RENAULT LAGUNA

(2007 - 2013)

Pozitív


Jó minőséget mutató, gazdagon felszerelt, kényelmes típus, családi és cégautónak egyaránt alkalmas.

Negatív


Főbb konkurensei valamivel több férőhelyet kínálnak hátul, az ülések széle (főként a sofőrnél) szakadásra hajlamos.

Méret, kényelem, kidolgozás

Elődjéhez képest minőségi előrelépést jelent a harmadik generációs Laguna utastere, kifejezetten szépen, gondosan összerakott, igaz, helykínálat szempontjából hátul nem történt fejlődés. A középkategóriában azért találunk jó pár modellt, amely főleg hátul jóval nagyobb helyet kínál az utasoknak, mint a Laguna, de egy átlagos eredményre a francia is kvalifikálható. Könnyen pakolható a csomagtér és egész tágas (450-1375 l-ig). A kombi csak alig nagyobb (510-1595 l), de jobban mutat, szó nélkül megéri a felárat. Praktikusságban is jól teljesít, átgondolt a beltér, ügyes a használhatóság.

Különleges felszereltség

Ritka itt az öt csillag, de az árlistát böngészve előviláglik hogy az alap Expression szint milyen gondosan és bőkezűen felszerelt (pl. ESP, ASR, 6 légzsák, esőérzékelő, fedélzeti, tempomat, villanyablak, bőrkormány, könyöklő, deréktámasz, Isofix, automata klíma, MP3 CD RCA-val, Bluetooth-szal és multikormánnyal).

Ajánlott motor

Nem erőltetik a benzineseket, a dízelekre koncentrálnak. Már a belépő 110 lóerős 1.5-ösnél meg is állhatunk, de nyugodtan fizethetünk a nagyobb kétliteresért is, megéri a felárat.

Fenntartási költség

Mindenképpen jó hír, hogy a gyári 3 éves/150 ezer km-es garancia 170 ezer forintért 4 évesre is kiterjeszthető. A szervizintervallum már itt is használattól függő, így akár a 20-30 ezres kötelező sem lehet ritka, ami az állítólag jelentősen javított minőséggel már egész kellemes fenntartási költségeket eredményezhet.

Biztonság

A hátsó oldallégzsákok minden változat esetében további 75 ezerrel megnövelték a vételárat, de e nélkül is teljesnek mondható a Laguna aktív és passzív biztonsági arzenálja (lásd Berendezés), nem véletlen az ötcsillagos Euro NCAP eredmény sem.

Típustörténet

Modellváltás

Coupé karosszériával is

Modellfrissítés: változott a hűtőmaszk és a fényszóró is, a motorok gazdaságosabbak lettek, az egyedi négykerék kormányzás immár nem csak a csúcsmotorhoz kapható.

A hazai piacon már nem kapható a Laguna

Vége a gyártásnak, az utód Talisman névre hallgat

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre