KIA SOUL

KIA SOUL

(2008 - 2013)

Pozitív


Divatos, terepjárós karosszéria, korszerű motorválaszték, sokféle extra, tágas és fiatalos hangulatú utastér, elérhető ár.

Negatív


Kissé vérszegény benzinmotor, túl feszes rugózás, érzéketlen kormány, kis csomagtartó, olcsó anyagok az utastérben, terepre alkalmatlan.

Méret, kényelem, kidolgozás

Magasra tett kényelmes ülések, a kormány csak fel-le állítható, de jó a vezetői helyzet. Áttekinthető és mutatós a műszerfal. Sokat kitakarnak a tetőoszlopok, a tükrök nagyok és jól használhatóak. Jól jön a tolatóradar és a tolatókamera a belső tükörbe épített kijelzővel. Elöl hátul rengeteg hely van, méretes a kesztyűtartó, sok a tárolórekesz és a pohártartó. A csomagtartó csak 341 literes, alsó része rekeszekre van osztva, felül pedig háló és palacktartó van. Bővítés után sík padlót kapunk, de így is csak 671 literes.

Különleges felszereltség

Az anyaghasználat nem a legjobb, de legalább vidámak a színek és a formák. Klímát is tartalmaz az alapfelszereltség, de sokféle extra is kérhető a világító hangfaltól a tolatókameráig, a dízelhez négyfokozatú automata váltó is van. A hifihez mp3 lejátszó csatlakozhat jack és USB csatlakozón.

Ajánlott motor

Korszerű 1,6-os motorok. A változó szelepvezérlésű 124 lóerős benzines nem megy olyan jól, mint ahogy várná az ember, hangja érces, és pörögni sem szeret. Jobb választás a 128, vagy 115 lóerős 1,6-os dízel a combos 260 Nm-es nyomatékkal.

Fenntartási költség

A Kia hét év teljes körű garanciát vállal a Soul-ra. Jó dolog a bizalom, de addig folyamatosan a drága márkaszervizben kell a kötelező szervizelést elvégezni. Ettől függetlenül is valószínűleg megbízható lesz, mert kipróbált technikát építettek bele.

Biztonság

Töréstesztje még nem volt, de legalább négy csillag szinte biztos. Szériában jár hozzá hat légzsák, ABS, fékerőelosztó, a vészfék-asszisztens és a menetstabilizáló is. A karosszéria igen merev, a puha motorháztető védi a gyalogosokat. Felárért aktív fejtámla is van hozzá.

Típustörténet

Beindul a sorozatgyártás

Elkezdik forgalmazni Európában

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre