A Volkswagen a világ legnagyobb autógyártója

Megelőzte a Volkswagen a Toyotát, a német konszern jelenleg a legnagyobb autógyártó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tavalyi adatok szerint jelenleg a Volkswagen csoport a legnagyobb autógyártó. Megelőzték a Toyotát, a japánok négy egymást követő évben voltak a legnagyobbak.


Még a dízelbotrány után is a Volkswagen felé dőlt a mérleg, az összesített 2016-os adatok szerint megelőzték a Toyotát, így a 12 márkát birtokló német óriás a világ legnagyobb autógyártója jelenleg. 10,3 millió autót, buszt és teherautót értékesítettek a Volkswagen csoport tagjai, míg a Toyota, beleértve a Lexust és a Daihatsut is 10,2 milliót. Előbbinél ez 3,8 százalékos növekedés 2015-höz képest, a japánoknál ez az adat csak 2%.
Hirdetés
Nagyban hozzájárult a Volkswagen javára, hogy Kínában, egyik fő piacukon kedvezőbben alakul az adózás az ő autóik kapcsán. Ugyanakkor a Toyotánál épp kifutott a Camry, Amerika kedvence azonban frissen meg is jelent, de már idén. Előfordulhat, hogy ez hozhat némi ugrást a Toyota számára, igaz az új amerikai elnök, Donald Trump intézkedései nem éppen kedvezőek számukra. A Toyota frissen fektetett be egy új, mexikói gyártósorba, de az elnök lépései után korlátozottnak tűnnek a lehetőségeik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:12
    Permalink

    Dehogynem fair. A Toyota előtt is ott a lehetőség, hogy cégeket vásároljon fel, terjeszkedjen, csak valahogy én a japóknál soha nem éreztem azt a fajta brutális megalomániát, mint a németeknél. A fricceknek ez a vérében van. Inkább az az érdekes, hogy éveken át sikerült a Toyotának az élen lennie azzal a 2-3 almárkával, és most is csak egy kicsivel maradt le.
    Persze, lehet árnyalni a dolgokat, de igazából semmi értelme, mert úgyis az egész világon elért globális teljesítmény számít, annak pl. nem sok jelentősége van, hogy az USÁ-ban a Toyó magasan veri a VW-t, viszont a wolfsburgiak meg Európában és Kínában jóval erősebbek. Ezek csak részeredmények. A Forma-1-ben is csak a befutó számít, utólag senkit sem érdekel, hogy ki futotta a leggyorsabb kört vagy hogy ki volt a legyorsabb a boxban.

  • 2017.10.27. at 22:12
    Permalink

    Szamomra mar abban van egy adag csusztatas, hogy nem fair osszehasonlitani egy cegcsoportot 10+ markaval, egy masikkal ami 2-3-at foglal magaban.
    Igazsagos csak es kizarolag akkor lenne, ha csak a Toyotat es csak a VW-t hasonlitanak ossze, lehetne arnyalni azzal, hogy regionkent/kontinensenkent tuntetik fel az eladasi szamokat.

  • 2017.10.27. at 22:12
    Permalink

    Sajnos ez várható volt, de a kérdés az, meg tudják-e majd tartani a koronát. Idén üldözőből üldözötté válnak majd, és üldözöttnek lenni mindig rosszabb. Mindkét óriás kapott nagy pofonokat idén, a különbség pedig elenyésző. Érdekes látni, hogy a GM-nek már gyakorlatilag semmilyen beleszólása nincs ebbe a küzdelembe, sőt egyre távolabb kerül a két “szkanderozótól”.

    Szerintem sokan lennénk kíváncsiak a további helyezésekre a 10. helyig – ha valakinek van linkje, ahol megtalálhatóak ezek, igazán beszúrhatná:)

Vélemény, hozzászólás?