Jövő év márciusáig biztosan mehetünk még lejárt műszakis autóval

Lejár a műszaki vizsgád? Továbbra sem kell aggódnod miatta!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét meghosszabbításra került a veszélyhelyzet, ami miatt a lejáró műszaki vizsgákkal sem kell foglalkozni. Én mégis megcsináltattam.

Miként arról a nyáron részletesen beszámoltunk (lásd itt), a tavaly november 4-én kihirdetett, azóta többször, legutóbb e héten és december 30-ig hosszabbított veszélyhelyzet miatt nem kell aggódni a lejáró műszaki vizsgák miatt, hiszen ráér majd azokat a veszélyhelyzet lejárata utáni 60 napon belül meghosszabbítani. Ez azt jelenti, hogy

jövő év márciusáig közlekedhetnek az akár tavaly novemberben lejárt műszakijú autók is.

A bő 15 éves átlagéletkorú autóparknál ez nem tekinthető veszélytelennek, ugyanakkor tegyük hozzá, sajnálatos módon amúgy is temérdek olyan autó van az utakon, amelyek nem értjük, hogy akár 2 évvel korábban miként kaphattak műszaki vizsgát. Fontos tudni azt is, hogy bár a műszaki vizsga lejárata miatt most nem fog büntetést kapni senki sem, azért viszont igen, ha nem a közlekedésre alkalmas műszaki állapotú autóval vesz részt a forgalomban, pláne azért, ha azzal balesetet okoz. Saját Peugeot iOnunk műszakija október 4-én járt volna le, s be kell valljam, múlt héten reflexből meghosszabbíttattam. A héten aztán meglepődtem, hogy valójában még 4 hónapom lett volna rá, de sebaj, így legalább biztosan rendben van - igaz, mi év közben is ránézünk rendszeresen például a lámpáira, így sok kérdés nem volt, de a lengéscsillapító- és fékmérés már nem otthon elvégezhető, s az üzembiztonságot alapvetően meghatározó művelet, így nem bánom a vizsgáért kifizetett 20 ezer forintot.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?