Tudod mi változott idén a Ford Mondeón? Eláruljuk!

Fizetett hirdetés

Nem csak egy új krómcsík a Ford Mondeo idei újdonsága

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tíz év múlva vélhetően csak a típus legnagyobb rajongói fogják tudni, hogy milyen változásokat hozott a Mondeo életében 2018 tavasza, most viszont érdemes tudni róla.


Bár már 2014 ősze óta fut az aktuális Mondeo, komoly frissítést még nem kapott. Igaz, nem is nagyon hiányzik neki. De aki igazán szemfüles, már nyár óta láthat olyan kombikat, amelyek farán egy új króm díszléc szerepel, s ez mégiscsak árulkodik arról, hogy változott valami. Az idén 25 éves Mondeo változásairól a szintén 25 éves Auto-Fort egyik flottaértékesítőjét, Gabay Istvánt faggattuk ki, s meg is tudtuk, hogy többről van szó, mint egy apró optikai módosításról.
Hirdetés

Nem egyedi, hogy a gyártók a facelifteken túl is variálnak modelljeiken, s ez így történt a Mondeo esetében is. Bár a leginkább szemfüles szemlélők is csupán a kombikon láthatnak minimális változtatást, az ugyanis az említett krómcsíkon túl teljesen LED-es, az ötajtóséhoz hasonló kialakítású hátsó lámpát is kapott, ennél sokkalta fontosabb módosítások is történtek. Például az, hogy a Ford már tavasszal felkészült a szigorított (Euro 6.2) károsanyag-kibocsátási normákra, s ennek megfelelően módosult a Mondeo kínálata is. Kiesett a 2,0 literes benzines, de nem csak tisztább, izmosabb is lett az 1,5-ös turbós, ami itt még négyhengeres, s a korábbi 160 helyett már 165 lóerős. A dízelek maradtak a korábbi 150 és 180 lóerős 2,0 literesek, s esetükben fontos elmondani, hogy AdBlue folyadék nélkül tudják hozni a szigorított emissziós norma előírásait. Továbbá is választható az egyelőre a csakis a négyajtósból elérhető hibrid, ami jövőre már kombiként is kapható lesz.
Hogy melyiket veszik legnagyobb számban? Továbbra is a 2,0 literes, 150 lóerős dízel a kedvenc, a legtöbb céges vásárló számára ez a megszokott választás, ugyanakkor jól látható, hogy egyre többen nyitnak a benzinesek felé, s az Auto-Fort tapasztalatai szerint ők sem csalódtak. Utóbbi tapasztalatot nyomatékosítja, hogy nem szerény számú vevő véleményéről tudnak, hiszen a két évvel ezelőtt hazánk legjelentősebb autókereskedelmi csoportjához, a CarNet Grouphoz csatlakozott Auto-Fort 25 éves múltjával eleve meghatározó a piacon, ráadásul tavaly a piaci átlagot meghaladó, 30 százalékos növekedést tudott elérni az eladások terén.
De vissza a Mondeóhoz! Már idén is változtak a felszereltségi csomagok, pontosabban összevontak néhány opciót, ami egyrészt egyszerűsítette a gyártást, másrészt a vásárlóknak is kedvez, példaként említhető, hogy a Titanium ellátmánnyal már félbőr ülések járnak, a Business ellátmánytól alap a SYNC 3-as, navigációs és AndroidAuto, Apple CarPlay kompatibilis hifi, amin így a Google Navigáció vagy akár a Waze is kiválóan használható. A kínálat persze ma is igen sokrétű, extrák egyesével és csomagban is bőséggel elérhetők, egyebek mellett adaptív LED fényszóró, távolságtartós tempomat, ki- és beparkolásra is képes parkolóasszisztens, de még fokozott zajszigetelést adó dupla oldalüveg is választható, s az extrák nem drágák, utóbbi felára mélynyomós hifivel együtt 90 ezer forint (a Titanium és az ST-Line szinteken). Ami pedig ennél is fontosabb, s nyilván erősen hozzájárul ahhoz, hogy a Mondeo ma is kategóriája harmadik legnépszerűbb modellje, hogy igen komoly árkedvezmények járhatnak hozzá, amiről bővebbet persze csak egyedi kalkuláció alapján árulhatnak el az értékesítők - akik az Auto-Fort három budapesti telephelyén is megtalálhatók.
További jó hír, hogy bár jövőre egy komolyabb, minden bizonnyal a külső-belső megjelenést, így a műszerfalat is jelentősebben érintő igazi facelift is várható a Mondeo esetén, árszintje a mostani környékén fog maradni az előrejelzések szerint. Ugyanakkor várható egy izmosabb benzinmotor (hiszen a Focusban 182 lóerős 1,5-ös is van már), s várhatók a további hibrid verziók is, akár szintén növelt teljesítménnyel. Hogy ezekből mi és mikor lesz pontosan, az persze még a jövő zenéje. Ha megnéznéd a körbefotózott Mondeót videón is, Facebook live bejelentkezésünkben láthatod, akár a YouTube-ról is, ott jobb a kép és a hang minősége is.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.10.30. at 21:20
    Permalink

