Eldobhatjuk a vezérműtengelyt?

Vezérműtengely nélküli motort mutatott be a Kínai Qoros

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem kell többé vezérműszíj-cserével bajlódni, nem kell többé megnyúló lánc miatt aggódni. A Qoros bemutatta a vezérműtengely nélküli motort.


Bár a kínai Qoros mutatta be a vezérműtengely nélküli, Qamfree nevű motort, egyéb vonatkozásai is vannak a műszaki újdonságnak. Maga az ötlet és a koncepció ugyanis a Christian von Koenigsegg Freevalve cégétől származik. A Qoros azonban sorozatgyártásig kívánja fejleszteni a vezérműtengely nélküli motort.
Hirdetés

Koncepciójuk szerint a vezérműtengely által mozgatott szelepek fölösleges megkötéseket adnak a motorfejlesztésben. Olyanokat, mintha egy zongorista mindkét keze egy rúdhoz lenne rögzítve. Az elektromos aktuátorok mozgatta szelepekkel ugyanakkor új lehetőségeket kapnának a belső égésű motorok - nagyobb teljesítményt és nyomatékot, kisebb fogyasztást és karbantartási költségeket is eredményezhet az újítás. Ezekhez persze még van mit fejleszteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 05:39
  Permalink

  Az a turbo utani kpufogo csonk eleg szep atmeroju! Gondolom hogy amikor felepul a nyomas akkor legyen hova benyomulni a tulnyomasos gazoknak ugy hogy ezzel nem fogja vissza a turbo fordulatszamat, ergo jobb gazreakcio, kisebb turboluk es gzyorsabb felporges.

 • 2017.10.28. at 05:39
  Permalink

  A forgóelosztós adagoló korában (a soros után) még az elektronikus befecskendezés szabályozás is futurisztikusnak tünt.
  Én arrólolvasnék szívesen, hogy eddig ez miért nem jött létre, inkább a vezérművet bonyolítják, hogy változtatható legyen, pedig ez tünik a legegyszerűbbnek.

 • 2017.10.28. at 05:39
  Permalink

  Ez a cég épkézláb autót még nem kínál a kontintensen, világszerte valami nevetséges autót adtak el, és akkora adóssághalmazt görgetnek maguk előtt, amiből egy közepes autógyártót fel lehetne vásárolni a tőzsdén.

 • 2017.10.28. at 05:39
  Permalink

  A kínaiak nem hülyék főleg hogy nem a fejlesztési pénzeket emésztik fel hanem egyszerűen felvásárolják ami jó ebben az esetben Christian von Koenigseggtől.

 • 2017.10.28. at 05:39
  Permalink

  Nagy show lesz, ha ez összejön a Qorosnak. Jól csinálják – mutatnak valami egyedülállót, ami miatt most rájuk figyel a világ. A kínai mérnökök sem h*lye emberek. Teljesen rendben van a képen lévő crossover is. Azt pedig már egy ideje tudjuk, hogy a törésteszt-akadályokat már sikerrel vették. Az egyik legígéretesebb kínai próbálkozás, részemről hajrá!

Vélemény, hozzászólás?