Az új C3-mal élre tör a Citroën

Beindul a Citroën, az új C3 csak a kezdet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itthon is rendelhető a Citroën C3 új generációja, amely igazán üde színfoltot hozhat a hazai utcaképbe, hiszen tucatáron kínál egyéniséget.

Nehéz ma már olyan „rossz” új autót találni a piacon, amiről képességei alapján tényleg csak lebeszélni tudnánk a potenciális vevőjelölteket, ám ezen örvendetes trenddel együtt a kategóriák, sőt a márkák uniformizálódása is megfigyelhető. Pláne most, hogy a legtöbb gyártó zömében SUV típusokra és villanyautókra fordítja fejlesztési forrásait. Így tehát nyilván érthető, hogy igazán örömmel fogadjuk az olyan egyéniségüket előtérbe helyező, extravagáns márkákat, mint a Citroën, és persze új típusaikat, amilyen a hazánkban most debütált harmadik generációs C3. Nagyon érdekes elegye az új Citroën C3 az egyszerűségnek és az egyedi kifejezésmódnak. Hiszen megjelenése kívül-belül egyaránt közel olyan változatosan formálható a használó ízlésvilágához, mint a jóval drágább prémiumminik esetében, mégis megmaradt – jó értelemben vett – egyszerű, praktikus, ötajtós kisautónak. Az új C3-at továbbra is csak ebben az egy karosszériaváltozatban kínálják, ám külseje ügyesen „crossoveresíthető”, így azoknál is tetszést arathat, akik eredetileg egy SUV személyében gondolták megtalálni álmaik autóját. Az olyan utólagos kiegészítőkkel, mint például az oldalsó Airbump műanyag elemek, a színezetlen sárvédőburkolatok és a lökhárítók alsó műanyag toldatai, az új C3 is majdnem egy SUV – de mindenképp egy crossover – benyomását kelti, és azok minden előnyét sikeresen ötvözi a kisautókéval. A hazai bemutatón egyrészt éppen az új C3 egyéniségére, egyediesítési lehetőségeire igyekeztek felhívni a figyelmet, hiszen ez az újdonság egyik legnagyobb értéke. Az új C3 ára abszolút igazodik a konkurensekhez, így ezen nem múlhat a sikere, mivel hasonló motorteljesítménnyel és felszereltséggel körülbelül annyiba kerül, mint a legtöbb olcsó kisautó – konkrétan a Renault Cliót és a Ford Fiestát hozták fel példaként. A kínálatba sem gabalyodnak bele a vevők, hiszen egy benzines és egy dízelmotor közül választhatnak, utóbbi 2, a benzines 3 teljesítményszinttel érhető el. Pontosabban az 1,2 literes, háromhengeres benzines 68 és 82 lóerős változatai mellé majd csak tavasszal érkezik a turbófeltöltővel már 110 lóerős csúcsváltozat, amely itthon kizárólag hatfokozatú automataváltóval érhető el. A benzinesek közül érdekes módon csak ez utóbbi kaphat stop-start rendszert. (Műszaki adatok a nemzetközi menetpróbáról írt cikkben.)
Hirdetés
Az 1,6 literes dízelmotorok 75 és 100 lóerős kivitelben érkeznek, az alapkivitelt mellőzve, Feel és Shine felszereltségi szinttel. A csak a legolcsóbb, 68 lóerős benzinmotorral hajtott, 2,99 millió forintos alapváltozathoz elérhető Live felszereltség kivételével piros, fehér, fekete, valamint a karosszéria színével egyező tetővel rendelhető az új C3. A 9 választható külső árnyalathoz 4 belső hangulat választható, ami nem csak a színekben, hanem eltérő kárpitozásban, díszítőelemekben és összességében valóban abszolút más és más stílust sugárzó enteriőrben nyilvánul meg. Már a 2,99 millió forintos belépőmodell is alapáron adja a sávelhagyást jelző és a táblafelismerő rendszert, légkondicionáló viszont nincs benne. Ezenkívül a kategória legnagyobb kesztyűtartója, az elődnél 90 milliméterrel hosszabb tengelytáv jóvoltából 22 milliméterrel nagyobb hátsó lábtér és a nem egészen 4 méteres karosszériahossz ellenére is 300 literes csomagtartó szintén alapáras. Az extralistáról többek között holttérfigyelő, emelkedőn indulást segítő rendszer és tolatókamera is kérhető, a második generációs C3 különlegessége, a panoráma-szélvédő viszont nem. Helyette hatalmas üvegtető rendelhető, elhúzható rolóval, méretéhez képest kedvező, 125 ezer forintos áron. Azonban az új C3 is tartogat máshol nem elérhető extrát, ez a szélvédő mögé épített kamera, amely a lassulásérzékelő jelei alapján érzékeli, ha baleset történt és automatikusan eltárolja a csattanás előtti fél és az azutáni egy percet. Ezenkívül pedig bármikor képes fotót és videót rögzíteni menet közben, amit akár automatikusan megoszt a beállított csatornán. Okostelefonunk MirrorLink és Apple CarPlay rendszereken keresztül csatlakoztatható az autó multimédiás fejegységéhez. A fentiek mellett az új C3 szintén kiemelkedő értéke a kényelem. Nem akar sportos lenni, nem rázza le az utasok veséjét a hazai utakon sem, mert a vezetési élményt esetében a kellemes rugózás, az úthibák finom kezelése jelenti. Persze így nem is a Citroën a kanyarbajnok a kategóriában, de ez nem is célja. A hazai menetpróba első benyomásai alapján a pesti utakon is kényelmes új C3 részben annak köszönheti komfortosságát, hogy kerekei nagyok, egy kategóriával feljebb jellemző méretűek. Az alapáron 185/65 R 15-ös abroncsok szélesebb 16 vagy 17 colosra cserélhetők, és még a menetpróbára hozott 205/50 R 17-es gumikkal is kényelmesnek tűnt az új C3. Az autó minősége is meggyőző, csupán egy apró zizegés a műszerfal mögül törte meg olykor az utastér csendjét a pesti utakon. Francia autótól egészen furcsa módon pontos és jól kapcsolható a váltó, a kar nem lötyög, sőt, inkább túlságosan is erős a rugó, aminek ellenében oldalra mozdítható.
Az új Citroën C3 árai
Modell Akciós ár [Ft]
Citroën C3 PureTech 68 Live 2 990 000
Citroën C3 PureTech 68 Feel 3 290 000
Citroën C3 PureTech 82 Feel 3 440 000
Citroën C3 PureTech 82 Shine 3 940 000
Citroën C3 PureTech 110 Shine aut. 4 810 000
Citroën C3 BlueHDi 75 Feel 4 050 000
Citroën C3 BlueHDi 75 Shine 4 550 000
Citroën C3 BlueHDI 100 Shine 4 950 000

