FORD FIESTA

(2008 - 2016)

Pozitív


Élvezetes vezethetőség, pontos kormányzás, nagyautós ülések elöl, jó zajszigetelés, sportos, de nem kényelmetlen futómű, széles motorválaszték, sokféle extra.

Negatív


Hátul már csak passzentos a helykínálat, korlátozott variálhatóság, szegényes alapfelszereltség, viszonylag magas ár, rossz kilátás hátra.

Méret, kényelem, kidolgozás

A Fiestában könnyű megtalálni az ideális vezetői pozíciót, mert az első ülések és a kormány széles tartományban állíthatóak, az utóbbi tengelyirányban is. Nagyok és kényelmesek az ülések, nagyobb autóban is elmennének. A kilátás hátrafelé korlátozott a kis ablakok és a vaskos C-oszlop miatt. Zavaróan egyformák és kicsik a gombok a középkonzolon. Elöl fejedelmi, hátul legfeljebb csak átlagos a helykínálat, sok más kisautó ennél már több helyet kínál. Az ajtózsebekbe kevés dolog fér, a rádió alatt fedeles rekesz szinte használhatatlan. Az újabbakból már ki is hagyják. Alaphelyzetben 295 literes a csomagtartó, ami a bővítés után 979 literre nő. Három és ötajtós karosszériával rendelhető.

Különleges felszereltség

A klíma, az elektromos ablakemelő és a központi zár az alap Trend felszereltségi szintnél széria. Sokféle extra rendelhető, az 1,4-es benzineshez automatikus váltó is elérhető.

Ajánlott motor

Három benzines és két dízel közül lehet választani. Az 1,25-ös motor 60 lóerővel lomha, de 82-vel már elegendő a teljesítménye. Az 1,4-es 96 lóerős, és az 1,6-os 120 lovas városon kívül is elemében van. Kulturáltak és takarékosak a dízelek, de az 1,4-es 68 lóereje csak komótos furikázásra elég, sokkal dinamikusabb a 90 lóerős 1,6-os.

Fenntartási költség

Valószínűleg megbízható lesz a Fiesta, mivel műszaki alapjai azonosak a Mazda2-ével, de Fordék három helyett csak két év garanciát adnak. Az első szériánál előfordultak összeszerelési pontatlanságok, ezeket remélhetőleg gyorsan javítják.

Biztonság

Az EuroNCAP szerint jelenleg a Fiesta az egyik legbiztonságosabb kisautó: ötcsillagos az utasvédelme és a gyalogosokra is vigyáz. Két légzsák és ABS mindben van, a drágábbakhoz azonban oldal-, függöny-, és vezetőoldali térdlégzsák is jár.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre