Hirdetés

Villámcsődület gumifüstöléssel

Drift flash mob a Clark Ádám téren

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gumifüstölés közepette, kipörgő kerékkel, faroló autóval, a budapesti Clark Ádám téren népszerűsítették sportjukat a drifterek.

2012. június 5., 20 óra – gumifüstbe bújt a budapesti Clark Ádám tér a drift flash mob által

Mintegy 1500 ember szerette volna, 700-800 látta is, amint a Clark Ádám téren drifteltek a hátsókerékhajtású, nem szerény teljesítményű autók

Sokan nem ismerik még a driftet, ezért a sport művelői flash mob, azaz villámcsődület keretében próbálták meg magukra, illetve már országos bajnokság keretében űzött sportágukra felhívni a figyelmet. A szervezők célja nem volt más, mint egy gyors, utcai bemutató, a flash mob műfaj lényegének számító spontaneitással. Közösségi oldalakon már tegnap lehetett tudni, hogy este 8-tól lesz az esemény, a helyszínt azonban csak kevéssel 19 óra után tették publikussá.

Hat autó, összesen 3000 lóerővel égette abroncsait a Clark Ádám téri nem körforgalomban. Miként a nézők közel felének, nekünk sem sikerült időben kiérni a mintegy 3 percig tartó gumifüstölésre. Ahogyan az éberebb és gyorsabban reagáló résztvevők elmondták, az egész nem tartott tovább, mint amennyi idő alatt egy gyakorlatlanabb autóvezető átér ezen a csomóponton. Így aztán az esemény kezdete után 10 perccel kiérkező rendőröknek sem akadt dolguk, nem kellett intézkedniük a közúti forgalom akadályozása miatt, s információink szerint az eseményen megfordult, a drift iránt érdeklődő, mintegy 1000-1500 embert sem érte atrocitás. Mindezek ellenére a szervezők nem terveznek újabb akciót, hanem a már megszokott, hivatalos, akár rendőri biztosítással szervezett felvonulásokat és versenyeket ajánlják azok számára, akiknek most megtetszett a mutatvány.

Hirdetés

Mi a drift?

A drift, vagy drifting (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A kifejezés jelentheti az erre a technikára épülő sportágat is.

A drift sportág talán annyiban hasonlít a ralihoz, hogy itt is autók versenyeznek, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika. A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsókerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete. Nem csoda, hogy a Clark Ádám téren is ilyenek köröztek kedd este 8-kor.

Forrás: Wikipédia
Hirdetés

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 21:57
    Permalink

    Nem vagyok biztos benne, hogy ez olyan jó reklám volt nekik. Ismertséget szereztek, de szerintem sokaknak ellenszenves volt ez az akció. Főleg, hogy a híradóban egyből életveszélynek állították be, hogy érdekesebben elő lehessen adni a hírt.

Vélemény, hozzászólás?