Ősszel érkezik az új Honda Jazz

Íme a Honda legkisebb és legújabb modellje, az új Jazz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sportosabb külsővel, sok újítással és kategóriájának legnagyobb térkínálatával száll harcba a vetélytársakkal a harmadik generációs Honda Jazz.


Több mint 30 éve, 1983-ban jelent meg a Honda Jazz/City névre keresztelt miniautója, amely mindössze három évig volt piacon és a mai generációkba nem is számítják bele, legalábbis az európai piacon. A modell hosszú szünet után 2001-ben indult ismét útjára. A külső és a belső méretek jóval terebélyesebbé váltak, mint a '80-as évekbeli modellnél. A Jazz azóta már két generációt is megért, idén pedig megérkezett a teljes egészében megújult harmadik generáció. Sziluettjét megtartotta, a külső azonban jóval karakteresebb és dinamikusabb megjelenést kapott.
Honda Jazz, 2015 - méretek
Hosszúság (mm) Szélesség (mm) Magasság (mm) Tengelytáv (mm) Csomagtér (liter)
3995 1694 1550 2530 354/1314

Hossza 95 mm-rel nyúlt meg, a tengelytáv 30 mm-rel nőtt az elődhöz képest, amelynek elsősorban a hátul ülők örülhetnek. Az új platformnak köszönhetően a belső tér helykínálata tovább nőtt, a márka Mágikus Ülésrendszere pedig mindennél sokoldalúbb variálhatóságot kínál. A Jazz ezzel kategóriájának legnagyobb és legpraktikusabb bel- és csomagterével rendelkezik. Minőségi és puha tapintású anyaghasználatával még komfortosabb és kellemesebb belsőt kapunk.

Az új platform nem csak a belső térre van jótékony hatással. Elődjéhez képest 12 százalékkal könnyebb a karosszéria, amely ugyanakkor merevebb is lett. Az átdolgozott futómű még stabilabb úttartást és agilisebb vezethetőséget kínál. A megfelelő lassulásról elöl és hátul is tárcsafék gondoskodik. Ezen kívül már alapáron számos elektronika gondoskodik az aktív biztonságról: ABS, elektronikus fékerőelosztó, menetstabilizáló elektronika és emelkedő asszisztens segíti a vezetőt.

A harmadik generációs Jazz egyetlen motorral érhető el. Az 1,3 literes változó szelepvezérlésű i-VTEC 102 lóerőt és 123 Nm nyomatékot teljesít. Az új egység a korábbi 1,4 literes erejét és dinamikáját ígéri a szintén korábbi modellben megtalálható 1,2 literesre jellemző fogyasztási értékekkel. Az Euro 6-os normákat teljesítő benzines akár 4,6 liter benzinnel is megelégszik 100 km-re vetítve.

A korábbi ötfokozatú manuális váltót egy vadonatúj hatfokozatú váltja, mellyel 11,2 másodperc alatt ér nulláról 100 km/órára, végsebessége pedig maximum 192 km/óta lehet. Opcionálisan elérhető lesz egy fokozatmentes CVT is, amely a kézi kapcsoláshoz hét kapcsolható sebességfokozatot szimulál. Számos finomhangoláson esett át, melynek köszönhetően 0,2-0,4 literrel kedvezőbb fogyasztást is elérhetünk 100 km-en a manuálissal szemben. A CVT-s Jazz gyorsulása ugyanakkor gyengébb, kereken 12 másodperc szükséges a százas sprinthez, végsebessége is alacsonyabb, 183 km/h.
Honda Jazz, 2015 - motorkínálat
Motor 1.3 iVTEC
(manuális)
1.3 iVTEC
(CVT)
Emissziós norma Euro6
Összlökettérfogat [cm3] 1318
Hengerek/szelepek száma 4/16
Váltófajta/-fokozat kézi/6 CVT
Teljesítmény [LE (1/min)] 102 (6000)
Nyomaték [Nm (1/min)] 123 (5000)
Végsebesség [km/h] 190 183
Gyorsulás 0-100 km/h 11,2 12,0
Fogyasztás vegyes [l/100 km] 5,0 4,6
CO2-kibocsátás [g/km] 116 106
Saját tömeg [kg] 1066 1092

A vezető tájékoztatásáról és az utasok szórakoztatásáról gondoskodó infotainment rendszer idén az új CR-V-ben mutatkozott be, a Jazz is ugyanezt az egységet kapja meg. Az Android alapú Honda Connect rendszer a Garmin navigáció mellett, WiFi, Bluetooth, HDMI és MirrorLink kapcsolatot is kínál. Az érintésérzékeny kijelzőn a magasabb felszereltségű modellekben a tolatókamera képe is megjelenik, amely a parkolások során a felülnézeti képet is támogatja.
Hirdetés
A vezetéstámogató rendszereket elnézve szintén kategórián felüli kínálat jellemzi a legkisebb Honda modellt. Alapesetben az összes kivitel megkapja a városi vészfékasszisztenst. Ezen felül elérhető lesz a táblafelismerő rendszer, amelyet az intelligens tempomat egészít ki. Az autó így képes arra, hogy a táblákat felismerve automatikusan az adott útszakaszon megengedett sebességre lassítson, mindezt önműködően. Ezen kívül távolsági fényszóró asszisztens és sávelhagyásra figyelmeztetés is megtalálható az extrák között.

Honda Jazz, 2015 - árak
Felszereltség Listaár
Trend 3 699 000 Ft
Comfort 3 999 000 Ft
Elegance 4 479 000 Ft
Trend CVT 3 999 000 Ft
Comfort CVT 4 299 000 Ft
Elegance CVT 4 779 000 Ft

A megújult Honda Jazz értékesítése ősszel indul, a pontos árakat a fenti táblázat tartalmazza. A metálfény felára egységesen 99 ezer Ft. A japán autóknál jól megszokott felszereltségi szintekkel lesz kapható, összesen három különböző áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség az egyes extrák összelegózására, mint ahogy azt az európai versenytársaknál megszokhattuk. Talán ez lesz a legnagyobb hátránya, mivel sok területen valóban a kategória egyik legjobbjának ígérkezik a Jazz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?