HYUNDAI SONATA

HYUNDAI SONATA

(1990 - 2011)

Pozitív


Kényelmes, praktikus, tágas utas- és csomagtér, jó ár-érték arány, példás megbízhatóság.

Negatív


Unalmas forma, riválisaihoz képest semleges vezethetőség, magas fogyasztású 2,4 literes benzinmotor.

Méret, kényelem, kidolgozás

Jó minőségű, de kissé kemény műanyagokból épült, látványra sematikus műszerfal fogadja a vezetőt, a kilátás a vékony A oszlopnak köszönhetően jó. Hátul sincs ok különösebb panaszra, könnyű a beszállás. A Sonata klasszikus limuzin, így túlzott variálhatóságot ne várjunk, ellenben minden irányban elegendő férőhelyet kínál, megfejelve bő 500 literes csomagtartóval.

Különleges felszereltség

A felszerelés a régi japán iskolát követi, tehát gazdag, ám extrákat csak csomagban kínáltak. Amire szükség van, már az alapmodellben sem igen kell nélkülözni, maximum a design nem annyira stílusos, mint a korabeli konkurenseknél.

Ajánlott motor

A 2,4 literes benzines sokak szerint a legjobb választás, a CRDi dízel csak későn, 2007-ben jelent meg, jó fogyasztással, de kissé zajos működéssel. A V6-os változat fenntartása magas, de a menetteljesítmények ezzel a legjobbak.

Fenntartási költség

Nincsenek komoly típushibák, a fékbetétek előbb kopnak a szokásosnál, ami miatt hamar cserére szorulhatnak a tárcsák is, előfordulhat néhány elektromos kontakthiba, és a futómű sem bírja sokáig a rossz minőségű utakat. A benzinmotorok fogyasztása magas.

Biztonság

A négy csillagos felnőttvédelem nem kiemelkedően jó, ám a gyermekvédelem 4-es osztályzata már örömteli tény. A légzsákokon és a menetstabilizálón kívül más különleges védelmi eszköz, például aktív és hasonló nem volt elérhető.

Típustörténet

Sonata első generáció

Sonata második generáció

Sonata harmadik generáció (1996, facelift)

Sonata negyedik generáció (2001, facelift)

Sonata ötödik generáció (2008, facelift)

Sonata hatodik generáció

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre