak a biztonságról, a dinamikus autózásról is szól a Mercedes. Hiszen tudjuk, fiatalos márka, ami a versenypályán is jelen van – gondoljunk csak a DTM-re vagy a Forma-1-re. A zsámbéki gyorsasági ívre is felsorakozott úgy 3000 lóerő hét autóval, melyből az első egy A 180 a maga 122 lóerejével. És az diktálta a tempót! Nem rosszul, ugyanis a gyári instruktorok igencsak tudnak vezetni – lehetett tapasztalni itt is. És tényleg, kaphatott rendesen, de azért meglépni persze nem tudott a konvoj elől, melynek szerencsére minden tagját sikerült egy kevéskét, mindössze egy-egy környit, de meghajtani, megízlelni. Természetesen a nyitható keménytetős SLK-t is zárt tetővel és felhúzott ablakokkal, hiszen a biztonságra versenypályán is figyel a Mercedes.
Szóval SLK, először azt, annak is csúcsváltozatát, az SLK 55-öst hajthattam. Kezdésnek abszolút nem rossz a 422 lóerős, 5,5 literes V8-as roadster, ami szerény 4,6 másodperc alatt van százon. Hogy én jutottam-e vele odáig? A fene se tudja, nem a kilométerórát néztem, inkább az íveket, a pálya szélét, és persze hallgattam a V8 mesés hangját, élveztem a hátsókerékhajtást – már amennyire lehet egy nem egész egyperces rövid körön, első ízben. Aztán gyors csere, üdv az A 45 AMG-ben, ami ugyebár turbós és csak 2,0 literes, ellenben jelenleg 360 lóerejével a világ legizmosabb szériagyártású kétliterese. Baj, hogy négyhengeres? Szerintem nem, mert így is mesés hangja van, igaz, a kipufogó felől. Kis kompakt iszonyat erővel. Alapból persze nem hátsó-, hanem fronthajtással, de amint az első kerekei megcsúsznának, kapnak a hátsók is a hajtásból, az A 45 AMG ugyanis 4Matic modell, és ez is tudja a 4,6 másodperces 100 km/órára gyorsulást. Nem kell ennél több, nem kell az utána próbált E 63 AMG S, ami ikerturbós 5,5 literes V8-as 585 lóerővel, állandó összkerékhajtással és önzáró hátsó diffivel, no meg 3,6 másodperces 100 km/órára gyorsulással. Kiautózhatatlan, versenypályán is annak tűnik, legalábbis nekem, a földi halandónak. Meg aztán az A 45 AMG 14 millió forintos alapára még valamennyire belátható, a magyar valóságban is elképzelhető összeg, egy ilyen E pedig még annak is több mint a duplájába, 33 millióba kerül.
Pedig nem is az E itt a csúcsmodell, az a Mercedes középső limuzinja, itt van viszont a kupé-kabriók csúcsa, az SL. Igaz, nem az SL 65 AMG übercsúcs-verzióval, „csak” a 63 AMG-vel. Tavaly már találkoztunk vele egy jó barátunknak köszönhetően. Akkor viszont nem a végleteken autózásról szólt a fáma. Most viszont követni kell a felvezetőautót. Taposni kell a gázpedált. Persze nagyon azért nem, hiszen az ikerturbós, itt Performance Package nélkül „mindössze” 537 lóerős 5,5 literes V8-as az E kivételével mindenkit le tudna lépni 4,3 másodperces sprintjével. De nem teszi, ez a viszonylag nagy, mégis csupán kétüléses tepsi legalább annyira szól a kényelmes utazásról, mint a versenypályás csapatásról. Sőt, a kettőről együtt. Itt szinte utazunk a többi AMG között. A váltó amúgy itt is ugyanúgy kettős kuplungos, mint az SLK kivételével a többi próbált AMG-ben is. A váltási érzet ezért nem is mindig olyan finom, mint annál a jó öreg 7G-Tronickal.
Mi jöhet még az SL után? Nem, S-ből hiába van már AMG, azt még úgy sem, úgy pláne nem vezethetjük. Van viszont még AMG limuzin, a kecskeméti CLA, ami alapjaiban A-osztály, azaz ugyanúgy 360 lóerős, 2,0 literes négyhengeres viszi azonos paraméterekkel. Lényegében ugyanazt a műszerfalat nézem, mégis inkább barátom az A, amit fehér után pirosban is sikerül hajtani. Dögösebben is néz ki úgy, mégis a fehérrel sikerül menni az összes közül a legjobbnak érződő kört. Köridő? Nem tudom, hogy mennyi volt, de egyenletesen, jó lendülettel, jó íveken sikerült autózni. Talán azért, mert ismét a minden bizonnyal mindannyiunknál fényévekkel jobban vezető tréner ment előttem. Én pedig követtem. Nem épp pihentető feladat, mégis élmény és móka.
Higgadtan is jó
Levezetésként még meghallgathattuk, hogy a Mercedes intelligens fényszórója ma már a LED-technikát alkalmazza mindenre, tompított- és távfényre is, utóbbit éjjel sosem veszi le, csak foltokban kitakarja, hogy senkit se vakítson. Meghallgathatjuk a legújabb Burmester hifit, majd közúton is kipróbálhatjuk, hogy mit tudnak a legújabb Mercedesek, illetve azok egy része. C-osztály, V-osztály egyaránt fenekem alá kerül (róluk később részletesen, külön „dolgozatban”), az SLK-t pedig egy kicsit a 200-as alapverzióval is vezethetem. Ezúttal nyitott tetővel, üstöllés automata (7G-Tronic) váltóval. Untig elég az 1.8-as kompresszoros motor 184 lóereje.
A nap süt, minden élmény megvan. Könnyű úgy kiszállni, hogy „akkor hol kell aláírni a megrendelőt”. Hiszen egyvalami mégiscsak hiányzik a Star Experience-ből, a saját család, jó lenne valamelyik autó hazavinni, s szeretteinkkel együtt autózni. Mindenki eldöntheti, hogy mibe férne bele: elég egy kétüléses SLK, kellene azért legalább egy A 45, vagy nagy a família és V-osztály kellene? Mindenre van megoldás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?