SAAB 9-3

(2002 - 2012)

Pozitív


Erős, egyéni, prémium imidzs és kedvező megítélés, kiforrott turbós benzinesek, stílusos beltér, tisztességes helykínálattal

Negatív


Nem valami kimagasló vezetési élmény, hajtási befolyások, kissé nyers futómű, drága, a 2007-es ráncfelvarrás kívülről túl puccosra sikeredett

Méret, kényelem, kidolgozás

Ha nem is minden tekintetben éri el a prémium konkurensek kidolgozottsági szintjét és minőségi anyagválasztását, azért a 9-3-asok beltere stílusos, összetéveszthetetlen és a jellegzetes skandináv felhasználóbarátságot tükrözi. Hátul ez is valójában kétszemélyes, de úgy már egész kényelmes, egyedül a lábtér átlagon aluli, de legalább jó nagy a csomagtér, egyedi az akrobatikus pohártartó, kényelmesek az ülések elöl, figyelmes az automata ülésfűtés/szélvédő párátlanító, finoman kapcsol az automataváltó.

Különleges felszereltség

A kötelező érvényű biztonsági és kényelmi tételek az alap verziókban is megtalálhatóak, aztán ha feljebb lépünk, vagy kifogunk egy Edition vagy Anniversary modellt, ott már javában folyik a felszereltségi habzsi-dőzsi.

Ajánlott motor

Akárhová nézünk, turbós erőforrások mindenütt (egy szem belépő, 122 lóerős szívó 1.8-as, de azt inkább ne). Dízelként a Fiat-féle jó öreg 1.9-es dolgozik, (150-180 LE) dupla turbót is kaphat. Amúgy ezek közül bármelyik megteszi. Csakúgy mint a sornégyes benzines turbósok, ahol csal vérmérséklet és keret kérdése a választás (150-210 LE). Az alfa hím az összkerekes, 280 lóerős V6-os azért élmény, csak tankolni ne kéne. Különlegesség a bioetanol üzemű motorok.

Fenntartási költség

Jó hír, hogy a 9-3-as a megbízhatóbb modellek közé tartozik, mert az alkatrész és a szervizelés nem két fillér, pedig hát csak egy Ikeásított Opel Vectra, mondhatnánk...

Biztonság

Egy Saabtól az öt csillag manapság szinte kötelező elvárás, ezt a 9-3 is hozta, légzsákcsapat, kipörgésgátló kontingens és évtizedek valós baleseteiből merített tapasztalat óvja az utasokat. Emellett kiváló a lopásbiztonsága is ám.

Típustörténet

Az Opel Vectra C alapjain, sok átdolgozott elemmel megjelenik a második generációs Saab 9-3

SportCombi verzióval bővül a kínálat

Ráncfelvarrás

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre