Ingyenes a közösségi közlekedés Budapesten

Hó nehezíti a közlekedést, a BKV járatai viszont ingyen vehetők igénybe

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tegnap este óta lehullott bő 10 centiméteres hó jelentős fennakadásokat okozott Budapest közlekedésében, a tömegközeledés viszont éjfélig ingyenes.

Budapesten tegnap délután 17 órától változó intenzitással és területi eloszlásban havazik, mostanra néhol havas eső esik, s várható még az előbbieknél is gyilkosabb ónos eső. A Budapesti Városüzemeltetési Központ Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. mérései szerint 11 centiméter esett, tapasztalataink alapján a budai hegyekben ennél jóval több is előfordult.Miként az a Budapest.hu oldalon olvasható, a közterület-fenntartó az éjszakai műszakban 67 munkagéppel folyamatosan végezte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető mellékútvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, a nappali műszakban pedig már közel 100 munkagéppel és mintegy 600 fő hómunkással végzik a hó eltakarítását.
Hirdetés

Mit láthattak ebből az autósok? Reggel a legtöbb főbb útvonalat is komoly hó és latyak borította, a közlekedés mindenhol lassú volt, észak felől szinte lehetetlen volt a fővárosba jutni. Tapasztalataink szerint azonban a sokáig reménytelennek tűnő torlódások 11 óra magasságára feloldódtak, miként az addigra kiszórt útszórósó és a magasabb hőmérséklet következtében is a főbb útvonalak már kezdenek hómentessé válni. A mellékutak, a kisebb utcák azonban továbbra is zömében hóval borítottak, az emelkedőkön hólánc is szükséges lehet, aki nem biztos abban, hogy autója és ő maga meg fog tudni küzdeni az itthon szokatlan útviszonyokkal, az saját és a többi közlekedő érdekében is jobban teszi, ha nem autóval indul útnak. Miként az a főváros weboldalán olvasható, a havazásra tekintettel

ma éjfélig ingyenes a tömegközlekedés Budapesten, a parkolás ugyanakkor nem az, bár Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletének ellenőreit felkérték, hogy a hóhelyzetre tekintettel hétfőn függesszék fel a parkolás ellenőrzését és pótdíjazást.

Azt tehát senkinek sem tudjuk javasolni, hogy autóját hagyja fizetős parkolóhelyen és menjen tovább, esetleg haza - ingyenes tömegközlekedéssel, fennakadások, késések ugyanis utóbbinál is várhatók, s parkolódíjat is fizetni kell, legfeljebb azt nem ellenőrzik. Érdekes anomália, ahogyan az is, hogy a nem is túl komoly hómennyiség ellenére az autóknak és az autósoknak számos helyen, a kisebb utcákban még most is mély hóban, latyakban kell közlekednünk. Biztosan mondhatjuk, hogy jó téli gumi nélkül senkinek sem ajánlott útra kelni, ahogyan az sem szabad majd meglepetést okozzon, ha a menetidők, akár autóval, akár tömegközlekedéssel sokszorosára nőnek. Mindenki legyen türelmes, úgy néz ki, hogy amennyivel egyre ritkábban fordul elő komolyabb havazás, annál nagyobb kihívást jelent az az országnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 08:45
  Permalink

  A Budapestre Északból történő bejutást nehezítette, hogy a Szentendrei út nyugati egérútjánál, az Aranyhegyi útra egy villanyoszlop dőlt, így a Mészkő utca és az Aranyvölgy utca között le volt zárva!
  Óbuda északi fele így teljesen lebénult.

 • 2017.10.30. at 08:45
  Permalink

  A Budapestre Északból történő bejutást nehezítette, hogy a Szentendrei út nyugati egérútjánál, az Aranyhegyi útra egy villanyoszlop dőlt, így a Mészkő utca és az Aranyvölgy utca között le volt zárva!
  Óbuda északi fele így teljesen lebénult.

Vélemény, hozzászólás?