A jelenlegi szabványok adta értékeknél reálisabb fogyasztási adatok érdekében a Peugeot/Citroën újfajta mérési módszert fejlesztett ki, például bekapcsolt légkondicionálóval, terhelt állapotban mérve autói fogyasztását. Ily módon mérve az új C3 átlagfogyasztása a 75 lóerős dízelmotorral 4,9 liter, a 110 lóerős, automataváltós benzinessel 6,8 liter, míg a 82 lóerős, kézi váltós benzines modellel 6,0 liter. Utóbbit próbáltuk mi is, s a hidegindítást követően némi bemelegítéssel, lámpákkal sűrűn tarkított városi forgalomban megtett néhány kilométer után valamivel 8 liter alatti értéket mutatott a fedélzeti számítógép. Az új C3 bemutatóján azt is megtudtuk, hogy a Citroën megújulási programja ezzel a típussal pörög fel igazán, annak érdekében, hogy ügyfél-elégedettség szempontjából dobogós helyre kerüljön a márka és a piac legkényelmesebb autóit kínálja. Egyéb értékei mellett az új C3 valóban kategóriája legkényelmesebbjének mondható, stílusát pedig a fenti kisfilm írja le legjobban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Sose volt még francia autóm, eljött az ideje… Le kell cserélnem a nagy, még garanciás limusinomat egy kisebbre, kevesebb lóerővel. A C3 gyönyörü, azonnal megfogott, a próbaúton kényelmesnek, fordulékonynak bizonyult- szuper, csajos autó- remélem a fogyasztása is megfelelő lesz. A fanyalgók autóját pedig megnézném… Egyébként mindenkinek mások az igényei, nekem fontos, hogy gazdaságosan fenntartható, megbízható autóm legyen-5 év garanciával!!Az pedig hogy mindenkinek megakad majd a szeme rajta csak hab a tortán-merthogy így lesz, az tuti!!

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Az tök jó, mikor valaki rákattint egy francia/ olasz/ német/ amerikai/ stb. autóról szóló cikkre, elolvassa (jó esetben) majd kommenteli, hogy neki mennyire nem kellene ez a sz@r. Most az ilyenek trollkodnak, vagy savanyú a szőlő, esetleg az a cél, hogy kiolvassák az egész internetet, tekintet nélkül arra, hogy érdekel- e vagy sem?

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Ezt mindig ideírja valami zöldfülű, aki életében nem ült még ilyen képernyővel szerelt kocsiban.
    Elárulom, szinte mindegyik úgy van megcsinálva hogy kb. 5×5 centis vagy nagyobb “gombokat” nyomkodsz az érintőképernyőn a hőfok és a szellőzés módosításához. Ezt ki lehet tenni fő képernyőnek, de egy közvetlen gombbal is elérhető. Aki nem tudja vezetés közben eltalálni a kormány mellett kb. 10 centire lévő képernyőn ezeket a nagyméretű piktogramokat, az miért találná meg könnyebben a középkonzol aljánál az apró tekerentyűket, bizgentyűket, kapcsolókat??? Meg kell szokni, ugyanúgy ahogy a klímapanel is más-más minden kocsinál, utána szinte vakon is megy. De szó sincs a menürendszerben keresgélésről, vakon barangolásról! Ha valaki sűrűn állítgatja akkor kiteszi fő képernyőre a klímát és ott van a szeme előtt minden. Nem értem miért kell folyton okoskodni. Az amerikaiak meg sík hülyék, nekik még a mikróra is ráírják hogy ne tegyél bele macskát, a külső tükrökre meg hogy a tárgyak valójában kisebbek mint amit a tükörben látsz, velük kár példálózni.

