Segítünk eligazodni a gyerekülések szabályzásában

Ülhet elöl is a gyerek? Milyen ülésre van szüksége? Mutatjuk a szabályokat!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A gyereknek gyerekülésben a helye, ezt mindenki tudja. De vajon ülhet-e elöl, miként, mikor elég az ülésmagasító? Megválaszoljuk a kérdéseket.


Gyakorló szülőként tudom, hogy nem elég az, hogy gyermekünk biztonsági gyerekülésben, úgynevezett "gyermekbiztonsági rendszerben" foglaljon helyet az autóban, ám van néhány olyan kérdés, ami kapcsán nem árt további információkkal is rendelkezni. Mostanában talán különös aktualitása van a kérdésnek, Húsvétkor, tavaszi szünetkor temérdek család és gyerek is utazik szerte az országban, márpedig ilyenkor gyakorta kerül elő a kérdés, hogy ki és hova ülhet szabályosan és persze biztonságosan. Főszabály az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerint, hogy

a gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A gyermekbiztonsági rendszer lehet integrált (hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek), ilyenek a hagyományos gyerekülések. A másik főcsoport a nem integrált gyerekülések (részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva teljes gyermekbiztonsági rendszert képez), például az ülésmagasítók. Fontos továbbá, hogy gyermekünk méretéhez és tömegéhez passzoló gyerekülést használjunk.
Hirdetés

Vannak persze kivételek, pontosítások, amiket érdemes végigvenni, mert nem mindegy, hogy hova, milyen gyerekülés kötelező, sőt, olyan eset is van, amikor legálisan el is hagyható a gyerekülés. Olyan esetben, ha az adott autóban nem lehetséges annak gyári kialakítása szerint a gyermekek szállítása. Ez a gyakorlatban azokat az autókat jelenti, amelyekben nem csupán biztonsági öv, hanem annak beépítéséhez gyári rögzítőpont sincs, ha ugyanis van, a biztonsági övet be kell építtetni, és persze be is kell csatolni! Ez a kivétel tehát leginkább veterán autókra vonatkozik. Az ilyen autókban tehát gyerekülés nélkül is utazhatnak a gyerekek, de csak hátul és csak a 3. életévüket betöltöttek. Megjegyzem, az ilyen autókba akár Isofix gyerekülésrögzítő is beépíthető, ha gyerekeinket szívesebben tudnánk biztonsági ülésben. A gyerekülés használata a (taxi üzemmódban használt) taxi hátsó ülésén, a menetrend szerinti autóbuszon, valamint a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszon is elhagyható, ha az álló utasokat is szállíthat. Elhagyható továbbá a gyerekülés használata, ha az alól orvosi felmentéssel rendelkezik a csemete, és persze a mentőautó mentőterében és a rendvédelmi szervek járműveiben is.
Elöl is utazhat a gyerek?
Talán a legtöbbeket érdeklő kérdés, amivel kapcsolatban ráadásul temérdek rész, vagy akár téves információ is kering. Igen, elöl is utazhat gyerek az autóban. A menetiránynak hátrafelé fordított ülésben csakis akkor, ha az ülés előtt nincs, vagy kikapcsolt állapotban van a légzsák, de hagyományos gyerekülésben bármilyen gyermek szállítható elöl, 150 centis magasság felett pedig kiegészítő ülés nélkül is utazhatnak elöl a gyerekek. Igaz, hátul jellemzően nagyobb biztonságban vannak. A 150 centinél kisebb felnőttek számára pedig semmiféle kiegészítőt nem írnak elő, de természetesen esetükben is ajánlott figyelni a biztonsági öv magasságának beállítására, már amennyiben erre van mód az autóban. Mikor hagyható el hátul a gyerekülés?
Míg elöl 150, hátul már 135 centis magasság felett is elhagyható a gyerekülés használata, már amennyiben a gyermek az üléshez szerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. Mi számít biztonságosnak? Az, ha az öv nem vágja a gyermek nyakát, hanem a válla magasságában van. Amennyiben nincs így, akkor legalább egy ülésmagasítóra szükség van még.
Számolható-e egy személynek két gyerek?
Igen, amennyiben nem az amúgy jellemzően egy átlagos felnőtt utasnál is több helyet foglaló gyerekülésben ül. Márpedig ez akkor lehetséges, ha olyan autóban utazik, amiben a gyerekülés rögzítése nem megoldott. Nagyon ritka eset, tehát nem érdemes vele számolni.
Milyen ülést használjunk?
Természetesen olyat, ami a gyerek méretéhez való, abból pedig a lehető legjobbat. A gyerekülések besorolására ma az ECE-R 44 szabvány szerinti osztályzás a leginkább elterjedt. Amelyik ülés ilyen besorolással rendelkezik, az egyben az "E"-betűs tanúsítványt is magáénak tudhatja, ahogyan az ECE-R 129-es szabvány szerint osztályozottak is. Utóbbi a gyermekek magassága, előbbi pedig tömege szerint ajánl ülést. Az ECE-R 44 szerinti 0-ás kategóriába a legfeljebb 10 kilogrammos tömegig használható hordozók, a 0+ osztályba pedig az akár 13 kilogrammig használható, de szintén hordozó jellegű ülések tartoznak. Az I-es kategória a 9-18 kilogrammos gyerekeknek ajánlott (és való), jellemzően saját övvel rendelkező üléseket jelenti, a II-es a már nagyobb, háttámlával rendelkező, de akár már csupán az autó biztonsági övét használó üléseket, persze utóbbiakból is vannak olyanok, amelyek Isofix csatlakozóval az autó vázszerekezetéhez csatlakoznak, s ezek jellemzően biztonságosabbak is. A III-as kategória azok az ülésmagasítók, amelyek már inkább kiegészítők, mint rendes gyerekülések, ezek között találunk olyanokat, amelyek akár 36 kilogrammos gyerekek számára is alkalmasak.
Vannak olyan ülések, amelyek összevontan, több kategóriát is lefednek. Amennyiben ezek az egyes méretekhez állíthatók, alakíthatók, költségtakarékos megoldások, ám ha teljesen univerzálisak, akkor jellemzően olyanok, mint például a négyévszakos abroncsok, kompromisszumosak, azaz védelmi képességeikkel elmaradnak a csak egy-egy kategóriába tartozó ülésektől. Vásárlás előtt tehát a gyereküléseknél is érdemes azok teszteredményeit megvizsgálni.
A gyerekülésekre és szabályzásukra természetesen elsősorban nem azért ajánlott figyelni, hogy ne kapjunk bírságot a rendőröktől, hanem azért, hogy magunk és gyerekeink is biztonságban legyenek az autóban. Ha már itt a Húsvét, nem hallgatható el, hogy a véralkoholszint szerinti zéró toleranciához sem elsősorban az ilyenkor nyilván fokozott rendőri ellenőrzés miatt ajánlott tartani magunkat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.05.24. at 18:05
  Permalink

  Üdvözlöm.Szeretnék kérdezni valamit,amire sehol nem találok választ.
  A fiam 10 éves ,137cm magas és 49 kg a súlya.A gyerekülés (36 kg-ig) szük és kényelmetlen neki.
  A gyerekülések és ülésmagasítók 36 kg-ig vannak besorolva,tehát nincs a súlyának megfelelö.
  Kérdésem tehát,utazhat e gyerekülés/ülésmagasító nélkül,vagy sem.Ha nem milyen megoldások léteznek?
  Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel :László

Vélemény, hozzászólás?