CITROEN XANTIA

CITROEN XANTIA

(1993 - 2001)

Pozitív


Kényelmes a hidropneumatikus felfüggesztés, tágas beltér és csomagtartó, praktikus ötajtós karosszéria, problémamentes szerkezet, jó korrózióvédelem.

Negatív


Javarészt iszákos benzinesek, eleinte kicsi, kényelmetlen első ülések, gyenge passzív biztonság.

Méret, kényelem, kidolgozás

Hosszú tengelytáv, okosan kihasználva. A modellfrissítés előtt kicsi és kényelmetlen első ülések. Hely az van bőven, elöl-hátul, pakolóhely is, a csomagtér jól pakolható. Itt is hozza az erős átlagot. Nagy, 437 l-es (kombi 618 l) csomagtere bővíthető. Megjelenése egyben a gyártó minőségjavítási offenzíváját is jelentette, így szinte meglepően tartósra sikeredett, hűen szolgál.

Különleges felszereltség

Eleinte még a megvilágított jobboldali piperetükör is extrának számított, így túl nagy elvárásaink ne legyenek. A vége felé javult a helyzet, de a szükségesen kívül nem igen tudott többet.

Ajánlott motor

Kezdjük a tetején: a 3.0 V6-hoz saját kútoszlop kell, a kétliteres sem sokkal jobb, tehát ha benzines akkor 1,8-as. Ha meg dízel, akkor közös nyomócsöves HDi '98-tól, köröket ver a régi turbódízelekre.

Fenntartási költség

Túl gyakran nem kell hozzányúlni, még a vezérműszíjakhoz sem, alkatrész van dögivel, nem is oly drága, a hidropneumatikus rész kiforrott, a HDi-k dízelpárlaton eljárnak, mi kell még?

Biztonság

Az Euro NCAP történetének legalacsonyabb pontszáma, két csillag, ebből egy áthúzva. Auuu! Eleinte még pénzért sem adtak légzsákot, később sem lett sokkal jobb a helyzet. Legalább a jellegzetesen túlszervózott fék harap és kitartó.

Típustörténet

A Citroen Xantia piacra dobása ötajtós ferde hátú karosszériával. Motorok: 1.6 (90 LE), 1.8 (103 vagy 112 LE), 2.0 (123 LE), 2.0 Turbo (150 LE), 1.9 TD (92 LE)

Szívódízel motorral is kapható: 1.9D (71 LE)

Break néven kombi karosszéria bevezetése. Activa változat elektronikus vezérlésű felfüggesztéssel. Új motor: 2.1TD (109 LE)

Új motor: 3.0 V6 (190 LE)

Modellfrissítés, gazdagabb felszereltség

Közös-nyomócsöves dízelek: 2.0 HDi (90 és 110 LE)

Modellváltás: Citroen C5 bevezetése

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre