DAEWOO LANOS

DAEWOO LANOS

(1997 - 2004)

Pozitív


Eleven, pörgős motorok, jó menetteljesítmények, olcsó fenntartás, kényelmes rugózás, nagy választék, kedvező ár.

Negatív


Csak átlagos helykínálat, hamar elhasználódó belső anyagok, magas fogyasztás, alacsony presztízs, sok a lelakott példány.

Méret, kényelem, kidolgozás

Megfelelő méretű ülések elfogadható oldaltartással és hosszú ülőlappal. Alacsony vezetői pozíció, csak a jobban felszerelt Lanosokban állítható a kormány magassága. A kapcsolók elhelyezése a japán iskolát követi. Gyorsan elhasználódnak a kárpitok, de az összeszerelés jó színvonalú. Három- és ötajtós ferdehátú, valamint négyajtós lépcsős hátú is volt belőle. Belül ugyanakkorák, de a szedán csomagtartója nagyobb (322 literes). Hátul csak átlagos a lábtér, de fejnek bőven van hely.

Különleges felszereltség

A kárpitok és a műanyagok ránézésre is megmagyarázzák az olcsó alapárat. A Dolce S felszereltségben szinte semmi sincs. Érdemes legalább Elegante SE-t választani, a legdrágább Forza SX-ben már a klíma is alaptartozék volt.

Ajánlott motor

Tartós, egyszerű, Opel eredetű benzinmotorok, dízel nincs. Már az 1.3-as motorral (2001-től) sem lomha, de a 86 lóerős 1.5-össel és a 106 lóerős 1.6-ossal kifejezetten jól megy (0-100: 11,5 s). Mindegyik motor sokat fogyaszt, városban a 10 liter sem ritka. Hibalehetőségek: elosztó, vízpumpa, alapjárati léptetőmotor, koszos fojtószelepház.

Fenntartási költség

Belül csak apró elektromos gondok lehetnek, vagy a szellőzést állító tekerő mehet tönkre. Alapvetően tartós a mechanika, de az ajtótömítésekre, a szervokormányra és a hátsó futóműre is oda kell figyelni a motor hibalehetőségei mellett.

Biztonság

Kora átlagának megfelelő, két és fél csillagos törésteszt. Viszonylag masszív karosszéria, de az oldalütközésnél nagy a sérülésveszély. Légzsák és ABS csak felár ellenében járt a Lanoshoz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre