Kiütéssel nyert a Ford a Svéd Ralin

Hármas Ford győzelem a Svéd Ralin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mikko Hirvonen nyerte a rali világbajnokság idei nyitófutamát, a Svéd Ralit a meglepetésember Mads Östberg előtt.

Mikko Hirvonen Ford Fiesta WRC-vel nyerte a 2011-es szezon első rali világbajnoki futamát, a Svéd Ralit. A Ford gyári versenyzője szombaton állt az élre és vasárnap igen komoly sprintet levágva nyert. Így Hirvonen lett az első, aki az új generációs WRC-t győzelemre tudta vinni. A siker már éppen ráfért a finn versenyzőre, hiszen utoljára tavaly, itt a Svéd Ralin tudott vb-futamot nyerni.
Nagy meglepetésre a 23 éves Mads Östberg volt Hirvonen legnagyobb ellenfele, akinek eddig a vb-n egy hatodik helyezés volt a legjobb eredménye. Most azonban a Stobart–Ford színeiben nevezett Fiesta WRC-vel az első napon - kedvező rajtpozíciójának köszönhetően - vezette a versenyt. De amikor szombaton ő rajtolt elsőnek, és vágta a nyomot az utána indulóknak, akkor sem veszített sokat lendületéből, és mindössze 6,5 másodperccel Hirvonen mögött, a második helyen végzett. Új sztár született, tessék megtanulni a nevét: Mads Östberg.

A Ford-csapat nagy örömére Jari-Matti Latvala szintén egy Fiesta WRC-vel szerezte meg a harmadik helyet, így teljessé téve a tiszta Ford dobogót.
A valós erőviszonyok azonban nem ennyire hátrányosak a Citroën számára. A DS3 WRC-vel nagyon jó részeredményeket értek el. Petter Solberg csak lengéscsillapító törés miatt veszítette el a harmadik helyet az utolsó napon, és csúszott vissza az ötödikre. A legjobb citroënes így Sébastien Ogier lett a negyedik helyen.

Másfél éve nem szerepelt ilyen rosszul a világbajnoki cím védője, Sébastien Loeb, aki csak a hatodik helyet szerezte meg, miután pénteken ő rajtolt elsőnek, és a mély hóban neki kellett nyomot vágnia. Később két defekt is hátráltatta, így nagy meglepetésre nem tudott beleszólni az első öt pilóta versenyébe.
Eseménydús versenyzéssel a helyi tehetség, PG Andersson szerezte meg a hetedik helyet, míg Kimi Räikkönen néhány igen figyelemre méltó gyorsasági idővel a nyolcadikat.
A Citroën-csapat azzal vigasztalódhatott, hogy két gyári versenyzője, Ogier és Loeb szerezték meg az első két helyet az utolsó, élőben közvetített gyorsasági szakaszon, amelynek első három helyezettje 3-2-1 vb-pontot kapott. (A győztes a rali vb-n is 25 pontot szerez.)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?