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Zöldike, vedd már tudomásul, hogy nem mindenki olyan sügér, hogy ellenállhatatlan vonzalmat érez a világ legótvarabb márkái iránt(Alfa, Rover), és ezzel nem elégszik meg: hirdeti, hogy igenis bátran megvehetők, mert jók – te, Greenworld polgármestere garanciát vállalsz erre. Mindezt egy-két autóról szerzett személyes tapasztalat alapján. Aham.

    Biztos ismered a mondást:”Okos ember a más kárán tanul, a h***e meg a sajátján.” Be lehet fejezni a nevetséges fanboykodást, szánalmas vagy. Inkább menj el megint egy tetszőleges európai autószalonra, legalább addig sem vagy itt:)

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    “…használtan jó kocsit vehessek olcsón…”

    A francia azért olcsó használtan, mert [b]lutri[/b].Te is majd egyszer csúnyán aknára fogsz futni, mint sok francia-autó tulaj, aztán nem hirdeted majd tovább az igét. Mások egyszerűen nem merik bevállalni a francia autó vásárlásával együtt járó óriási rizikót, és ezért nem buták, hanem óvatosak: alaposan átgondolják, mire költik a pénzüket. Az ember már csak ilyen: szeret biztosra menni.

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Javított változat :-DDDDDD

    Útálom a francia autókat, de ha jól meggondolom a franciákat is!!! Ez az autó már nálam kiverte a biztit, kellene a fa.., nem annak sem.

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Nem az érintőképernyővel van baj, hanem azzal, hogy ész nélkül olyan dolgokat is oda raknak, amiket gyakran használna az ember, és néha ráadásul menüben kell értük barangolni -> ugyanolyan veszélyes mint a joggal tiltott kézből telefonálás.

    Pont ezt kritizálom, hogy néhány korai fecske kezd már erről lejönni, mert rájöttek, hogy nem veszik, vagy éppen USA-ban visszaviszik emiatt a kocsit (ott lehet érdekes módon…). Erre a Citroen meg most kitalálja…

    Pl. a klíma az még automata vezérléssel is olyan, hogy gyakran állítgatod, mert egyrészt nem biztos, hogy neked éppen jól állít, főleg ha a régebben szokásos 2-4 beltéri érzékelő helyett ma már sokszor csak egy van és pl. semmit nem tud kezdeni azzal a rendszer hogy téged oldalbaver a tűző nap.

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Ez csak azoknak tűnik fel, akik (mint Te és én is) vezetni akarnak.
    A nagy része azonban nem akar vezetni, csak autóval eljutni A-ból B-be. És nekik ezen keresztül majd könnyebben el tudják adni az önvezető autókat…

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Nem értem a gyártók részéről az érintőképernyők alkalmazását. Ez tuti valami marketinges találmány. A probléma az vele, hogy a képernyőt nézned kell, míg a gombok helye megjegyezhető és kitapogatható. De ha oda is nézel, akkor is csak egy pillanatra, és nem kell a harmadik almenüben keresned a különböző funkciókat. Lassan szórakoztató központot csinálnak az autókból, pedig az ember feladata még mindig elsősorban a vezetés, minél nagyobb odafigyelés mellett. A navigáció és a hifi az, amihez kell a képernyő. A hangerőt, csatorna/zeneszám/könyvtár léptetést akkor is a gombokon hagynám.

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Mivel szinte minden új autóban már érintőképernyő van, csak emiatt nem fognak vevőket veszteni, mert csak azért, hogy a régi, megszokott kapcsolók legyenek senki sem fog fapados autót venni. Rád kényszerítik, majd megszokod hogy ilyen és kész.
    (én a TPMS-szenzort nem szeretem, mégis ott van)

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    Szemből mint egy C4 Picasso, oldalról mint egy Cactus de annál lényegesen “dizájnosabb”. Megvan benne a cool-faktor, simán vennék az előző francia után ha nem kisautó lenne 🙂

  • 2017.10.28. at 00:00
    Permalink

    [i]Csak az alapváltozat kap hagyományos kezelőszerveket a fűtés-szellőzés kezelésére, a többiben az érintőképernyőről intézhető ez is[/i]

    Nem tudom miért nem jönnek rá a gyártók, hogy ezzel több vevőt buknak, mint nyernek….

Vélemény, hozzászólás?