RENAULT CLIO

(1998 - 2012)

Pozitív


Franciásan sikkes megjelenés (Clio), kényelmes rugózás, jó úttartás, széles motorválaszték, hatalmas csomagtartó a négyajtós Thalia esetén.

Negatív


Szűk utastér főleg a hátsó sorban, rövid ülőlapú ülések, szokatlan szögben álló kormánykerék, érzéketlen kormányzás, hosszú úton járó váltó.

Méret, kényelem, kidolgozás

Zavaróan lapos szögben áll a túl nagy méretű kormány. A 2003-as évjárattól kezdve igényesebb a belső tér. Kényelmes ülések kissé rövid rövid ülőlappal, logikus kezelőszervek. Elöl tágas, hátul viszont nagyon szűkös fej- és lábtér. Kevés pohártartó és rekesz. A lépcsőshátú Thalia csomagtartója óriási, 500 literes.

Különleges felszereltség

Fapados, fekete lökhárítóstól a bőrüléses xenonlámpásig sokféle Clio létezik, a legtöbb változat elég jól felszerelt.

Ajánlott motor

Talán a 75 lóerős 1,2-es benzines a legjobb választás. Városba elég a 60 lovas is, a 98 lóerős 1,4-es és a 110 lóerős 1,6-os elég sportos. Jók az 1,5-ös dízelek, erősek és takarékosak, teljesítményük 65-től 106 lóerőig terjed. Utcai versenyzőknek a 180 lóerős kétliteres és a 230-255 lóerős V6-os benzines való.

Fenntartási költség

A törökországi összeszerelésű Thaliákkal sokkal több a gond, a Clio viszont elég megbízható. Viszonylag drága szervizelés. A kis motorokat és a dízeleket alacsony fogyasztás jellemzi, a dízelek kényesek az olajra és a turbójukat is kímélni kell.

Biztonság

Négycsillagos Euro NCAP törésteszt 2000-ből, széria a két légzsák és az ABS. Sok Clióban van oldallégzsák is, az ESP viszont ritka.

Típustörténet

Modellváltás

Új motor: 1.6 16V. Thalia néven lépcsős hátú karosszériával is

Renaultsport: 2.0 16V (169 LE). Clio V6: 3.0 V6 (230 LE)

Modellfrissítés, 1.5 dCi-vel is kapható, RS teljesítménye 179 lóerő, a V6 255 lóerős

Modellfrissítés

Generációváltás, Campus-ként forgalmazzák tovább

Campus modellfrissítés

Thalia modellfrissítés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre