OPEL VECTRA A

OPEL VECTRA A

(1988 - 1995)

Pozitív


Kompakt, mégis jó térkínálatú, kiválóan belátható, áramvonalas karosszéria, eltalált futóműhangolás.

Negatív


Rozsdásodási hajlam, silány minőségű beltéri anyagok, gyenge összeszerelési minőség.

Méret, kényelem, kidolgozás

Az Ascona utód Vectra koncepcióját tekintve nem volt egy rossz autó, az utastér tágas, jól használható, de sajnos olcsó anyagokból, slendriánul összerakott. Ebből a Vectrából még nem készült kombi, csak négy- és ötajtós, amely azonban egész ügyesen látta el a teherhordó feladatokat. Az összes változatban széria volt a csomagtérbővítés. Praktikus, élhető autó volt, mint az egy Opelhez illik, kár hogy már elég nehéz makulátlan példányt találni.

Különleges felszereltség

Az Opel saját urbánus legendája szerint, a szériafelszereltségért felelős részleg akkori főnöke állítólag spártai felmenőkkel bírt. Egy biztos, manapság már a fényszórómagasság állítás, a beltéri óra, a zárható kesztyűtartó és az ötfokozatú váltó nem számít komplett felszereltségnek.

Ajánlott motor

Ha már mindenképpen A Vectra, akkor felejtsék el a dízeleket! Őskori, hangos, ordenáré, harmatgyenge és nem is túl takarékos. A megbízhatóságról már nem is beszélve. Legjobban a nyolcszelepes kétliteressel járnak, az újabb 1,8-as is ajánlható, de itt már tényleg vége. A turbós és a V6 ritka, jó állapotban főleg, a megvételükhöz nem árt az autószerelői végzettség.

Fenntartási költség

Az alkatrész kifejezetten olcsó hozzá, mondjuk kellhet is bőven, mert valami nyűgje szinte mindig van. Igazából csak a kései, 93 utáni megkímélt példányok fenntartása számít olcsónak.

Biztonság

Nem épp az erőssége. Euro NCAP még nem volt akkoriban, de nem tartozott a piac biztonságosabb modelljei közé, igaz, legalább a fékje tartós, jól adagolható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre