Már itthon is elérhetők a Goggle Maps legzöldebb útvonalai

Innentől környezetbarát útvonalat is tud tervezni Magyarországon a Google Maps

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Alig néhány perc különbséggel, mégis akár 30 százaléknyi üzemanyagot megtakarítva is tud már tervezni a Google Maps, az új szolgáltatás már Magyarországon is elérhető.

A Google Térképen a mai napon Magyarországgal együtt közel 40 európai országban válik elérhetővé a funkció, amellyel a felhasználók fenntarthatóbb módon közelíthetik meg célállomásaikat. Az új funkcióval mostantól olyan útvonalakat is választhatnak, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. A funkció bevezetése óta már nagyjából félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely 100 000 autó forgalomból való kivonásával egyenértékű.
Hirdetés
Ráadásul a beállításokban a motor típusát is kiválaszthatjuk, közel sem mindegy ugyanis, hogy mivel szeretnénk spórolni. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzinmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Mindemellett tovább segíti a környezettudatos célba érést, hogy akár tömegközlekedési, vagy kerékpáros alternatívákat is tud javasolni a térkép, amennyiben azokkal is megoldható az utazás. Ha ettől eltekintünk, és csak az autózást nézzük, akkor is akár 30 százaléknyi üzemanyagot takaríthatunk meg, például akkor, amikor egy hibrid autóban a közepes városi dugó elkerülésével, 20 kilométer kerülővel küldene az M0 körgyűrűn a térkép mindösszesen néhány perc spórolásáért. A Google közleményében a budapesti Pál-völgyi-barlangtól a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető, nagyjából 40 perces utat láthatjuk példaként. Erre állítólag olyan alternatívát tud mondani a Google, amely csak 7 perccel tart tovább, de a várható üzemanyag-fogyasztás közel 29%-át takarítja meg a sofőr. Mindenképp praktikus opció ez, hiszen sokan már eddig is beleszámolták az útvonaltervezésbe ezeket, ám innentől a Google is megteheti helyettünk, lényegesen pontosabban a tippeknél.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?