NISSAN NAVARA

(2004 - 2016)

Pozitív


Stílusos, gazdag felszereltségű, bivalyerős dízellel, élvezet vezetni.

Negatív


Nem makulátlan anyag- és összeszerelési minőség, városi csiki-csukihoz kicsit nagy, csak kapcsolható összkerékhajtás.

Méret, kényelem, kidolgozás

Mivel a dupla kabinos változat a legelterjedtebb, így a 3 csillag annak szól. Hátul is elfogadható a térkínálat, a csomagok is védett helyre kerülhetnek parkoláskor, és ilyen formában a legsokoldalúbb a Navara. Az utastér minősége, kialakítása és felszereltsége teljességgel személyautós, nem véletlen a Pathfinder rokonság. Ha csak egy kicsit rövidebb lenne, és nem 5,2 méteres a legnépszerűbb Double Cab kivitelben, akkor szó nélkül járna az 5 csillag, annyira egy mindentudó, mindent vivő gépezet. Ha kell családi überkombi-szerű, ha kell munkagép, ha kell szabadidős tevékenységet kiszolgáló. Igaz, ezekhez mind jól jön egy fedett plató, de anélkül amúgy sem nagyon használja senki.

Különleges felszereltség

Mi szem-szájnak ingere. Igény esetén elektromos állítású, fűthető bőrülések, Bluetooth-os, navigációs MP3-as fedélzeti miskulancia, tempomat, klíma eleve alap, multikormány, stb. Kényelem, kiszolgálás, praktikum. Ismét csak előny, hogy ugyanazon a barcelonai gyártósoron készül, mint a Pathfinder SUV.

Ajánlott motor

A kategória egyik legerősebb, 174-195 lóerős dízele a Navaráé, de akár háromliteres, V6-os dízellel is kérhető. A 2,5 literes négyhengeressel az üresen 2,1 tonnás gépezet megy mint a veszedelem, alig 12 másodperc alatt százon. Finoman mozgatva pedig 8-9 liter között kajál. Ettől a motortól igazán élvezetes ez a pick-up.

Fenntartási költség

Nem olcsó hozzá az alkatrész, pedig nem is japán, vagy thaiföldi gyártású, hanem spanyol üzemből szórják szét. Jó hír, hogy legalább a hivatalos szervizintervallum 30 ezer kilométer vagy két év.

Biztonság

Első nekifutásra csúfos elbukás, majd gyors légzsák finomhangolást követően másodikra meglett a három csillag az Euro NCAP-n. Nagy és magas, ez kétségtelen előny, de alvázas, ami egyértelmű hátrány ütközéskor a gyűrődő zónák tulajdonképpeni hiánya miatt. Az aktív biztonság pedig nem éppen ennek a járműfajtának az erőssége.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre