Okostelefonnal a gyorshajtási bírságok ellen

Traffipaxjelző okostelefonra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Traffipaxjelző widgetet fejlesztett Androidra a Multisoft Kft. Az ingyenes program a Rendőrség adatbázisát használva figyelmeztet a mérőpontokra.


Ma már teljesen megszokott, hogy a fixen telepített sebesség-ellenőrző pontokra figyelmeztetnek a navigációs programok, akár az okostelefonokon is, ám az ideiglenesen kihelyezett traffipaxokról értesülés cseppet sem ment eddig ilyen automatikusan. E probléma orvoslására a 20 éves múlttal rendelkező szoftverfejlesztő-csapat olyan, a tesztidőszak alatt ingyenesen letölthető minialkalmazást, úgynevezett widgetet fejlesztett ki az Andorid operációs rendszert alkalmazó mobiltelefonokra, ami a Rendőrség traffipax-adatbázisát automatikusan letöltve, egyrészt bármikor megtekinthetővé teszi, hogy az adott napon, percre, illetve utcára pontosan, mikor, hol várható sebesség-ellenőrzés, másrészt a telefon GPS-antennáját használva nagy pontossággal jelez, ha az épp aktuális útszakaszon mérnek. Elve alapján ez a rendszer sokkal pontosabb azoknál, amelyek csak a cellainformációkból indulnak ki.A Traffipaxjelző csak akkor riaszt, ha az adatbázis alapján, az adott időben, az adott utcában mérnek, tehát ha más napon vagy korábban, későbben járunk ott, akkor fölöslegesen nem figyelmeztet.

A jelzés audiovizuális, tehát a telefon képernyőjén, a widgeten figyelmeztető ikon jelenik meg és ezzel egy időben figyelmeztető-hang is hallható. A figyelmeztető hang után a szoftver - a text-to-speech (TTS) segítségével – szövegesen is bemondja a mérési helyszínt, pl. „Budaörsi út sebesség ellenőrzés várható”.
A Traffipaxjelző egyelőre csak Budapesten működik, de a fejlesztők már tesztelik és várhatóan jövő év elején bevezetik az országos kiterjesztést is. A widget az Android Marketről ingyenesen tölthető le, mi is ajánljuk a használatát! Telepítése néhány kattintás csupán, mivel nem önálló programról, csak widgetről van szó, azt, a telefon főképernyőjére kihelyezve, bármikor egyetlen gombnyomással lehet ki-, illetve bekapcsolni. Az első felhasználói visszajelzések teljesen pozitívak az Android Marketen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?