    Érdekes a cikkben a megemlített 4 hengeres 1.5-ös benyás moci megtartása. Ráadásul erősebb ( 165 Le ) változatban úgy, hogy teljesíti a legújabb környezetvédelmi normát is. Akkor mi szükség volt a 4. generációs Focus leendő vásárlóit szívatni a 3 hengeres motorral? Hiszen eddig arról szólt a fedősztori, hogy a 4 hengeres már nem tudja teljesíteni a normát…….

  • 2018.10.31. at 10:20
    Permalink

    Az aktuális Mondeo 2012 óta fut (csak két évig tartott mire ideért Európába a Fusion) a hibrid (Toyotától vásárolt rendszerrel) szintén. Nem a frissítésnek és a facelfitnek lenne itt az ideje hanem jövőre új Mondeot kellene bemutatni. Krómcsík, LED, csökkentett motorkínálat, átvariált felszerelések. Nem sokat tettek bele a dologba.

    • 2018.10.31. at 10:44
      Permalink

      A 2012-es “új modell” tulajdonképpen a 2006-os modell faceliftje. Azonos padlólemez azonos batár méretek. 2012-ben tkp az EUCD platformot tették globális Ford platformá.

      Persze a motorokat 2006 óta vagy 5ször lecserélték, meg a platformsharing is sokat változott a Volvo kiszállásával…

      • 2018.10.31. at 11:03
        Permalink

        Ez nem állja meg a helyét. A 2006-os valóban EUCD de a 2012-es CD4 platformos. Előbbin Volvók is voltak; utóbbin már csak Ford és Lincoln modellek. Megtévesztő lehet az azonos tengelytáv de minden forrás szerint ez egy másik platform.

        Mondjuk a Ford egyébként is gyakran – finoman szólva- félrevezeti a vásárlóit. A Mk.1-2 illetve a Mk.3 – 4 Fiesta páronként megegyezik; erős faceliftek és nem új modellek. Ahogy az újnak modott 2017-es Mk.7 is inkább egy faceliften átesett Mk.6 miközben a Mk.5 padlólemezén van. Ergo az új Fiesta alatt a szalonban a 2003-as padlólemez van. Ugyanez igaz a Mondeora is ahol a Mk.2 nem több mint az elődje faceliftje miközben 2007-ig az 1993-as padlólemezt módosítgatták.

        Nincs ezzel gond; csak ne marketingeljék meg hogy mennyire új mindegyik modell az alapjaitól kezdve mikor ez nettó hazugság. Ki tudja az “új” 2018-as Focus lemezei alatt milyen összeollózások vannak.

Vélemény, hozzászólás?