Hogy érhet egy Saab közel 20 milliót? Mutatjuk!

Ritkán merül fel a Saab, mint értékes ritkaság, ez itt viszont az

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2011-ben zárta be kapuit véglegesen a Saab autógyár, a csőd sajnos nem kerülhette el. Utolsó döntéseik között szerepelt egy különleges széria, melyből csak három autó készült el, ez az utolsó, és már nem is a gyárban fejezték be.

Egy veterán Saab esetében könnyedén beszélhetünk több tízmilliós árcédulákról, de egy modern, csupán 8 éves Saabon mi kerülhet több mint 19 millió forintba? Ez a kék kabrió ugyanis ennyiért kelt el, 66 500 dollárt fizettek érte és jó okuk volt rá. A 2011-es kabrió egyik érdekessége, hogy az összes korában elérhető extra benne van, mégsem ettől értékes. Ebből az összeállításból egyetlen ilyen létezik az egész világon, a 2011-ben bemutatott Griffin elnevezésű frissített modellből készült Sky Blue Edition egy kisebb sorozat lett volna, ám a csőd hamarabb elérte a vállalatot. Összesen három Sky Blue Edition 9-3-as készült, egy szedán, egy kombi és egy kabrió, ez az.
Hirdetés
Az autó különlegessége az egyedi szín, mely nem került más kabrió Saabra, valamint az, hogy pont a csőd beütése közben kezdték el összeszerelni. Az üzem akkor állt le, amikor ez az autó még félkész állapotban volt, a vállalat utolsó rúgásaival még kiemelte a kabriót a gyártósorról és az ANA Trollhättan AB-hez szállították darabokban, ahol az utolsó alkatrészeket már kézzel szerelték az autóra. Szóval nem elég, hogy ez lényegében az utolsó elkészült Saab, még kézzel is rakták össze. A modell különlegessége a 260 lóerős Hirsch turbómotor, valamint a szintén Hirsch sportfutómű és sport kipufogórendszer. Az autó összes dokumentációját megkapta az új tulajdonos, amik között az összeszerelés pontos folyamatát is rögzítették 2011-ben. Összesen 16 111 kilométert tettek meg csak vele, teljesen sértetlen és eredeti állapotú, egyediségét mutatja továbbá az ablakokon szereplő 001/001-es sorozatszám is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?